4. kolo PLS: GAT Dukes (NS) vs Wild Boars (KG)

1949
Polufinale 2015. (Foto: Robert Getel)

Centralni meč ovog 4. kola „Sport klub” Prve lige Srbije svakako je meč između aktuelnih šampiona, ekipe „GAT Dukes” i „Wild Boarsa”. Drugi od tri velika derbija ove sezone odigraće se u nedelju u Novom Sadu.

Borbe na tri fronta, samim tim i zgusnut raspored utakmica, te igranje bez vikenda pauze, polako uzima danak, pa u ovaj meč Novosađani ulaze oslabljeni za nekolicinu bitnih igrača. Kada se tome doda i nesrećni poraz u Ligi šampiona od pre dve nedelje, a nakon produžetaka, od ekipe „Danube Dragons” iz Austrije, stiče se utisak da i nije baš idealan trenutak za susret sa zahuktalim Kragujevčanima.

Ipak, shodno ambicijama koje imaju za ovu sezonu, poraz za Novosađane nije opcija, na to ih i titula šampiona obavezuje, a još jedan poraz od glavnih rivala u trci za novi pehar, znatno bi im otežao taj put.

– Utakmice s ekipom iz Kragujevca su tradicionalno teške, a znamo da će tako biti i ovog puta. Imaju odličan tim, kao i svake godine. S druge strane, mi imamo probleme s povredama nekih bitnih igrača. Gajimo veliki respekt prema protivniku, ali kao i uvek do sada, verujemo u sebe i idemo na pobedu – optimističan je glavni trener ekipe „GAT Dukes” Vladislav Petković.

Slično razmišlja i jedan od kapitena novosadske ekipe Luka Vujnović, te ističe i posebnu motivisanost igrača u ovakvim, derbi mečevima.

– Kragujevački „Divlji Veprovi” su sjajna ekipa od koje očekujemo čvrstu, tešku i kvalitetnu utakmicu. Uvek je zadovoljstvo igrati protiv Kragujevčana, a naši igrači su uvek motivisani za nadmetanje s njima. Poraz nije opcija o kojoj razmišljamo, a od protivnika u najmanju ruku očekujemo isto.

Pred Kragujevčanima je prvi ozbiljniji test ove sezone i prava prilika za dokazivanje. Posle dve utakmice u kojima sjajna odbrana „Veprova” nije dozvolila protivniku da upiše poene, došlo je do blagog opuštanja među igračima, samim tim i nešto slabija partija odbrane u prošlom kolu protiv ekipe iz Sremske Mitrovice. Naravno, ekipa „Legionara” je pokazala da ima dobar tim i da može da kazni takvo opuštanje, započeo je svoju analizu, iskusni lajnbeker ekipe i reprezentacije, defanzivni koordinator ekipe iz Kragujevca Predrag Šćekić.

– Ovakva utakmica nam je možda i bila potrebna da shvatimo gde smo ranjivi i šta treba da popravimo. Zbili smo redove i sada ulazimo u drugi deo sezone u kom imamo nešto teži raspored. Napad je ove sezone imao sjajne momente, ali i neke padove u igri. Ipak, očekujem da u nedelju svi igrači budu na visokom nivou.

Uloga favorita, prema mišljenju Šćekića, teret je na leđima Novosađana, a ključ pozitivnog rezultata za „Veprove” je u zaustavljanju snažne defanzivne linije „Dukesa” i u što manjem broju primljenih poena.

– Poznato je da je naših nekoliko poslednjih duela završeno jednim tačdaunom razlike, tako da i ovoga puta očekujem tvrd i neizvestan meč. Posle odlične sezone u kojoj su se prvi put okitili šampionskim znamenjem, „Dukesi” su promenili kurs. Umesto američkog trenera, rešili su da se oslone na domaće koji su već dugo s timom, a umesto kombinacije importa kvoterbek-hvatač, odlučili su se za kombinaciju kvoterbek-trkač. Videćemo kakve će rezultate imati, ali smatram da im napad nije efektan kao prošle godine – kaže Šćekić i dodaje:

– Trudićemo se da ih spustimo na manji broj poena, nego što su nam dali prošle godine. Što se tiče njihove odbrane, koja je pojačana reprezentativcima Srbije, Mihaljevićem i Zecom, te pojačanjem iz Danske, čini mi se da igraju na visokom nivou. To je skup iskusnih igrača koji dugo igraju zajedno i znaju za šta su sposobni. Defanzivna linija je pokretačka snaga njihove defanzive i u njima je ključ dobre igre. Ako njih zaustavimo, napadu će biti olakšan posao – zaključio je Kragujevčanin Predrag Šćekić.

Ovaj derbi meč 4. kola „Sport klub” Prve lige Srbije odigraće se u Novom Sadu, na stadionu FK „Kabel”, a start je zakazan za 15.00 časova.