Najmasovnija trenerska klinika u Beogradu

1061

Jedna od najvećih i najbrojnijih trenerskih klinika održava se 20. i 21. februara Beogradu, u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) i evropskog ogranka Međunarodne federacije američkog fudbala (IFAF Europe). Četrdeset trenera iz Srbije, Hrvatske i Rumunije okupilo se u Beogradu, kako bi slušalo predavanja nekih od najiskusnijih i najuspešnijih trenera u Evropi.

Dvodnevna trenerska klinika počela je obraćanjem predsednika SAAF-a Radeta Rakočevića, koji je pozdravio sve prisutne, izražavajući zadovoljstvo i radost zbog dobre organizacije i do sada najvećeg odziva trenera.

Predavači koji ovog vikenda podučavaju trenere su:

  • Džim Krajner iz SAD (eng. Jim Criner), iskusni trener s više od 40 godina bavljenja američkim fudbalom što kao igrač, što kao trener,
  • Filip Gardan iz Francuske (fra. Philippe Gardent), koji je tokom karijere igrao u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj, Rusiji, Engleskoj, Škotskoj, Holandiji, Nemačkoj, Kanadi i SAD, gde je imao sreću i čast da sarađuje s nekim od najuspešnijih NFL trenera,
  • i Malik Džekson takođe iz SAD (eng. Malik Jackson), aktuelni glavni trener švajcarske ekipe „Grizzlies” iz Berna. Prošle godine bio je glavni trener i defanzivni koordinator „Crusadersa” iz Karlstada (Švedska) s kojima je osvojio Ligu šampiona i švedsku šampionsku „Super seriju”.

Iskusni američki trener Džim Krajner naglasio je da nema boljeg načina za unapređenje američkog fudbala od trenerskih klinika, jer bolji treneri čine igrače boljima, a posredno se razvija i poboljšava sport u celini.

– Najpre, mnogo je lakše dovesti predavača da održi predavanje za 50 trenera, nego 50 trenera odvesti preko okeana. To je jedini izvodljiv način da podučavanjem date nove informacije trenerima u zemlji kao što je Srbija. Nakon mog penzionisanja, smatrao sam da je najbolji način da se pomogne ovom sportu pomoći trenerima da budu bolji. Dobri treneri čine igrače boljima, a posledično, to čini i sport boljim. Dakle, suština je učiniti trenere boljima – istakao je jedan od najiskusnijih predavača na klinici, pojasnivši zašto smatra da je Srbija budućnost američkog fubala u ovom delu Evrope.

Trenerska_klinika_vest_02

– Moje predstave o američkom fudbalu u Srbiji svodile su se na usmeno dobijene informacije. U proteklih nekoliko godina, od kada sam počeo da se bavim podučavanjem, slušam da je Srbija budućnost američkog fudbala, zbog dve stvari. Prva je stav trenera prema sportu. To sam imao prilike da vidim i danas tokom predavanja, njihovu posvećenost da učine igru boljom i posvećenost da unaprede sami sebe. Ozbiljni su prema ovom događaju i posvećeni da nauče sve što mogu. Druga stvar je kvalitet igrača. Bio sam prošle godine u Francuskoj za vreme evropskog prvenstva i gledao sam reprezentaciju Srbije. Ti momci su snažni, fizički spremni, ali nisu se na to oslanjali. Nastojaću da stvorim sebi mogućnost da se vratim i duže vreme boravim ovde, kako bih bolje upoznao američki fudbal u Srbiji i igrače generalno – zaključio je Džim Krajner.

Aleksandar Ristić Alf iz Kragujevca, prošlogodišnji glavni trener i dugogodišnji uspešni raninbek „Wild Boarsa”, jedan od najuspešnijih igrača napada u Srbiji uopšte, naglasio je da je ovo prva klinika koja je naprednija u odnosu na prethodne.

– Smatram da su naši treneri prevazišli osnovne nivoe znanja koja su učili na ranijim klinikama. Dosegli su do više stepenice na kojoj bi trebalo da počnu da usvajaju nove informacije, koje će im se pružiti na ovoj klinici. Na neki način će ih „pomeriti” iz svojih dosadašnjih okvira. Stoga smaram da je ovo jedna vrlo ozbiljna klinika, da će svi biti zadovoljni i sjajnim predavačima i novim usvojenim znanjima – rekao je Alf.

I sudije na predavanjima

Veče pre zvaničnog početka trenerske klinike, nekoliko tema bilo je posvećeno i suđenju i sudijama. Isti predavači održali su predavanje i sudijama američkog fudbala u Srbiji na temu „Trener – zvanična komunikacija i sposobnost zajedničkog rada”.

Trenerska_klinika_vest_03

Svetislav Kobilarov izrazio je zadovoljstvo što su renomirani stručnjaci prezentovali sudijama njihova iskustva i viđenje komuniciranja i rada sa sudijama.

– Predstavili su nam pozitivne primere najbolje svetske prakse. Izneli su svoje stavove o značaju sudija i vođenja utakmica, a poseban akcenat je stavljen na prezentaciju i objašnjavanje pravila u kojima sudije treba da rade s igračima i trenerima.

Trenerska klinika završava se u nedelju 21. februara u večernjim satima.

Foto-galeriju pogledajte na zvaničnoj Fejsbuk stranici Srpske asocijacije američkog fudbala >>.