Sirmium Legionaries: Biće ovo veoma interesantna sezona

1744
Foto: Kira Nenad Vuletić

Najstariji klub američkog fudbala Sirmium Legionaries u novu sezonu ulazi s mnogo više entuzijazma nego prošle godine. Osveženi dolaskom novih i povratkom svojih nekadašnjih igrača, očekuju bolje partije i naravno viši plasman.

Legionari su pripreme za predstojeću sezonu počeli u decembru. Prvi deo trenažnog procesa je podrazumevao kondiciono treniranje i vežbe snage (sala i teretana), dok je februar bilo vreme kada su igrači izašli na teren i počeli sa uvežbavanjem akcija, uigravanjem i kompletiranjem igre.

Detalj s jednog od treninga

U pripremnom periodu odigrali su i prijateljski meč sa mađarskim prvoligaškim klubom Fehérvár Enthroners, na njihovom terenu.

— Kuriozitet ove utakmice je naš susret s prvoklasnim stadionom za američki fudbal i svim pratećim stvarima koje uz to idu. Veoma visok nivo! Gostovali smo u Mađarskoj, a izgledalo je kao da smo u Americi — preneli su Legionari svoje utiske tom iskustvu, napominjući da je cilj bio uigravanje tima, otkrivanje grešaka i propusta u pripremnom periodu, tj. praktična provera spremnosti za zvaničnu takmičarsku sezonu.

Detalj s pripremne utakmice u Mađarskoj

„Sirmijum legionari“ nisu mnogo menjali roster i po svom sastavu, on liči na sezonu 2016. Pojedini igrači, koji su prošle godine nastupali za Djukse, ove sezone su ponovo obukli zeleno-beli dres, a reč je o Nevenu Dokiću (LB), reprezentativcu Daliboru Mihaljeviću (DL) i Dejanu Bajinu (OL). Reprezentativac i defanzivni bek Aleksa Mišković, koji je prošlu sezonu odigrao za Blue Dragonse, takođe se vratio u redove Legionara. Tu su i igrači koji su prošle godine pauzirali: Darko Dumančić, David Stanišić i Stefan Simanić. Takođe, nekoliko igrača juniorskog pogona zaigraće se sada sa seniorima, a to su: Nenad Andonović, Miloš Vukajlović i Nenad Korać.

Legionari su i ovaj put angažovali strane igrače. Reč je o kvoterbeku Markusu Hodžisu i Vilijamu Braunu, koji igra na pozicijama raning-beka i lajnbekera.

Hodžis (eng. Markus Hodges) dolazi iz Vašingtona. Igrao je na koledžu Globe Institute of Technology u Njujorku, te osvojio šampionsku titulu sa DC Panthersima 2017. Odlikuje ga dobar pregled igre i odlična pas-igra.

Vilijam Braun (eng. William Brown) dolazi iz Ilionisa. Igrao je na Univerzitetu Benedictine, a ima i višegodišnje iskustvo u igranju arena liga u Americi.

Pripreme u sali

Kako ističu u Legionarima, razlozi za dovođenje inostranih igrača su opštepoznati — treba pojačati pozicije gde je potrebno i unaprediti kvalitet igre.

— Naše dosadašnje iskustvo sa dovođenjem igrača iz Amerike se pokazalo veoma korisno, kako u igračkom, tako i u sociološkom smislu. Pojedini igrači su dolazili i nekoliko sezona, a uspostavljene veze su trajnog karaktera — istakli su Mitrovčani.

Kada je reč o trenerskom kadru, i ove godine je glavni trener Paskal Simjanovski, dugogodišnji igrač i ofanzivni koordinator. Pomoćni trener i defanzivni koordinator je Darko Šimleša, takođe dugogodišnji igrač. Obojica su sa višegodišnjim iskustvom, a u Legionarima su praktično od samog nastanka kluba.

Još jedan od pomoćnih trenera je Amerikanac Vejn Deker (eng. Wayne Decker), koji ima bogato iskustvo sa treniranjem ofanzivnih i defanzivnih linijaša.

— Njegova pomoć je višestruka i veoma značajna. Zahvaljujući njemu, uspostavili smo kontakt sa BYU univerzitetom, na kome je ranijih godina bio trener, a koji su nam pomogli u tehničkom smislu — pojasnila je za naš sajt Mirjana Kolibar, predsednica sremskomitrovačkog kluba.

Detalj s pripremne utakmice u Mađarskoj

Govoreći o očekivanjima i ciljevima, poput većine ostalih klubova, i Legionarima je primarno da ostanu u Prvoj ligi Srbije.

— Ono što nam se čini realno je plasman među četiri najbolje ekipe, dakle plej-of. Ono što je sigurno, biće ovo veoma interesantna sezona!

Legionari će utakmicom s Blue Dragonsima u Beogradu „načeti” takmičarsku sezonu. Kako su istakli iz protivničkog tabora, očekuje se napeta i neizvesna utakmica, kakva je uvek odlikovala njihove susrete. To za naš sajt potvrđuju i Mitrovčani.

— Mi smo stari znanci i imamo puno odigranih utakmica, i pobeda, i poraza, tako da je ishod meča uvek neizvestan. Naravno, nadamo se pobedi, ali u svakom slučaju očekujemo kvalitetan fudbal.

Podsetimo, taj meč se igra u subotu, 24. marta na terenu FK Heroj Polet u Jajincima, s početkom u 13 sati.

Srpska asocijacija američkog fudbala želi ekipi Sirmium Legionaries uspešnu i zdravu sportsku sezonu!