SAAF organizuje četiri takmičenja ove jeseni

2909
7 VS 7 na jesen 2020

Srpska asocijacija američkog fudbala ove jeseni planira da organizuje četiri takmičenja – u kategoriji seniora mušku i žensku fleg ligu, a u omladinskoj kategoriji pionirsku (U15) i juniorsku (U19) ligu.

Kao i prethodnih godina, i ove jeseni će biti organizovana dva takmičenja u kategoriji omladinaca – pionirska liga (nekada youth) za dečake uzrasta do 15 godina i juniorska liga za momke do 19 godina starosti. Fleg takmičenja u seniorskoj muškoj i ženskoj konkurenciji igraće se „5 na 5”.

Pionirska liga Srbije (U15) igraće se „7 na 7”, a minimalan broj registrovanih igrača za ovo takmičenje je 14. Juniorska liga Srbije (U19) igraće se „11 na 11”, a najmanji broj prijavljenih igrača da bi klub učestvovao mora biti 22.

U svakoj kategoriji se mogu registrovati i igrači godinu dana mlađu od propisane granice, uz posebno odobrenje doktora i roditelja da mogu da učestvuju u starijoj uzrastnoj kategoriji.

Rok za prijavu klubova za navedena takmičenja bio je do 15. avgusta. Dejan Vujanić, komesar za takmičenja u SAAF-u, rekao je da se za sve kategorije prijavilo dovoljno klubova, tako da će takmičenja biti zanimljiva.

– Najviše klubova, njih devet, prijavilo se za U19 takmičenje dok očekujem potvrdu još dva kluba za seniorsko fleg takmičenje – najavio je Vujanić, pojašnjavajući izmene u vezi sa registracijom igrača.

– Prva izmena je ponovno uvođenje minimalnog broja registrovanih igrača za U15 i U19 takmičenje, kako bi osigurali stabilnost prvenstva i kako klubovi koji se prijave i krenu u nadmetanje, ne bi imali problema da takmičenje završe. Druga izmena u vezi s registracijom igrača tiče se osnovnih dokumenata za registraciju jer će biti potreban i sertifikat o završenoj antidoping edukaciji. Preciznije, svaki igrač, da bi bio registrovan za takmičenje, ima obavezu da položi ADAS-ov test osnovne antidoping edukacije – naglasio je komesar za takmičenja Dejan Vujanić.

On je na kraju dodao da će takmičenja pionira i juniora biti planirana tako da budu različitih nedelja, ako se desi da neko registruje igrača 2001. godište za junorsku selekciju, a ukoliko je igrač registrovan za dva takmičenja, prema pravilima jednog vikenda on može igrati samo u jednom takmičenju.

Rok za registraciju igrača za sva jesenja takmičenja je 25. avgust 2016. godine, a početak takmičenja u svakoj kategoriji, kao i propozicije, biće naknadno određene i saopštene.

Podsetimo, titulu u seniorskom muškom flegu brani ekipa Indians iz Inđije, u ženskom Obrenovac Hawks; Wild Boars iz Kragujevca je aktuelni šampion Juniorske lige Srbije, a Black Hornets iz Jagodine brani naslov prvaka u konkurenciji pionira.