Vidre iz Bečeja, novi član SAAF porodice

1612

Tokom 2015. godine, porodica Srpske asocijacije ameirčkog fudbala postala je veća za još jednog dragocenog člana – Klub američkog fudbala „Vidre“ iz Bečeja. Kraj kalendarske godinem iskoristićemo da vam predstavimo ovaj novi kolektiv.

Klub američkog fudbala u Bečeju zvanično je osnovan 17.06.2015. godine, kada je održana Osnivačka skupština kluba, na kojoj je određen petočlani upravni odbor na čelu sa Filipom Avramov. Tada je usvojeno i ime kluba Vidre, a Avramov objašnjava kako se došlo do toga:

– Želeli smo prvo da se zovemoVeprovi, ali kao što znate, to ime je odavno zauzeto. Naša razmišljanja su dalje išla u smeru nečega što ima veze sa našim gradom ili sportom u našem gradu, pa je predlog bio i Gusari, što je bio nadimak fudbalskog kluba koji je pod tim nadimkom igrao i Evropska takmičenja (tadašnji UEFA kup). Međutim, kako Pirati, malo drugačijeg imena, ali istog značenja, već postoje, i taj predlog nije prošao. Vidre su iskočile kao nadimak nekadašnjeg vaterpolo kluba Bečeja, koji je 2000. godine postao klupski prvak Evrope, osvojivši pod tim nadimkom Ligu šampiona. Taj predlog je jednoglasno prošao.

Kako je došlo do osnivanja kluba?

– Iz ljubavi prema sportu. Nekoliko mladih ljudi su se okupljali na pomoćnom terenu Gradskog stadiona kraj Tise i igrala je takozvani fleg fudbal. Posle nekoliko susreta, sa sadašnjim potpredsednikom Gordanom Ličaninom i odlučio san da pokrenemo celu priču. Istoj se na poziv priključio i Vladimir Davidov, sadašnji sportski direktor, kao jedan od onih Bečejaca koji su se najviše “primili” na američki fudbal – ističe Avramov.

Vidre Becej fleg

Iako mladi, Vidrama iz Bečeja ne manjkaju ambicije. Cilj im je da već naredne sezone oforme seniorski tim, za takmičenje sa punom opremom.

– To nam je plan i zato uprava pokušava da pronađe opremu, kako bi mogli da se takmičimo već od 2016. godine. Daćemo sve od sebe, a videćemo koliko je to izvodljivo. Igrači su, kao i uprava, spremni i da sačekaju još godinu dana, pa da se priključimo 2017. godine. Posle odigrane prve sezone, želja kluba je da oformimo i u rad uključimo i druge kategorije: fleg fudbal, jut i ženski fleg.

Vidrama brojnost ne nedostaje. Na spisku trenutno imaju 40 momaka starijih od 16 godina.

– Na treninzima je stalno aktivnih oko 20-25 igrača. Veliku i značajnu podršku na startu rada kluba dobili smo od lokalne teretane „TopGym“, koja nam je izašla u susret i dala nam godinu dana besplatnog korišćenja. Pomoć smo dobili i od drvare “Iver“, koja nam je odradila majice za igrače, a njihova pomoć nam svakako mnogo znači na početku.

Da su već postali deo porodice govori i sledeća izjava Avramova:

– U trenutnom radu, pomažu nam mnogi klubovi, kao što su GAT Dukes iz Novog Sada, Vrbas Hunters iz Vrbasa, Grofovi iz Novog Kneževca, Pirati iz Zemuna, Vrane iz Vranja, Indians Inđija i ostali.Održali smo zajednički trening sa nekolicinom igrača iz Vrbasa, a u planu je i trening kamp koji bismo odradili u zajedničkoj saradnji sa Srđanom Stanojevim iz GAT Dukes-a – najavio je Avramov.