Super Bowl LI: Najbolji napad lige protiv četvorostrukih šampiona

2036

Nju Ingland Pejtriotsi, predvođeni kvoterbekom Tomom Brejdijem, i Atlanta Falkonsi, tim koji ima najbolji napad u sezoni na izmaku, boriće se noćas za Trofej „Vinsa Lombardija” u 51. završnici Nacionalne fudbalske lige.

Atlanta je svoje drugo Superboul učešće u klupskoj istoriji izborila deklasiravši Grin Bej sa 44 : 21, postavši tako šampion Nacionalne fudbalske konferencije (NFC), dok je Nju Ingland vrlo lako izašao na kraj sa Pitsburgom (36 : 17) u konferencijskom finalu AFC.

Pedeset i prvi Superboul doneće odgovor na pitanje da li će Atlanta prvi put postati NFL šampion (pre 18 godina u svom jedinom dosadašnjem finalu izgubila je od Denvera), ili će po peti put prvak postati Nju Ingland.

Patriotama je ovo deveta šampionska borba, a Tom Brejdi i trener Bil Beličik drže rekord kao tandem „kvoterbek-strateg” sa četiri titule. Ipak, od ekipe koja je u januaru 2015. osvojila titulu, dve godine kasnije u sastavu Nju Inglanda ima čak 30 novih igrača, pa će iskustvo igranja velikih mečeva samo donekle biti prednost Pejtriotsa.

Gde i kad?

Super Bowl LI igra se u Hjustonu (Teksas) na stadionu NRG koji će drugi put udomiti NFL završnicu. Podsetimo, na istom mestu odigran je 38. Superboul 1. februara 2004. Kapacitet stadiona je nepune 72.000 gledalaca.

Prenos počinje u 23.55 h na TV kanalu Sport klub 1, najpre specijalnom emisijom u studiju. Početak meča je pola sata iza ponoći (00.30 h), a kraj prenosa je planiran oko 4.00 h ujutru.

Zanimljivosti

Atlanta Falkonsi imaju najbolji napad lige ove sezone, ali nikad nisu osvojili Superboul. Igrali su samo jednom u finalu protiv Denver Bronkosa 1999, kada su izgubili 34 : 19.

Kvoterbek Falkonsa Met Rajan zvanično je proglašen najkorisnijim igračem ove sezone u NFL.

Nju Ingland Pejtriotsi imaju najbolju odbranu i, prema mišljenju mnogih, najboljeg kvoterbeka.

Nju Ingland obično pobeđuje u ovim finalima i mnogi ga ne vole zbog navedene dominacije, ali i zbog varanja s ispumpanim loptama i drugih trikova kojima se služe, a koji (ruku na srce) nikad nisu dokazani.

Mnogi ne vole ni Atlantu jer, kako kažu, samo ljudi iz Atlante navijaju za Falkonse.

Glumci Met Dejmon i Ben Aflek, kao i američki predsednik Donald Tramp, deklarisani su navijači Patriota. Glumac Samjuel L. Džekson navija pak za Falkonse.

Kladionice manju prednost daju Nju Inglandu. Predviđaju da će pobediti s tri poena prednosti, a da će utakmica obilovati tačdaunima.

Trideset sekundi reklamnog prostora u ovogodišnjem Superboulu košta 5 miliona dolara – 200.000 više nego prošle godine.

Američku himnu će pevati Luk Brajan, pevač i kompozitor kantri muzike.

Halftime Show će svojim nastupom ispuniti popularna Lejdi Gaga koja je prošle godine pevala himnu. Zanimljivo, ljubitelji američkog fudbala su pokrenuli online peticiju protiv njenog nastupa jer smatraju da bi ona mogla da šou pretvori u politički protest protiv novog predsednika Donalda Trampa.

Superboul je dan kada se, posle Dana zahvalnosti, u SAD konzumira najviše hrane. Amerikanci će pojesti okvirno 1.250.000.000 pilećih krilaca, 13.000.000 kilograma čipsa uz 3.600.000 kilograma gvakamola sosa.

Očekuje se da večerašnji događaj, koji se s razlogom može simbolično nazvati „američkim nacionalnim praznikom”, prati preko 100 miliona gledalaca u SAD i oko milijardu gledalaca širom planete, što ovaj događaj svrstava u ubedljivo najgledaniji TV program.

Izvori informacija korišćeni u ovom tekstu su: Blic.rs i Sportklub.rs