„Sport klub” Prva liga Srbije: „Blue Dragons” Beograd

2369

Nakon jednogodišnjeg ’izleta’ u Drugu ligu, „Plavi zmajevi” su ponovo u elitnom društvu. Ekspresni povratak u Prvu ligu „Dragonsi” su ostvarili bez iijednog poraza i na taj način obezbedili direktan plasman u viši rang.

Međutim, ekipa koja je bila prejaka za Drugu ligu poprilično je promenjena pred ovu sezonu. Najvažnija promena, kada je reč o igračima, tiče se one najosetljvije pozicije u svakom timu – pozicije kvoterbeka. Pružali su „Zmajevi” šansu domaćim kvoterbekovima i prethodnih sezona, a tako će biti i ove. Iz komšijskih „Vukova” doveden je David Hanomil Lukić, dugogodišnji rezervni kvoterbek te ekipe i prvi kvoterbek naše reprezentacije.

Pored njega, novajlije u ekipi su i hvatači Pavle Plamenac, Ognjen Nikolić (Wild Boars), Aleksa Stanić (Pirates), Ivan Čumurović i Bogdan Mišović (Angel Warriors), zatim ofanzivni linijaši Radoslav Milatović (Pirates), Miloš Dimić (Royal Crowns) te kornerbek Mihailo Petrović (Wild Boars). Pored njih, u ekipu su se iz privremene sportske penzije vratili i Miloš Bogdanović (OL), Arsen Bjeloglav (DT) i Aleksandar Makarin (CB).

Kao što smo već i pomenuli, ekipu je napustilo dosta igrača, a o tome, eventualnim pojačanjima iz SAD, stručnom štabu i toku priprema, više nas je upoznao defanzivni koordinator ekipe Žarko Stupar.

– S nama više nisu Miloš Antić (FS), Dragan Petrović (LB), Igor Dimičić (DT), Miloš Gemaljević (DT), Mihalj Koroknai (QB), Nikola Savić (RB), Bogdan Maksimović (OL) i Nikola Pjanović (DE). Svi oni su otišli u zasluženu ’sportsku penziju’, izuzev Miloša Gemaljevića koji je pojačao „Wild Boarse” iz Kragujevca.

Blue_Dragons_02

Stručni štab na čelu sa glavnim trenerom Davorom Gojkovićem počeo je pripreme s ovako izmenjenom ekipom sredinom januara, a koncept treninga je bio orijentisan na igru i uigravanje tima i akcija. Kako je to već praksa većine prvoligaških klubova, ne ostavlja se mnogo ili čak ni malo vremena na kondicionu spremu igrača. Zbog kratkog vremena priprema i vremenskih prilika u kojima se odvijaju, od igrača se očekuje visok nivo fizičke pripremljenosti već od prvog treninga, te se oni uglavnom individulano spremaju tokom cele godine.

– Za novu sezonu imamo i pojačanja u stručnom štabu. U ekipu su pristigli Marko Vesović, trener ofanzivne linije i pomoćnik ofanzivnog koordinatora, i Atila Pravda kao trener defanzivne linije. Uz njih, već pomenutom glavnom treneru od pomoći će biti i Valentino Stojiljković kao trener defanzivnih bekova – navodi Stupar.

U utakmicama siromašnu predsezonu uklopili su se i „Zmajevi”, pa osim redovnih zajedničkih treninga s ekipom „Pirata” iz Zemuna, neće odigravati nikakve pripremne utakmice.

– Od inostranih pojačanja angažovali smo samo Korija Vilijamsa (eng. Corey Williams). Kori je izuzetno kvalitetan i čovek i igrač, a već je nastupao pre nekoliko sezona za našu ekipu. Može kvalitetno da igra na pozicijama hvatača, defanzinog beka i pantera. Razlog dovođenja je pre svega pojačanje na pozicije hvatača na kojoj smo bili deficitarni u sezoni 2015. S obzirom da smo u njegove kvalitete od ranije upoznati, izbor nam je bio veoma jednostavan. Inače, stav kluba je da se izbegava dovođenje stranih igrača koliko god je to moguće, jer je ideja da se igra tima bazira na domaćim igračima koji sutra mogu da nose dres reprezentacije Srbije. Iz pomenutog razloga „Zmajevi” neće dovoditi nijednog importa, osim Korija, ove sezone.

Blue_Dragons_03

Dugo su Zmajevi bili među četiri najbolje ekipe u Srbiji i redovni učesnici plej-ofa, pa nakon ekspresnog vraćanja u Prvu ligu, žele isto tako ekspresan povratak u sam vrh.

– Pre svega, očekujemo da drastično podignemo nivo igre u odnosu na prošlu sezonu, kako u napadu gde ima mnogo novih lica, tako i u odbrani. Takmičarski cilj je svakako ulazak u plej-of, a tamo je dalje sve moguće – zaključio je Žarko Stupar, defanzivni koordinator ekipe iz Beograda.

Koliko može ova nova ekipa „Plavih zmajeva”, osvežena i oslonjena pre svega na domaće snage, videćemo već predstojećeg vikenda, kada Beograđani idu na noge šampionima, novosadskim „GAT Dukesima”.