Juniori (U19): Stručni štab izabrao 35 reprezentativaca za Balkan Bowl

5589
Detalj s traj-auta u oktobru 2016

Stručni štab juniorske reprezentacije Srbije, predvođen Kostom Stojakovićem, odredio je 35 igrača koji će igrati pod zastavom i grbom Srbije na predstojećem Balkan Bowlu.

Traj-aut igrača za ulazak u juniorsku reprezentaciju održao se proteklog vikenda u Novom Sadu. Pravo učešća imali su momci koji su rođeni 1998. godine i kasnije, a na mini-kampu pojavilo se oko 55 igrača. Odabir igrača za traj-aut urađen je na osnovu preporuke trenera iz matičnih klubova i analiziranjem i gledanjem dostupnih video-snimaka, međutim, prema rečima glavnog trenera Koste Stojakovića, nisu se klubovi proslavili svojim angažovanjem po ovom pitanju.

Dvodnevni mini-kamp u Novom Sadu sastojao se iz treninga na terenu, kao i rada u učionici, a cilj je bio upoznavanje igrača, analiza njihovih sposobnosti i poznavanja fudbala uopšte. Spremnost, adaptacija, prostorna orijentisanost, brzina sama po sebi, kao i brzina reakcije – samo su neki od kriterijuma kojima su se članovi stručnog štaba rukovodili prilikom izbora sledećih 35 igrača, a koji su se našli na finalnom rosteru juniorske reprezentacije Srbije:

Kvoterbekovi (QB):
Aleksandar Borković (Inđija), Aleksa Đokić (Kragujevac)

Raning-bekovi (RB):
Nebojsa Protić (Kragujevac), Aleksandar Bogdanovic (Bor)

Vajd-risiveri (WR):
Aleksa Mitrović (SBB Vukovi Beograd), Dejan Srećković (Jagodina), Bogdan Pavlović (Jagodina), Tihomir Todorov (Kikinda), Aleksa Kaluđerović (Novi Sad), Aleksandar Milenković (Jagodina), Davor Ivković (Niš), Petar Šarenac (SBB Vukovi Beograd)

Ofanzivna linija (OL):
Luka Lelić (Novi Sad), Nikola Spasenić (Kraljevo), Andrija Spasojević (SBB Vukovi Beograd), Damir Klarić (Vršac), Aleksa Putnik (Pančevo)

Defanzivna linija (DL):
Luka Milovanović (Zemun Pirates Beograd), Nemanja Milanović (Bor), Dušan Novaković (Kikinda), Nikola Prkosovački (Bečej), Petar Rinčić (Niš), Mladen Dončić (Kragujevac)

Defanzivni bekovi (DB):
Nemanja Milisavljević (Kragujevac), Lazar Stojanov (SBB Vukovi Beograd), Đorđe Ristić (Niš), Miloš Katić (Inđija), Rade Vlatković (Inđija), Stanislav Ničetin (Inđija), Stefan Majstorović (SBB Vukovi Beograd), Tiodor Grujović (SBB Vukovi Beograd)

Lajnbekeri (LB):
Andrija Drča (SBB Vukovi Beograd), Vladimir Mišković (Novi Sad), Uroš Radojević (SBB Vukovi Beograd), David Jevremović (Jagodina)

Stručni štab juniorske reprezentacije čine:

  • Kosta Stojaković – glavni trener, ofanzivni koordinator;
  • Ivan Krković – defanzivni koordinator (pozicioni trener DL i LB);
  • Goran Zec – pozicioni trener DB;
  • Đorđe Radovanović – kondicioni trener.

Glavni trener juniorskog nacionalnog tima podvukao je da su disciplina, želja i volja za radom bili na visokom nivou.

– Timski duh, pomoć saigračima, vaspitanje – stvari su koje ovim mladićima ne treba buditi i graditi. Oni to već poseduju. Iskreno žalim što je spisak morao da sadrži samo 35 igrača jer sam mnogo kvalitetnih igrača morao da razočaram. Na žalost, imali smo manjih povreda, ali mislim da će svaka biti ubrzo sanirana – izjavio je Kosta Stojaković, zahvalivši se organizatoru KAF Wild Dogs na obezbeđenim uslovima za rad i pruženoj pomoći tokom mini-kampa.

Kako je ranije naznačeno, okupljanje reprezentativaca u ovoj kategoriji organizovano je u cilju priprema za Balkan Bowl, drugi po redu balkanski šampionat u američkom fudbalu, koji će se održati od 28. do 30. oktobra u Somboru. Srpska asocijacija američkog fudbala i Savez američkog fudbala Vojvodine, u saradnji sa upravom Grada Sombora, Sportskim savezom Grada Sombora, KAF Celtis i Sportskim centrom „Soko” iz Sombora, ugostiće preko 160 takmičara i takmičarki iz regiona, koji će se tokom dva dana takmičiti u četiri uzrasno/rodne kategorije američkog fudbala.

Juniorsku repezentaciju Srbije očekuje duel protiv vršnjaka iz Slovenije o kojoj se ne zna mnogo, osim da će nastupiti s dečacima rođenim i 1997. godine. Ipak, mentalitet srpskog tima može biti – samo pobednički!