USAF SAAF: Krupan zaokret u organizovanju i funkcionisanju sudijske organizacije

2255

Udruženje sudija američkog fudbala Srpske asocijacije američkog fudbala (USAF SAAF) imenovalo je članove radnih tela čija je funkcija i zadatak da u predstojećem periodu unaprede kontrolu i rad sudija i sudijske organizacije.

Sednica USAF SAAF održana je u Novom Sadu 16. juna u prostorijama Sportskog saveza Vojvodine. Okupilo 33 registrovanih sudija američkog fudbala, a sednicom je predsedavao Svetozar Kobilarov, novoizbarani predsednik USAF SAAF. Zboru sudija prisustvovao je i komesar za takmičenje SAAF Dejan Vujanić.

Na održanoj sednici potvrđena je rešenost da se krene u krupan zaokret u organizovanju i funkcionisanju sudijske organizacije. Ogromnom većinom glasova izabrani su organi USAF-a koji će aktivno raditi na ostvarivanju ciljeva postavljenih od rukovodstva saveza.

Većinom glasova prisutnih sudija izabrani su članovi Izvršnog odbora USAF-a, Komisije za unapređenje i praćenje suđenja (KUPS) i članovi Disciplinske komisije, i to na predlog predsednika USAF SAAF Svetozara Kobilarova:

  • u Izvršni odbor USAF-a, pored Kobilarova koji je po automatizmu član, izabrani su još i Ivana Lazić i Aleksandar Banković;
  • članovi Komisije za unapređenje i praćenje suđenja biće Predrag Pavlović, Katarina Milojković i Svetozar Kobilarov;
  • članovi Disciplinske komisije su Dejan Mihajlov, Marko Dumeljić i Željko Mančić.

USAF_SAAF_sednica_jun_2016_b

Kako je istakao je Svetozar Kobilarov, višegodišnji i međunarodno priznati sudija američkog fudbala, već je počeo da se iskazuje osnovni atribut u radu – transparentnost.

– Sledeći važan korak je integrisanje disciplinskog pravilnika USAF u jedinstven disciplinski pravilnik saveza. Ovo je značajan korak ka cilju uspostavljanja i funkcionisanja pravednog i transparentnog sistema odgovornosti sudija SAAF-a – izjavio je Kobilarov.

Komisija za unapređenje i praćenje suđenja (KUPS) ima zadatak da u naredne tri godine uspostavi održiv sistem rangiranja i licenciranja sudija. Komisija je u potpunosti fokusirana na sudijsku struku i to, kako joj ime govori, u domenima praćenja suđenja i unapređenja.

USAF_SAAF_sednica_jun_2016_c

Prema rečima odgovornih, prvi koraci ka ovom cilju biće načinjeni već pred početak jesenjih takmičenja. Prvi put će lista sudija postati javna i svima dostupna. Model rangiranja biće proveravan u praksi i modifikovan, sve dok se ne dodje do održivog i u našim uslovima potpuno primenljivog.

– Američki fudbal je kompleksan sport i za kvalitetno suđenje je potrebno poznavanje njegovih pravila i sudijske mehanike. S obzirom na to da se i pravila i mehanika svake godine menjaju, jedan od osnovnih zadataka Komisije je organizovanje predsezonskih seminara (klinika) i dovođenje najboljih predavača iz Evrope i SAD. Cilj tih seminara jeste da se sve sudije upoznaju s navedenim promenama, kao i da se uspostave kriterijumi suđenja za sezonu koja predstoji – pojasnio je Predrag Pavlović, novoizabrani član KUPS-a, dodajući da će pored aktivnosti u vezi sa unapređenjem suđenja, Komisija formirati i rang-listu sudija.

– Rangiranje se vrši na osnovu provere teorijskog znanja kroz rešavanje testova i pregledanja video-snimaka utakmica tokom cele sezone. Kvalitetni snimci predstavljaju osnovno sredstvo koje je neophodno za ocenjivanje sudijskog rada na terenu i ispravljanje uočenih grešaka. Na osnovu rang-liste, najvažnije utakmice će biti poverene najboljim sudijama – istakao je Pavlović.

Svetozar Kobilarov je na kraju naglasio da sve novoformirane organe očekuje težak rad, kao i sve sudije.

– Moramo svi zajedno da se konsolidujemo i usmerimo naš dalji rad ka ostvarenju ciljeva na putu da postanemo ono što zaslužujemo i možemo – zaključio je predsednik USAF SAAF.