Deset ekipa u konkureciji za Trofej „Veljka Makojevića”

2216
Foto: Igor Lazarević

Jubilarna 10. po redu Juniorska liga Srbije (U19) startuje predstojećeg vikenda, a za naslov novog prvaka države i Trofej „Veljka Makojevića” takmičiće se 10 timova.

U odnosu na prošlu godinu, ove sezone će juniorsko takmičenje brojati jedan klub više. Novi konkurenti su ekipe Inđija Meridian Indians, Vršac Lavovi, Kikinda Mammoths i Požarevac Pastuvi, dok ove jeseni nećemo gledati njihove vršnjake iz Pančeva, Niša i Kraljeva.

Srpska asocijacija američkog fudbala ove jeseni organizuje pet takmičenja – u omladinskoj „tackle” kategoriji pionirsku (U15) i juniorsku (U19) ligu i tri takmičenja u fleg fudbalu: seniori u muškoj i ženskoj konkurenciji, te u kategoriji U12 za najmlađe.

Poput prošlogodišnje lige, i ove je sistem takmičenja osmišljen tako da su ekipe podeljene u dve grupe po regionalnom modelu – Sever i Jug.

Grupa SEVER Grupa JUG
Novi Sad Wild Dogs Kragujevac Wild Boars
Inđija Meridian Indians Jagodina Black Hornets
SM Legionaries Beograd SBB Vukovi
Kikinda Mammoths Požarevac Pastuvi
Vršac Lavovi  Zemun Pirates

Prvo kolo igra se 23/24. septembra. U okviru grupe ekipe će igrati jednokružno, a prvoplasirani i drugoplasirani tim idu u polufinale. S obzirom na to da je neparan broj ekipa u grupama, u svakom kolu će po jedan tim biti slobodan.

Nakon ligaškog dela prvenstva, uslediće polufinalni susreti, koji su prema rasporedu takmičenja predviđeni da se odigraju 25/26. novembra, dok će se finalni meč igrati prvog vikenda u decembru – 2/3. decembra.

Prema propozicijama takmičenja, pravo nastupa u Juniorskoj ligi Srbije (U19) 2017. godine imaju momci rođeni 1998, 1999, 2000. i 2001. godine, a minimalan broj igrača na rosteru je 15.

Utakmice u ovoj uzrasnoj kategoriji igraju se „11 na 11” prema važećim IFAF pravilima.

Detaljne odredbe propozicija i rasporeda takmičenja pročitajte na sledećim stranicama:

Branilac titule je ekipa Wild Dogs koja je u prošlogodišnjem finalu pobedila Wild Boarse, dvostruke osvajače Trofeja „Veljka Makojevića”, sa 52 : 7.

Foto: Igor Lazarević