Nova sezona NFL-a od 8. septembra

2657

Prošlog petka, a u senci najava mečeva za vikend i nastupa naših klubova na domaćoj i međunarodnoj sceni, NFL je objavio rapored takmičenja za sezonu 2016/2017, i već se mnogo priča i sa nestrpljenjem očekuje repriza 50. Superboula, i to u 1. kolu, kada će šampionska ekipa Denver „Broncosa” dočekati „Pantherse” iz Karoline.

A za one koji „udaraju recke“ na svom kalendaru, do tog susreta, u četvrtak 8. septembra, ostalo je tačno 142 dana. Međutim, Kem Njuton neće imati priliku da se revanšira legendarnom Pejtonu Meningu za poraz u finalu, jer je nakon 50. Superboula, Mening otišao u penziju.

Kada je Majkl Džordan otišao u penziju, mnogi su rekli da košarka bez njega neće više biti ista. Slično su „kukali” i zaljubljenici u hokej, kada je ledene dvorane napustio legendarni Vejn Grecki. Retki su poklonici ovog sporta u Srbiji koji pamte sezone NFL-a bez Meninga u nekom klubu, pa će svakako biti teško navići se da više nećemo gledati duele braće Mening, ili još bolje, duel Mening–Brejdi.

Činjenica da je u svojoj poslednjoj sezoni Pejton bio samo senka svojih nekadašnjih nastupa, donekle ublažava taj osećaj, ali nije on jedini koji će „nedostajati” ovom sportu. Jedan od najboljih defanzivnih bekova ikada, Čarls Vudson (eng. Charles Woodson), raninbek Maršon Linč (eng. Marshawn Lynch), te hvatač Kalvin Džonson (eng. Calvin Johnson), popularni Megatron, nisu ništa manje legende od Meninga, bez kojih ovaj sport više neće biti isti.

Pored reprize Superboula, u prvom kolu očekuje nas još jedan veoma zanimljiv susret između „Cardinalsa” iz Arizone i Nju Ingland „Patriotsa”.

Novina od naredne sezone je da će se mečevi igrati i za Božić, po uzoru na utakmice Premijer lige u fudbalu, pa sigurno neće biti lepšeg provoda za Amerikance od odlaska na neku utakmicu NFL-a.

A u iščekivanju, možda i najvećeg sportskog spektakla posle olimpijskih igara, vredi podsetiti se kako je prethodna, jubilarna 50. sezona NFL završena.

https://youtu.be/hBjFJSFtb3M