Amerikanac Brent Barns novi glavni trener SBB Vukova

1544

Brent Barns, američki fudbalski stručnjak, predvodiće najtrofejniji srpski klub i aktuelne vicešampione Srbije u nastupajućoj sezoni. Očekuje se da se Barns pridruži Beograđanima početkom februara.

Brent Barns (eng. Brent Barnes) iza sebe ima 15 godina trenerskog iskustva. Reč je o jedinstvenom svestranom treneru koji se tokom karijere jednako uspešno dokazao i kao ofanzivni i kao defanzivni koordinator. Naročito se istakao u regrutovanju mladih sportista u raznim školama – od akademskih nacionalnih univerziteta do regionalnih koledža i srednjih škola. Dosledno je i merljivo unapređivao učinak igrača i timova s kojima je radio, uspešno prilagođavajući svoj program svakoj ekipi pojedinačno.

Povodom dolaska u Beograd i Vukove, Brent Barns je izjavio:

Veoma sam uzbuđen imenovanjem za glavnog trenera ekipe SBB Vukovi. Radujem se susretu s timom i stručnim štabom, s kojima ću početi da radim početkom februara. Vukovi su imali puno uspeha u prošlosti i nadam se da ćemo se na tom temelju nadograđivati. Srećan sam što ću se pridružiti tako istaknutom timu.

U svojoj biografiji ima upisan trenerski staž na univerzitetima Montkler, Redlands, Čikago, Sajmon Frejzer (Kanada), Alfred, kao i na koledžima Jutika, Midlberi, Rouds… Radio je kao ofanzivni, defanzivni koordinator, trener kvoterbekova, lajnbekera, specijalnih timova, raning-bekova, vajd-risivera i slično. Poslednja stanica pre dolaska u Vukove bio mu je Univerzitet Milikin, gde je bio ofanzivni koordinator i trener kvoterbekova.

Upravo je taj tim pod njegovim vođstvom napredovao s poslednjeg na 4. mesto u konferenciji po broju osvojenih jardi, a ujedno je i popravljen prosek pređenih jardi u jednom „pleju” sa 4,4 na 5,4 jarde.

Vodeći ekipu Univerziteta Alfred, 18 od 21 protivnika je zadržao na ili ispod njihovog sezonskog proseka u svim parametrima igre u napadu, a 16 ih je ostalo ispod proseka, kada su ukupni poeni u pitanju. S timom Univerziteta Rouds ostvario je 14 pobeda i pet poraza tokom dve sezone, uključujući i šampionski naslov, a na Univerzitetu Midlberi je koordinisao igru u napadu pasom, završivši na šestom (2008), odno. trećem mestu (2009), na nacionalnom nivou.

Podsetimo, SBB Vukovi su najpre sklopili dogovor o povratku Amerikanca Kirka Mastromatea, koji je bio glavni trener u jednoj od njihovih najuspešnijih sezona 2014. godine, ali zbog privatnih razloga, ta saradnja neće biti sprovedena.

Ekipi će se priključiti Dvejn Brejdi, dvedesetpetogodišnji igrač ekipe Murray State Racers, koji u osnovi igra na poziciji raning-beka, dok će kvoterbek Džon Uribe igrati i naredne godine u beogradskoj ekipi.