Redovna godišnja sudijska klinika 25. i 26. februara

1585
Detalj s teorijsko-praktičnog sudijskog kampa u Novom Sadu

U organizaciji Udruženja sudija američkog fudbala (USAF SAAF), predstojećeg vikenda, 25. i 26. februara, održaće se redovna godišnja sudijska klinika u Zemunu.

Nastavljajući realizaciju plana intenzivne obuke sudija, kako bi se što pre podigao opšti kvalitet suđenja takmičenja u Srbiji, ovogodišnja sudijska klinika će trajati dva dana i prvi put će značajan deo vremena obuhvatiti uvežbavanje teorijskih aspekata u praksi s timovima na terenu. U tom smislu, veliku pomoć unapređenju obuke sudija pružiće ekipe Pirati iz Zemuna i beogradski Plavi zmajevi. Igrači ova dva kluba biće na raspolaganju sudijama koji će imati priliku da vežbaju u realnim situacijama na terenu.

Teorijski deo obuke obuhvatiće između ostalog prezentaciju i detaljna tumačenja novina u IFAF pravilima igre, novine u mehanici suđenja i razjašnjenja aspekata igre i pravila u delovima u kojima je uočeno da ima prostora za unapređenje.

Praktični rad s timovima na terenu staviće sve sudije u realne situacije u kojima će dosuđivati akciju za akcijom. Sve će se odvijati pod budnim okom instruktora, tj. najiskusnijih srpskih sudija, koji su svrstani u elitnu grupu IFAF sudija. Ideja je da se odmah na terenu ukazuje na stvari koje svaki pojedinac može da radi bolje i da se kroz usvajanje sugestija podiže nivo znanja cele grupe.

Klinika će, tokom oba dana obuke, biti održana od 9.00 do 17.00 h u Osnovnoj školi „Sutjeska” u Zemunu.

Sudijska organizacija USAF SAAF usvaja i primenjuje najbolja iskustva u procesu obuke sudija, koja se praktikuju u SAD i zemalja u kojima je američki fudbal najrazvijeniji. U pripremi klinike konsultovana su najveća imena iz sveta suđenja američkog fudbala, koja su nesebično davala savete kako da se pripremi i organizuje ovogodišnja sudijska klinika.

Predstojeća sudijska klinika, koju već na početku 2017. godine organizuje sudijska organizacija, dokaz je njenih ambicioznih ciljeva i očekuje se da će nastavak započetih procesa reorganizacije dati još bolje rezultate. Cilj je da se srpska sudijska organizacija vrati u sam evropski vrh, na mesto koje joj je nekada pripadalo i koje joj s pravom pripada i danas.

Udruženja sudija američkog fudbala takođe podseća sve zainteresovane da ne propuste šansu da prijave na otvoren konkurs za nove sudije, koji traje do 13. marta. Više o uslovima konkursa može se pronaći na stranici:

Potraga za novim sudijama američkog fudbala