Ameri treći put šampioni sveta

504

Sjedinjene Američke Države prilično lako su došle do treće uzastopne titule, na IFAF Svetskom prvenstvu, održanom u gradu Kantonu u Ohaju.

Amerikanci su u finalu bili ubedljivi protiv Japanaca – 59:12 (16:0, 22:6, 7:6, 14:0), a u ranijoj fazi takmičenja nadigrali su Meksiko (30:6), Japan (43:18) i Francusku (82:0).

Američka odbrana bila je zaslužna za čak tri tačdauna – jedno vraćanje intersepcije i dva fambla, a nije zaostajao ni napad koji je ponovo predvodio MVP Svetskog prvenstva, Trent Stilmen, koji je osvojio 105 jardi (56 trčanjem i 49 hvatanjem), uz jedan tačdaun. Stilman je Prvenstvo završio sa 18 hvatanja za 258 jardi i dva tačdauna, uz 56 jardi trčanja za jedan tačdaun i jedno vraćanje fambla.

U susretu za bronzu, jedini predstavnik Evrope, selekcija Francuske, poražena je od Meksika, rezultatom 20:7, dok su peti bili Australijanci koji su savladali Južnu Koreju – 42:14, a sedmi Brazilci.

Svetska smotra američkog fudbala prvobitno je trebalo da se održi u Štokholmu, ali su Šveđani krajem prošle godine otkazali domaćinstvo i učešće na takmičenju. Ubrzo zatim odustale su još dve evropske selekcije – Austrija i Nemačka, a za njima i Kanada i Maroko, pa je umesto planiranih 12 timova učestvovalo sedam.

Selektor Amerikanaca, Den Hokins, proglašen je za najboljeg trenera, a u najboljem timu šampionata, pored MVP-a Stilmena, našao se i francuski trkač Stefan Jepmo, kog će srpska publika imati prilike da vidi na „fajnal-foru“ Lige šampiona, u Beogradu, u dresu Thonon Black Panthersa.

tim