Održano prvo republičko takmičenje škola u flegu

1463

Prošle subote održano je prvo školsko takmičenje u američkom fudbalu (fleg) na republičkom nivou, u dve starosne kategorije, u organizaciji Srpske asocijacije američkog fudbala. U kategoriji do 16 godina pobedu je odnela ekipa Vazduhoplovne akademije iz Beograda, a u kategoriji do 13 ekipa OŠ „Braća Vilotijević“ iz Kraljeva.

Nastupali su timovi osnovnih škola „Jovan Popović“ iz Inđije, „Vuk Karadžić“ i „Braća Vilotijević“ iz Kraljeva, „Posavski partizani“ iz Obrenovca, zatim u obe kategorije „Svetozar Miletić“ iz Zemuna, kao i jedan srednjoškolski tim Vazduhoplovne akademije iz Beograda. Svi timovi su bili pod „patronatom“ i vođstvom iskusnih trenera klubova američkog fudbala iz navedenih gradova. To je i rezultat koji su ovi klubovi (Vukovi, Hawks, Indians, Pirates, Royal Crowns) postigli promocijom američkog fudbala u školskim ustanovama, nakon što je prošlog proleća Savez za školski sport pružio i zvaničnu podršku SAAF-u, za promociju po školama. Zanimljivo je da je na turniru nastupio i U16 tim Dubrovnik Sharks, iz Hrvatske, čime je turnir doprineo i jačanju regionale saradnje u sportu.

skolski fleg (3)

Domaćini turnira su bili OŠ „Svetozar Miletić“ uz svesrdnu podršku KAF Zemun Pirates. Turnir je svečano otvorio Srđan Ćosić, koordinator za školski sport, omladinske i dečije programe SAAF, istakavši značaj širenja saradnje sa školskim ustanovama u Srbiji. Prvo su nastupili najmlađi U13 timovi iz Zemuna i Kraljeva. U ovoj utakmici se kroz akcije na terenu i pripremljenost malih igrača moglo videti kako treneri američkog fudbala sa posebnom pažnjom dobro rade sa decom. Trofej i priznanje su u svoju OŠ „Braća Vilotijević“ odneli mali Kraljevčani, pobedivši tim OŠ „Svetozar Miletić“ iz Zemuna. Nakon toga nastupile su U16 ekipe. Šest školskih timova, nakon žreba podeljenih u dve grupe se borilo za trofej u ovoj kategoriji. U finalu je tim Vazduhoplovne akademije savladao tim „Posavskih partozana“, škole iz Obrenovca i osvojio šampionski trofej.

Iako je takmičenje bilo veoma zanimljivo svakako je u prvom planu bila igra i druženje najmlađih na terenu i van njega. Na kraju je SAAF svim uičesnicima uručio Zahvalnice, a najbolje plasirane ekipe na turniru su dobile pehare, koji će krasiti školske vitrine. Uz to je i kao počasni trofej dobila I ekipa Dubrovnik “Sharks”, kao poseban gost na ovom školskom takmičenju.

Ceo turnir su budnim okom propratili i selektor fleg fudbal reprezentacije Srbije, Darko Štabler i dosadašnji selektor juniorske reprezentacije Srbije, Blažo Bojić. Za sve učesnike školskog turnira posluženje u vidu hot-doga, čipsa i sokova su obezbedili službenici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, čije je aktivnosti koordinirao Andre Šand.

skolski fleg

Već od nove godine fleg fudbal takmičenja za decu će biti za doba 15 godina i mlađi, što je SAAF i usvojio, kako bi uskladio sa međunarodnim propisima. Jasno je da je budućnost ovog sporta, kao i drugih, na deci i mladima koji se u njega uključuju, zato je veoma važno da svi klubovi budu angažovani na promociji i regurotovanju novih malih igrača, a školski sport i ovakva takmičenja su pravi način za to. U predstojećem periodu svi klubovi imaju šansu, da uz podršku Sportskog saveza Srbije, koju je još proletos SAAF napismeno poslao svim svojim članicama, iskoriste zimski period i još više osnaže saradnju sa školskim ustanovama, povećaju broj školskih timova, a samim tim i dece koja se bave američkim fudbalom. Od pravljenja lokalnih školskih liga flega, što su neki klubovi poput Wild Boarsa i Royal Crownsa ranije već i radili, pa do školskog tačmičenja na republičkom nivou poput ovog su samo neke od mogućnosti koje klubovi u svim sredinama širom Srbije mogu da iskoriste.

Naredno republičko takmičenje školskih timova, turnir drugog polugodišta, predviđeno je da se odigra krajem zime u Kraljevu. Svi dosadašnji i svi novi školski timovi koji se budu formirali u kategorijama U13, i od Nove godine biće U15 su dobrodošli.

Rezultati U13:
OŠ „Braća Vilotijević“, Kraljevo – OŠ „Svetozar Miletić“, Zemun 28:0

Rezultati U16:
Vazduhoplovna akademija, Beograd – OŠ “Jovan Popović”, Inđija 29:26
OŠ “Jovan Popović”, Inđija – OŠ “Vuk Karadžić”, Kraljevo 35:0
OŠ “Svetozar Miletić”, Zemun – “Sharks”, Dubrovnik 21:25
OŠ “Vuk Karadžić”, Kraljevo – Vazduhoplovna akademija, Beograd 12:28
“Sharks”, Dubrovnik – OŠ “Posavski partizani”, Obrenovac 12:19
OŠ “Posavski partizani”, Obrenovac – OŠ “Svetozar Miletić”, Zemun 34:6

Finale
Vazduhoplovna akademija, Beograd – OŠ “Posavski partizani”, Obrenovac 26:12