Evropska takmičenja u 2015. (1. deo)

634

Gotovo sva najjača evropska međunarodna takmičenja nedavno su završena, pa od njih i započinjemo tradicionalno sumiranje sezone.

BIG 6 (Braunschweig New Yorker Lions)

U 29. izdanju Eurobowla, koji od prošle godine igraju najbolji timovi novoformiranog takmičenja BIG 6, nemački Braunschweig New Yorker Lionsi osvojili su treću šampionsku titulu (prethodno 1999. i 2003.), pobedom nad zemljacima, Schwäbisch Hall Unicornsima, pred više od 5.000 ljubitelja američkog fudbala, na svom terenu, rezultatom 24:14 (10:7, 14:0, 0:7, 0:0).

Lavovi su se „odlepili“ pred odlazak na poluvreme (24:7), ali ih je u nastavku susreta odbrana Jednoroga ostavila bez poena. Međutim, defanziva domaćih bila je tek nešto slabija u drugom delu susreta, dozvolivši protivniku samo jedan tačdaun, što je bilo nedovoljno za preokret.

Za MVP-a susreta proglašen je kvoterbek Lionsa, Amerikanac Kejsi Teroult, akter sva tri tačdauna svog tima – dva pasom i jedan trčanjem.

braunsvajg lions new yorker

Ekipa iz Braunšvajga se tako iskupila za tesan poraz u prošlogodišnjem finalu, od Berlin Adlera (20:17).

Branilac trofeja je zaustavljen već u grupnoj fazi takmičenja, ubedljivim porazima od Unicornsa (57:15) i najtrofejnijih Vienna Vikingsa (pet titula) – 33:0, a Jednorozi su zatim u odlučujućem duelu za prolaz u finale slavili u Beču – 45:23.

U grupi B, lako su na kraj sa francuskim La Courneuve Flashom izašli Lionsi (37:14) i austrijski Swarco Raidersi (47:14), a u njihovom međusobnom duelu Nemci su slavili u Insbruku – 33:28.

 

EFL (Kiel Baltic Hurricanes)

Nemačko finale igrano je i u EFL-u (European Football League), a Kiel Baltic Hurricanesi odbranili su titulu protiv Allgäu Cometsa, našeg Nenada Stojića, na domaćem terenu, pred 1750 posetilaca – 49:28 (7:9, 21:6, 7:7, 14:6).

Komete su na prvu promenu strana otišle sa blagom prednošću (9:7), ali je zatim usledio munjevit preokret Uragana, za vođstvo „plus 20“ početkom drugog poluvremena (35:15), koje nisu ispuštali do samog kraja.

Šampione je predvodio fantastični risiver Tajrel Dejvis, koji je zabeležio četiri tačdauna i čak 222 jarda hvatanjem (265 all-purpose), a sjajan je bio i u ulozi defanzivnog beka, zabeleživši dve intersepcije.

Kiel Baltic Hurricanes

Oba tima bila su dominantna u svojim grupama. Cometsi su nadigrali španske Badalona Dracse (48:13) i Amsterdam Crusaderse (62:0), dok su Huricanesi preslišali holandske Alphen Eaglese (58:0) i nemačke Marburg Mercenariese (67:10).

 

ALPE ADRIA (Maribor Generals)

I u trećem izdanju regionalne Alpe Adria Football League slavili su slovenački Maribor Generalsi, savladavši u finalu Zagreb Patriotse – 36:16.

maribor generals

Srpski predstavnici, Pančevo Panthersi i Belgrade Blue Dragonsi, zaustavljeni su u tesnim polufinalnim duelima. U Pančevu su, posle nekoliko preokreta, slavili potonji šampioni, rezultatom 36:28, dok su Zmajevi imali vođstvo u Zagrebu (8:3), ali su poklekli skorom koji je bio aktuelan i na poluvremenu – 10:8.

Opširnije o internacionalnim takmičenjima koja smo ažurnije pratili zbog učešća srpskih timova, možete pročitati na sledećim linkovima – IFAF Europe Liga šampiona (SBB Vukovi Beograd) i CEFL (Novi Sad GAT Dukes i SBB Vukovi Beograd).