Serbian Bowl XIII: Glavni treneri „oči u oči”

2681
Aleksandar Ristić Alf i Vladislav Petković

Wild Boarsi i GAT Dukesi igraće u finalu prvenstva Srbije – Serbian Bowlu – predstojeće subote u Kragujevcu. Iako su se do sada sastajali čak 18 puta, to se nikad nije dogodilo u finalu. I to je prva zanimljivost koju delimo na vrhuncu sezone.

Druga interesantna stvar je ta da je međusobni skor ovogodišnjih finalista takođe izjednačen – po devet pobeda i devet poraza imaju i jedni i drugi, pa će ishod finalnog meča doneti prevagu na klackalici na čijim su krajevima ovi timovi. Ko će „pretegnuti”, znatiželja je svih poklonika ovog sporta u Srbiji.

I mada Kragujevčani broje znatno više titula šampiona države nego Novosađani (Boarsi šest, Vojvode jednu), i mada su češće igrali u finalu državnog šampionata (11 puta naspram 4), treća stvar koja obećava uzbudljivo i neizvesno finale jeste ta što oba tima vode domaći treneri – što bliža istorija finalnih susreta nije skoro zabeležila!

Redakcija sajta SAAF.rs imala je priliku da porazgovara sa oba „čela struke” dva najuspešnija tima ove sezone, koji su već nove pehare stavili u svoje vitrine. Veprovi su iz Austrije u Srbiju doneli trofej viceprvaka regionalne lige CEFL, a Vojvode su u Sloveniji prigrabile titulu šampiona CEFL Kupa.

Kako gledaju na sezonu na izmaku, šta je bilo bolje a šta lošije, šta misle jedan o drugom, kao i šta spremaju za finale, otkrili su nam Aleksandar Ristić Alf, glavni trener, ofanzivni koordinator i raning-bek Wild Boarsa, i Vladislav Petković, glavni trener GAT Dukesa.

Kako biste ocenili proteklu sezonu u vašem klubu u odnosu na prošlu godinu?

ALEKSANDAR
Odlično! Plasman u dva finala, pri čemu se došlo u priliku da se ukrste koplja s jednim od najboljih timova Evrope, da se vidi gde smo i kakvi smo trenutno i da li vredi sve to što radimo. Kada se sve sabere i oduzme, možda i jedna od najuspešnijih sezona u istoriji kluba.

VLADISLAV
U našem klubu je ova sezona uspešnija od prošle, samim tim jer igramo finale. Imali smo bolje uslove nego prošle godine za treniranje i to se vidi po našoj igri i rezultatima.

Foto: Igor Lazarević (KAF Wild Boars)

U kojoj meri su ostvareni ciljevi? Čime ste zadovoljni, a šta preostaje za naredni period?

ALEKSANDAR
Ostvareni su zacrtani ciljevi. Igrali smo s najboljima i videli da možemo da se nadigravamo s njima. Tu je stigla neka potvrda da većinu stvari radimo dobro. I time smo ne samo zadovoljni nego smo i ponosni na to, sveukupno kao organizacija. Za naredni period ostaje da probamo da popravimo te stvari u kojima kaskamo i koje nas sputavaju da napredujemo još više. Pre svega, tu najviše mislim na rad s mlađim kategorijama.

VLADISLAV
Pred sam početak sezone, naši ciljevi su bili da pokušamo da osvojimo CEFL Kup i da igramo polufinale plej-ofa u domaćem prvenstvu iz razloga što smo mislili da ove sezone nećemo imati strane igrače u timu. Na našu sreću, ipak smo uspeli da dovedemo pojačanja pa su se naša očekivanja i ciljevi samim tim podigli. Lično sam zadovoljan sezonom, a kruna bi bila osvajanje titule.

Ovo je vaš prvi duel u finalu. Koliko se klubovi razlikuju u odnosu na meč u ligaškom delu prvenstva?

ALEKSANDAR
To su dva potpuno različita tima u odnosu na naš prvi susret ove sezone. I oni i mi smo definitivno bolji nego što smo bili. Tokom sezone se značajno napredovalo u formi i meč neće biti ni nalik onom prvom.

VLADISLAV
Plej-of utakmice su uvek drugačije od utakmica u regularnom delu. Priprema pred utakmicu je drugačija u smislu taktike.

Šta smatrate najjačom tačkom u svom, a šta u protivničkom timu?

ALEKSANDAR
Najjače stavke Djuksa po meni su motiv, želja i agresivnost. S druge strane, mislim da je naša najveća odlika ove sezone velika adaptabilnost. Uspeli smo da se u mogim situacijama snađemo na najbolji mogući način i za vrlo kratko vreme napravimo neophodna prilagođavanja, i to valorizujemo na terenu.

VLADISLAV
Kao najjaču tačku u svom timu vidim formu koju smo iz utakmice u utakmicu podizali na sve veći nivo, kao i atmosferu i disciplinu u timu. Što se tiče protivnika, mislim da je njihova najjača tačka u pas igri, kao i u vrlo dobroj odbrani. Oni su u principu jedan izbalansiran tim sa odličnim i napadom i odbranom.

Šta vidite kao slabost protivničkog tima i da li je ona ujedno i šansa vašeg kluba da ostvari što bolji rezultat?

ALEKSANDAR
Jedino što vidim više kao našu prednost, a ne njihovu slabost, jeste činjenica da smo mi malo iskusniji, i po igranju malo jačih utakmica, i po broju finala. To svakako nije nikakva šansa za nas. Moramo da odigramo kao i svaku drugu utakmicu.

VLADISLAV
Slabost u njihovom timu može biti pritisak favorita, koji je na njima.

Šta cenite kod trenera protivničke ekipe?

ALEKSANDAR
Cenim pre svega njegovu višegodisnju posvećenost i privrženost timu. To je nešto što igrači prepoznaju kod trenera i to im i daje želju da igraju za njega. Mislim da je to presudno. Pored toga, izuzetno cenim, ali to je sve povezano i sa ovim prethodnim, tu činjenicu da skoro sve aspekte igre vodi sam, samo uz pomoć nekih bitnijih igrača. To je jako zahtevno i retko i u mnogo manjim klubovima, a kamoli u timu kao Vojvode.

VLADISLAV
Što se tiče njihovog trenera, mi se odlično poznajemo duži niz godina. Obojica smo od samog početka u ovom sportu. Izuzetnog poštujem Ristića, kao i njegovu predanost fudbalu, a kao strucnjak se već dokazao.

Kako ocenjujete ovogodišnje prvenstvo i da li je generalno ono napredovalo ili nazadovalo u odnosu na prošlu godinu?

ALEKSANDAR
Ne mogu da kažem precizno. Nijanse bi odlučivale, zaista. Moje mišljenje je da nije ni bolje ni gore, i takvo stanje traje već nekoliko sezona unazad. Očigledno se dostigao neki nivo u svim svferama domaćeg američkog fudbala. Mora da se na nivou cele Srbije radi znatno više na popularizaciji američkog fudbala, kao i obezbeđivanju minimalnih uslova za bavljenje ovim sportom. Bolji rad s decom i mladim igračima. Moramo da ponudimo nešto bolje i kvalitetnije u trci sa ostalim sportovima.

VLADISLAV
Što se tiče prvenstva, otprilike je bilo slično prošlogodišnjem… Tri tima se bore za titulu i samo je redosled istih u pitanju. To naravno nije dobro za fudbal u Srbiji, ali trenutno: tako je – kako je. Mislim da je jedini spas za fudbal u Srbiji ozbiljniji rad s mlađim kategorijama jer bez toga nam nije svetla budućnost fudbala.

Šta gledaoci i vaši navijači mogu da očekuju u finalu?

ALEKSANDAR
Svi koji dođu u subotu na stadion mogu da očekuju da će lepo da se zabave i super provedu dok budu prisustvovali jednoj pravoj sportskoj predstavi, kakvih bi svi mi voleli da ima više.

VLADISLAV
Gledaoci i navijači na stadionu treba da očekuju dobar fudbal, veliku borbu do zadnjeg atoma snage jer ipak je ovo finale, i tu se daje sve od sebe. Nema kalkulisanja! Izađeš na teren i daš 100% sebe, pa neka pobedi bolji.

Podsetimo, Vojvode i Divlji veprovi sastaće se u subotu, 8. jula na stadionu „Čika Dača” u Kragujevcu. Kik-of je zakazan u 17.00 časova.

Oni koji ne budu u mogućnosti da dođu u Kragujevac, moći će da finale uživo gledaju na Trećem programu Sport kluba (SK 3).