Tri stranca u napadu Mamuta

2807

Prvi put u istoriji kluba, u kikindskim Mamutima će zaigrati čak tri stranca – dvojica Amerikanaca Kajl Džekson i Dominik Logan, i jedan Francuz Vasilis Stavrulakis, čije ime ukazuje na grčko poreklo.

Konkurencija u najvišem rangu takmičenja u Srbiji nameće i nove zahteve klubovima koji računaju na opstanak među „elitom”. Takvom mišlju se vodila i Kikinda koja će ove sezone igrati u SPORT KLUB Prvoj ligi Srbije i koja je prvi put u svoje redove svrstala tri stranca. Na pozicijama ofanzivnih linijaša igraće Stavrulakis i Logan, dok će Kajl Džekson biti od pomoći pre svega kao raning-bek, ali i kao lajnbeker.

Branislav Fekete, trener i iskusni kvoterbek Mamuta, izjavio je da će se dolaskom trojice igrača, koji će pre svega pojačati napad, podići nivo igre za lestvicu više u odnosu na prošlu godinu.

– Smanjeni broj ofanzivnih linijaša ne samo kod nas već i u celoj Srbiji naterao nas je na potez da dovedemo dvojicu igrača na toj poziciji. Očekujem da će se uklopiti u naš napad, kao i u čitav tim, i da ćemo zajedno pružiti veliki otpor ekipama s kojima ćemo se susresti ove sezone – kazao je Fekete.

Vasilis Stavrulakis je 1994. godište i već osam godina igra u francuskom šampionatu. Igrao je u „Gladijatorima”, a pre dolaska u tu prvoligašku ekipu, kao najveće rezultate ističe jedno juniorsko finale i tri finalna meča u drugoj diviziji. On je rekao da je, pre saradnje s Mamutima, razgovarao s Ričardom Bondsom, nekadašnjim glavnim trenerom Vajld borsa iz Kragujevca, koji mu je ukazao da se u Srbiji igra dobar fudbal, da su momci ozbiljni i usredsređeni na rad i igru. To mu je, kako je Stavrulakis rekao, bio dobar znak da zaigra u drugoj državi.

Kajl Džekson, novi raning-bek Kikinđana, dolazi iz Kalifornije, gde je rođen, odrastao i gde je počeo da igra fudbal. U srednjoj školi igrao je na poziciji trkača i lajnbekera, ali se po upisu na koledž (najpre Butte Jr College, a zatim Laney College), ustalio kao raning-bek. Igrajući za koledž „Lejni”, uvršten je u prvi tim konferencije, a na listi poentera našao se na 2. mestu. Te partije i dostignuća omogućili su mu stipendiju na Centralnom državnom univerzitetu u Ohaju. Učestvovao je na više traj-auta za NFL, CFL i AFL… Poslednje dve sezone vodi se kao NFL slobodan agent i nastoji da na kraju i zaigra u najjačoj ligi na svetu.

Poput Vasilisa, i Kajl ima velika očekivanja od sezone. Prati srpski fudbal skoro dve godine i namera mu je da u Mamutima izgradi jedan od najjačih napada u ligi.

Dominik Logan je rođen u Džeferson Sitiju (Misuri), ali je odrastao u Atlanti, gde je završio srednju školu. Bio je prvi rangirani ofanzivni lajnmen u državi Džordžija. Iako je dobio stipendiju za univerzitet, napustio ga je i počeo da igra u poluprofesionalnoj ligi za ekipu Enid Oklahoma Enforcers, i to od 2011. do 2017. Osvojio je dva šampionata (2012, 2016), a diviziju u kojoj su igrali – svake godine u tom periodu. Od 2014. godine igrao je za više arena ekipa u Oklahomi, u okviru razvojne lige (GDFL), s kojima je osvajao prvenstva.

Za razliku od njegovog sunarodnika Džeksona, Dominik Logan ne zna mnogo o američkom fudbalu u Srbiji, iako ima prijatelja koji je igrao u našoj zemlji. Nada se da će imati priliku da bude deo nečega velikog i da će osvojiti prvenstvo.

Mamuti će prvu utakmicu u SPORT KLUB  Prvoj ligi Srbije igrati s Vukovima 24/25. marta.