Startuje nova NFL sezona

1781

Reprizom Superboula 50, utakmicom između aktuelnih šampiona Denver Broncosa i viceprvaka Carolina Panthersa, u noći između 8. i 9. septembra počinje 97. sezona NFL-a koja će se okončati 5. februara Superboulom LI u Hjustonu.

U regularnoj ligaškoj sezoni biće odigrano 256 utakmica tokom 17 nedelja, počevši od četvrtka 8. septembra pa do 1. januara 2017. godine, a 32 tima iz Američke i Nacionalne fudbalske konferencije (AFC i NFC) u tom periodu će odigrati 16 mečeva.

Svaka ekipa će u okviru svoje divizije (Sever, Jug, Istok i Zapad) u konferenciji odigrati po dve utakmice, i to je konstanta. Ono što se rotira iz sezone u sezonu jesu preostale utakmice: svaki tim igra jednom s četiri tima iz druge divizije sopstvene konferencije (dvaput kod kuće i dvaput u gostima), a takođe po jednom s rivalima iz jedne od divizija duge konferencije (dva puta kod kuće i dva puta u gostima). Poslednje dva duela u regularnoj sezoni rezervisana su za duele s dva tima koji su u istoj konferenciji, a koji su prethodne sezone u svojim divizijama završili na istoj poziciji kao i tim o kojem se radi.

Ove sezone ta ukrštanja izgledaju ovako:

U okviru iste konferencije:

AFC Sever – AFC Istok
AFC Jug – AFC Zapad
NFC Sever – NFC Istok
NFC Jug – NFC Zapad

U okviru dve konferencije:

AFC Istok – NFC Zapad
AFC Sever – NFC Istok
AFC Jug – NFC Sever
AFC Zapad – NFC Jug

Plej-of

Posle odigranih 17 sedmica regularne sezone šest najboljih timova iz svake konferencije ulazi u plej-of – iz svake konferencije četiri prvaka divizije i dva tima iz svake konferencije koja su uz četiri prvaka divizije imala najbolji odnos pobeda i poraza.

Dva najbolja tima u svakoj konferenciji imaju jedan vikend slobodan, a za to vreme treći i šesti, odnosno četvrti i peti igraju po jednu eliminacionu utakmicu u prvoj rundi doigravanja (tzv. wild card). Zatim se igraju utakmice između pobednika wild carda i dva najbolja tima u svakoj konferenciji koji su čekali. Bolje plasirani tim igra protiv lošije plasiranog tima, i uvek je domaćin bolje plasirani tim.

Nakon tih duela ostaju u svakoj konferenciji po dva tima koji igraju finale konferencije, a pobednici konferencija igraju Superboul LI.

Ostale zanimljivosti

Prvi put od 1997. godine jedan tim se preselio u drugi grad. Naime, ekipa Rams se iz Sent Luisa preselila – ili bolje reći vratila – u Los Anđeles, svoj matični grad u kojem je igrala od 1964. do 1994.

Kem Njuton, kvoterbek Carolina Panthersa, neće imati priliku da se revanšira legendarnom Pejtonu Meningu za poraz u finalu, jer je nakon 50. Superboula Mening otišao u penziju, a Trevor Simijan će predvoditi napad šampiona na otvaranju sezone.

Pored njega, u nastupajućoj sezoni nećemo gledati jednog od najboljih defanzivnih bekova Čarlsa Vudsona, raninbeka Maršona Linča, hvatača Kalvina Džonsona (popularnog „Megatrona”), zatim Džereda Alena (defanzivni end), kornerbeka Čarlsa Tilmana i hvatača Grega Dženingsa.

Novina u predstojećoj sezoni jeste da će se mečevi igrati i za Božić, po uzoru na utakmice Premijer lige u fudbalu, pa sigurno neće biti lepšeg provoda za Amerikance od odlaska na neku utakmicu NFL-a.

Takođe, četiti utakmice regularnog dela sezone igraće se van granica SAD – tri u Londonu i jedna u Meksiko Sitiju.

London, 2. oktobar, stadion „Vembli”
Jacksonville Jaguars – Indianapolis Colts

London, 23. oktobar, stadion „Tvikenam”
Los Angeles Rams – New York Giants

London, 30. oktobar, stadion „Vembli”
Cincinnati Bengals – Washington Redskins

Meksiko Siti, 21. novembar, stadion „Asteka”
Oakland Raiders – Houston Texans

Konferencijska finala igraju se 22. januara, Pro Bowl 29. januara, a Super Bowl LI 5. februara.

SPORT KLUB će, kao i prošle sezone, prenositi minimum sedam mečeva nedeljno, a prvog vikenda čak osam.