IFAF Svetsko prvenstvo u fleg fudbalu od 8. do 11. septembra u Majamiju

1221

U Majamiju je 8. septembra počelo IFAF Svetsko prvenstvo u fleg fudbalu. Ukupno 15 nacija učestvuje na takmičenju u muškoj i ženskoj konkurenciji, a okončaće se 11. septembra finalnim mečevima.

Na muškom turniru takmiči se 13 država podeljenih u dve grupe. Grupu A čine: Velika Britanija, Gvatemala, Kanada, Južna Koreja, Danska, Italija i Maksiko, a u grupi B nalaze se Panama, Izrael, SAD, Austrija, Japan i Novi Zeland.

Ženski turnir broji 11 reprezentacija. U grupi A su Meksiko, Brazil, Izrael, Danska i Austrija, dok se u grupi B takmiče SAD, Gvatemala, Kanada, Francuska, Panama i Japan.

Ovogodišnji svetski šampionat prati i velika afera, budući da je inicijalno turnir trebalo da se održi na Bahamima, ali je u poslednji čas organizacija predata državi Floridi i Majamiju, zbog političkih nesuglasica i prepirki između s jedne strane Bahamske federacije u američkom fudbalu (BAFF) kojoj je IFAF pre šest godina dodelio organizaciju, i tri bahamske asocijacije u fleg fudbalu s druge strane, koje su u ovom sporu istupale zajedno i koje su dobile podršku Lige američkog fudbala zemalja Komonvelta (CAFL), što se odrazilo i na selekciju nacionalnog tima Bahama.

Zbog navedenog spora, našavši se u vatri između dve strane, Ministarstvo turizma Bahama otkazalo je podršku događaju i organizatorima, zbog čega je po hitnom postupku organizacija preseljena u Majami.

Ovo svakako nije prvi put da je Međunarodna federacija američkog fudbala (IFAF) bila prinuđena da oduzme organizaciju svetskog šampionata domaćinu. To se dogodilo i pre dve godine, kada je umesto u Izraelu takmičenje održano u Italiji zbog problema oko transporta.

Svetsko prvenstvo u fleg fudbalu, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, ustanovljeno je 2002. i održava se svake druge godine. Najtrofejnija zemlja u muškoj konkurenciji je Austrija koja je tri puta osvajala pobednički pehar (2002, 2004. i 2012), a u ženskoj Meksiko (2004, 2008. i 2012).

Šampionski naslov na muškom turniru brani reprezentacija SAD, a na ženskom Kanada.