Nemanja Čalija izvršni direktor SAAF-a

1071

Na sednici Upravnog odbora Srpske asocijacije američkog fudbala, za izvršnog direktora izabran je Nemanja Čalija, dugogodišnji predsednik Kragujevac Wild Boarsa, sa velikim iskustvom u marketingu i organizaciji.

Ova funkcija je nova u organizacionoj strukturi SAAF-a, a predsednik Rade Rakočević izjavio je da se u želji za unapređenjem rada Asocijacije zahtevaju i ozbiljne promene i da je ovo prvi korak ka tome. Upravo on je i dao predlog da se na novu, izuzetno odgovornu funkciju sa velikim brojem nadležnosti, postavi Nemanja Čalija, a Upravni odbor ga je jednoglasno usvojio.

– Želeo bih da se zahvalim novom, osnaženom UO SAAF-a što me je predložio i izabrao na ovu odgovornu funkciju i trudiću se da opravdam ukazano poverenje. Glavni cilj rada na ovoj poziciji će obuhvatiti osmišljavanje i implementaciju novog sistema rada u Savezu, jer smo svesni činjenice da SAAF nije u mogućnosti da napreduje sa ovako malim brojem angažovanih ljudi. U stalnom sam kontaktu sa klubovima od kojih sam tražio da pored ideja i predloga u vezi sa razvojem američkog fudbala u Srbiji, predlože i ljude koji su spremni da se angažuju u radu Saveza – rekao je Čalija, u intervjuu za zvanični sajt Srpske asocijacije američkog fudbala.

Pored brojnih organizacionih i kontrolnih dužnosti, novi izvršni direktor će biti zadužen i za stručni rad.

– Jedan od gorućih problema koji je pred nama jesu sudije, tačnije odnos klubova i sudija, pa je jedan od prioriteta uspostavljanje jasne saradnje Saveza i Sudijske organizacije u vezi sa kvalitetom suđenja, delegiranjem sudija, cenom rada sudija… Hitno ćemo oformiti i trenersku organizaciju i organizovati klinike za trenere kao vid podrške klubovima u ovom segmentu, jer veliki broj klubova ima problem sa manjkom trenerskog kadra.

Novi izvršni direktor već je počeo sa ostvarivanjem planova na više polja, od kojih su među najznačajnijima i odnosi sa drugim sportskim institucijama i savezima, omasovljavanje i promocija američkog fudbala.

– Na nedavno održanom sastanku sa ministrom omladine i sporta, Vanjom Udovičićem, precizirano je da je jedini pravi put razvoja američkog fudbala ulaganje u mlađe kategorije i ulazak ovog sporta u osnovne i srednje škole. U tome možemo da računamo na podršku Ministarstva, ali ćemo morati da uložimo velike napore kako bi mladi kao svoj prvi sport izabrali baš američki fudbal. Na polju marketinga nam predstoji takođe veliki izazov, jer koliko god mi voleli ovaj sport moramo biti svesni da je on i dalje daleko od šire javnosti u Srbiji i da moramo uložiti mnogo rada u ovom polju.

Jedan od zadataka Nemanje Čalije biće i predlog selektora i stručnog štaba reprezentacije.

– Želim da istaknem da je 2016. godina bitna za našu seniorsku reprezentaciju, jer nas očekuje nastup u B grupi Evropskog prvenstva i plan da se plasiramo u A grupu, a do toga možemo doći samo ako kvalitetan sistem rada postavimo odmah, od formiranja stručnog štaba sa selektorom do tačnog plana organizacije rada reprezentativaca. Očekuje nas i domaćinstvo i organizacija Evropskog prvenstva u flegu u narednoj godini što ćemo iskoristiti na pravi način da promovišemo američki fudbal, kako omladini, tako i celoj Srbiji.

Neke od važnijih zadataka koje će izvršni direktor imati su: organizacija, kontrola i obavljanje stručnih poslova u Savezu i preduzimanje mera za unapređenje poslova, učestvovanje u organizaciji priprema sednica organa Saveza i staranje o izvršenju odluka tih organa, organizacija i praženje stručnog rada u Savezu, organizacija i praćenje realizacije sportskih takmičenja iz takmičarskog kalendara, predlaganje Upravnom odboru kandidata za selektore i trenere reprezentacija, izrada planova, praženje realizacije i organizacija poslova u vezi sa marketingom Saveza, učestvovanje u realizaciji stručne saradnje Saveza sa drugim savezima, kao i drugi poslovi…