Predavači ocenili – trenerska klinika „pun pogodak” za sve prisutne

869

Proteklog vikenda (20. i 21. februara) u Beogradu je održana najmasovnija trenerska klinika do sada, na kojoj se okupilo oko 40 trenera iz Srbije i regiona. Zadovoljstvo organizacijom, ali i temama o kojima su prisutni imali prilike da čuju, ne kriju ni treneri, ni predavači.

Kliniku u Beogradu organizovala je Srpska asocijacija američkog fudbala (SAAF) i Međunarodna federacija američkog fudbala Evropa (eng. IFAF Europe), a predavači su bili iskusni trofejni igrači i treneri iz SAD i Francuske: Džim Krajner iz SAD (eng. Jim Criner), Filip Gardan iz Francuske (fra. Philippe Gardent) te Malik Džekson takođe iz SAD (eng. Malik Jackson).

Filip Gardan je tokom karijere igrao u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Rusiji, Engleskoj, Škotskoj, Holandiji, Nemačkoj, Kanadi i SAD, gde je imao sreću i čast da sarađuje s nekim od najuspešnijih NFL trenera. On je istakao da, uprkos tome što je ovaj sport još uvek mlad u Srbiji (prim. aut. 12 godina), posvećenost trenera je očigledna.

– Bilo mi je zadovoljstvo da podelim svoje znanje i tako pomognem daljem razvoju fudbala u Srbiji. Odziv trenera na kliniku je bio dobar, pažnja odlična, a pitanja o kojima smo diskutovali su sve učinila boljim. Predsednik Asocijacije Rade Rakočević rekao nam je da u Srbiji postoje i takmičenja mlađih kategorija i to je divno! To je ujedno i sjajno za trenere koji će biti u stanju da uče mlade igrače „od nule” i upravo to pravi razliku na duge staze, kako za prvenstvo Srbije, tako i za nastupe nacionalnog tima – istakao je Gardan.

Malik Džekson, aktuelni glavni trener švajcarske ekipe „Grizzlies” iz Berna, koji je prošle sezone bio glavni trener i defanzivni koordinator „Crusadersa” iz Karlstada (Švedska) s kojima je osvojio Ligu šampiona i švedsku šampionsku „Super seriju”, kaže da je trenerska klinika bila jedinstveno iskustvo ne samo za njega lično, već i za trenere koji su joj prisustvovali, istakavši da je u nekim detaljima čak i prevazišla druge koje se organizuju u drugim zemljama.

– Ono što je bilo lepo jeste što smo bili u mogućnosti da dobijemo povratne informacije nakon prvog dana predavanja, tako da smo o tim temama mogli da razgovaramo sledećeg. To se ne dešava na drugim mestima. Pored toga, na ovoj klinici su se mogla čuti predavanja kao i na bilo kojoj drugoj u Americi, a to je pre svega zbog samih predavača – naglasio je Džekson, dodajući da je za njega lično iskustvo iz Beograda značajno, ne samo zbog trenera koji su prisustvovali klinici, već i zbog sastanaka koje su imali sa sudijama i predsednikom Asocijacije, s kojim su razgovarali o tome kako dalje unaprediti američki fudbal u Srbiji.

– Zbog količine razmenjenih ideja i mišljenja tokom proteklog vikenda, mislim da je klinika za svakoga ko joj je prisustvovao bila „pun pogodak” – zaključio je Malik Džekson.