Druga liga Srbije: „Pastuvi” Požarevac

1962
Foto: Milka R. Sandić

Dugo iščekivana seniorska takmičenja startuju predstojećeg vikenda a na pozornicu će prvo drugoligaši. U nekoliko narednih objava, a zadržavajući dobru praksu našeg sajta, upoznaćemo vas sa dešavanjima u klubovima u pripremnom periodu, kadrovskim promenama, kao i planovima i ambicijama sa kojima ekipe ulaze u takmičenje.

„Pastuvi” iz Požarevca i u ovu sezonu ulaze s velikim ambicijama. Ekipa koja je prethodne sezone najavljivala borbu za sam vrh Druge lige i plasman u viši rang takmičenja, zbog brojnih povreda i „kratke klupe”, u toj nameri nije uspela. Iste planove zadržali su i za predstojeću sezonu, ali su svesni da ih ni ove neće biti lako realizovati jer su ekipe u takmičenju poprilično izjednačene.

Požarevljani su pretrpeli određne promene u igračkom kadru. Nikola Kontić, jedan od igrača sa najdužim stažom u ekipi, i Miloš Marjanović, završili su svoje karijere. Od ekipe su se oprostili i Slobodan Dragojević (Smederevo Bedemi), Nemanja Čvorović (Bor Golden Bears), Marko Jakovljević (Jagodina Black Hornets), Filip Cujanović (Zemun Pirates), Miloš Dimitrijević (Dubai UAE Baracudas) i Stefan Živković (Vienna Vikings B tim).

Međutim, tim je pojačalo nekoliko momaka koji su pretodne sezone igrali za ekipu iz Obrenovca i Zemuna, a neki od njih čak imaju i prvoligaškog iskustva, poput iskusnog Saše Petrovića iz Mladenovca. Pored njega, tu su još četvorica Mladenovčana: Strahinja Vujić, Ilija Važić, Stefan Spasić i Nikola Stepanović, i trojica Obrenovčana: Predrag Dubaić, Jovan Čanić i Strahinja Šmigić.

Već četvrtu sezonu zaredom na čelu ekipe biće glavni trener Nebojša Kartalija, a njemu će pomagati pridošlica iz Obrenovca, Filip Jovanović, za napadački deo ekipe; tu je Đorđe Marković kao trener specijalnih timova i Miloš Ilić koji je zadužen za kondicionu pripremu ekipe.

– Pripreme smo otpočeli u decembru, a od februara smo startovali i s fudbalskim treninzima, zasnovanim pre svega na poboljšanju tehnike. Trenutno smo u završnoj fazi, kada uigravamo akcije napada i odbrane – ukratko je sumirao period pripema glavni trener Kartalija.

Foto: Milka R. Sandić
Foto: Milka R. Sandić

Već nekoliko sezona unazad Požarevljani dovode i inostrana pojačanja, pa tako ni ova neće biti izuzetak. Iako se činilo da su posao oko dovođenja importa, a o čemu je bilo reči i na našem sajtu, završili vrlo rano, u toku priprema su se Požarevljani suočili s problemima.

– Igrači s kojima smo postigli dogovore još u novembru prošle godine, Ej Dži Braun (eng. AJ Brown) i Marvin Dezir (eng. Marvin Desir), otišli su u Tursku zbog boljih finansijskih uslova. U međuvremenu smo potpisali s drugom dvojicom igrača i očekujemo od njih da budu nosioci igre i da pomognu timu, kako na treninzima, tako i na utakmicama, da donesu kvalitet više. Reč je o kvoterbeku i sejftiju Darnelu Braunu (eng. Darnell Brown) i Kolinsu Makdonaldu (eng. Collins McDonald), raninbeku i lajnbekeru. Za njih smo se opredelili na osnovu preporuka i video-snimaka, za razliku od prve dvojice koje smo imali prilike i uživo da gledamo – istakao je Kartalija.

Da podsetimo, Ej Dži Braun je već nastupao za ekipu „Pastuva”, dok je Dezir nastupao za zemunske „Pirate”.

Iako pripremne utakmice nisu igrali, niti su ih planirali, prvu proveru do sada učinjenog „Pastuvi” će imati u prvoj takmičarskoj utakmici ove sezone, kada gostuju ekipi Pirata iz Zemuna.

– Poslednjih nekoliko sezona se redovno sastajemo s ekipom iz Zemuna i smatram da sa obe strane nema nekih nepoznanica. Očkujemo čvrst meč i ukoliko odigramo po dogovoru s treninga, možemo se nadati pobedi – zaključio je Nebojša Kartalija, glavni trener ekipe „Pastuvi” iz Požarevca.