Prvo okupljanje nacionalne selekcije BiH – na Balkan Bowlu

1652

Bosna i Hercegovina se ove godine prvi put takmiči kao reprezentacija. I to na Balkan Bowlu u Somboru, gradu koji je mnogo puta bio destinacija, prekretnica i prijatelj sarajevskih Spartanaca, ali i bosanskog američkog fudbala u celini.

Reprezentacija je oformljena tek nedavno – 18. septembra i kako smo već ranije istakli, njihov tim sačinjen je od igrača iz četiri kluba: Rudara, Lavova, Orlova i Spartanaca. Predstojeći Balkan Bowl biće prvo zvanično okupljanje tima te samim tim, kako kažu, odlična prilika da se promovišu, „igraju lopte”, ali i uče i sarađuju sa prijateljima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

– Već duže vreme, možemo to slobodno reći, sarađujemo i razvijamo jake veze s klubovima i savezima iz regiona, te bez imalo dileme, ovaj naš uspeh delimo sa svima njima – izjavio je Eldar Balta, predsednik KAF Spartans iz Sarajeva.

U Sombor dolaze da se takmiče seniorskom fleg fubalu i „9–9” tackle fudbalu. Ne kriju radost i zadovoljstvo što će biti brojna reprezentacija, te što će se mnogim ljubiteljima ove igre iz BiH ukazati prilika za učenje i sagledavanje mogućnosti koje ovaj sport pruža, kako na individualnom, igračkom planu, tako i na timskim aspiracijama, kaže Balta, te otkriva ko će predvoditi ekipe na trećem prvenstvu Balkana.

– Naš tackle stručni štab predvodi trener Spartanaca Metju Karver (Matthew Carver), zajedno s bivšim i trenutnim igračima, Eldarom Hamzagićem i Rahmanom El Sajedom, dok fleg ekipu vode Stefan Erdei i Nerim Tuzlak, lideri Lavova i Rudara iz Bijeljine i Tuzle.

Eldar Balta je na kraju istakao da, pored časti i takmičarskog duha koji svaki turnir, pa i Balkan Bowl, nosi, ovu vrstu saradnje doživljavaju krucijalnom, kako za američki fudbal, tako i za sport uopšte.

– Mi Spartanci to možda i najbolje osećamo. Koliko god smo bili u neprilici igranja u BiH, toliko se zauzvrat vratilo našim regionalnim putešestvijama, te smo sasvim sigurni da američki fudbal i ovo što svi zajedno radimo, može pružiti mnogo alternativa u zajedničkim problemima za koje verujemo da svi sportovi u regiji trpe. Sasvim je sigurno da ćemo biti istrajni u tome – rekao je predsednik KAF Saprtans.

Da je formiranje nacionalnog tima Bosne i Hercegovine u američkom fudbalu privuklo i pažnju medija, potvrda je i nedavno gostovanje Eldara Balte na regionalnoj televiziji N1, pa u nastavku pogledajte snimak.