Stepović optimista pred Mađare

669

Na debiju u dresu seniorske reprezentacije Srbije u pobedi nad Italijom, u prijateljskom susretu u Linjanu (34:31), risiver Strahinja Stepović je sa dva tačdauna izrastao u junaka meča i pokazao da će „orlovi“ u njemu, kao i još sedmorici igrača koji su proteklu sezonu proveli u inostranstvu, imati ogromnu pomoć u pohodu na Evropsko prvenstvo, koji započinju u subotu, od 14 sati, na krovu Šoping centra „Stadion“ na Voždovcu, kvalifikacionom utakmicom sa Mađarima.

Srpski „oklopnici“ gubili su u Italiji 14:0, a onda je naš neuhvatljivi internacionalac počeo da se smenjuje na poziciji kvoterbeka sa Davidom Hanomihl Lukićem, što je i iniciralo preokret.

– Kada sam stao na kvoterbeka, ofanzivna linija je besprekorno odrađivala svoj posao. Omogućavali su mi da trčim gde god sam hteo i oni nose najveće zasluge za sve što sam uradio. Odigrali smo dobro, ali mislim da možemo daleko bolje. Bili smo malo i neugrani, pogotovo ja, jer sam stigao kasno i igrao praktično bez ijednog treninga sa ekipom, ali smo i u takvom stanju uspeli da nadigramo favorizovanog domaćina – rekao je Stepović.

strahinja stepovic (2)

Finalno brušenje forme pred Mađare naši reprezentativci su odradili na trening kampu na Kopaoniku, gde su trenirali i po dva-tri puta dnevno, uz brojne sastanke i skautinge protivnika.

– S obzirom da mi je ovo prvo učešće na trening kampu seniorske reprezentacije, zaista sam prezadovoljan. Tri godine sam igrao van Srbije, pa nisam poznavao neke nove igrače, ali sada sam uvideo da imamo zaista dobar tim i mislim da možemo daleko da doguramo. Od utakmice sa Italijanima smo dobro radili i još više se uigrali, pa će i nastup biti na mnogo višem nivou.

strahinja stepovic

Zanimljivo da je dvadesettrogodišnji Kraljevčanin smenjivao na pozicijama vođe napada i hvatača i na debiju u juniorskoj reprezentaciji, 2010. godine, na kvalifikacionom turniru koji je Srbija osvojila u Kragujevcu. Međutim, od kako se iz matičnih Kraljevo Royal Crownsa otisnuo put inostranstva, igrao je samo risivera.

– Nisam igrao ozbiljnije kvoterbeka nekoliko godina. Pre tri sezone sam u Nemačkoj odigrao par utakmica, ali to se više svodilo na trčanja. Već tri godine sam fokusiran na poziciju risivera, dugo nisam bacao loptu, ali izgleda da mi je tehnika ostala. Ako trener od mene zatraži da budem u toj ulozi, spreman sam da odgovorim na taj zahtev.

Velika opasnost će pretiti od Stepovića i kada je na risiveru, jer je upravo na toj poziciji u protekle tri sezone bio u samom vrhu liga u kojima je igrao. Najpre u nemačkim Osnabruck Tigersima za koje je postigao 20 tačdaunova hvatanjem, a zatim i u švedskoj Superseriji, u kojoj je poslednje dve godine najefikasniji hvatač. Prošle sezone je bio MVP napada Orebro Black Knightsa sa 12 tačdaunova, a ove je u Uppsala 86ersima popravio skor na 16.

– Imao sam par odličnih sezona u inostranstvu i mislim da sam dosta napredovao. Igrao sam sa drugačijim kvoterbekovima, uglavnom kvalitetnim Amerikancima i radio sa iskusnijim trenerima, što mi je dosta pomoglo. Uslovi su bili odlični, treniralo se više i ozbiljnije nego kod nas i uveren sam da nisam pogrešio što sam otišao. Za sada još uvek nisam siguran gde ću nastaviti karijeru, ali sam siguran da će to ponovo biti u nekoj jačoj evropskoj ligi.

strahinja stepovic

Zbog nastupa na zapadu, Strahinja nije imao prilike da se susretne sa mađarskim timovima, pa se za njih priprema kroz snimke utakmice na kojoj su Mađari nedavno debitovali protiv Češke.

– Odgledali smo snimak utakmice i deluje mi da su slabiji od Italijana. Međutim, nikada nisam igrao protiv njih i videćemo kako će sve to izgledati na terenu. Sigurno je da ih nećemo potceniti, ali verujem u svoj tim i očekujem pobedu.

Za 10 godina postojanja, reprezentacija Srbije odigrala je samo dve utakmice na domaćem terenu, poslednji put 2008. godine, pa je ovo jedna od izuzetno retkih prilika da ljubitelji američkog fudbala vide na delu svoje ljubimce.

– Ljubitelji ovog sporta nemaju često priliku da gledaju reprezentaciju u Srbiji i nadam se da će to prepoznati i da će ispuniti stadion. Puno će nam značiti podrška navijača i verujem da će doći dosta ljudi. Ovo će biti prvi takmičarski meč u Srbiji, radujem se tom spektaklu i jedva čekam da utakmica počne – zaključio je Stepović.