Evropljani u NFL-u i bez koledž iskustva

1418

Poslednjih godina nije neuobičajeno da evropski igrači zaigraju u NFL-u. No, sada se otišlo korak dalje – New York Giantsi potpisali su ugovor s francuskim hvatačem koji nema iskustvo igranja u koledž ligi!

Antoni Dable (fr. Anthony Dablé) je 27-godišnji hvatač i kickoff returner koji je igrao samo za najbolje nemačke i francuske timove. Njegove izrazite igračke i fizičke predispozicije nesumnjivo su privukle pažnju velikog NFL tima. Antoni je visok 195 cm i ima 97 kg. S ekipom Braunschweig New Yorker Lions osvojio je nemački šampionat 2014. i 2015. godine, a s nacionalnim timom Francuske 4. mesto na IFAF Svetskom prvenstvu 2015. u Ohaju.

Dable je na probu u „Njujork džajantse” došao s britanskim tajt-endom Harijem Inisom (eng. Harry Innis), zahvaljujući nekadašnjem igraču „Džajantsa” Osiju Omenjori (Osi Omenyiora), koji sada ima veliku ulogu u regrutovanju evropskih igrača u NFL.

Stručnjaci su ga ocenili kao dobar izbor u kasnijim rundama drafta, te potez New York Giantsa smatraju vrlo mudrim, iako još uvek nije sigurno hoće li Antoni Dable naći svoje mesto na rosteru među 53 igrača. Kako bilo, izvesno je da skauti NFL-a „jednim okom” prate evropske klubove i igrače, čak iako nemaju koledž iskustvo u SAD.