SERBIAN BOWL XI: Titula se kuje u rovu

709

Završna predstava ove sezone, jedanaesti finalni duel za titulu šampiona Srbije – Serbian Bowl XI, odigraće se u nedelju od 16.30 sati, na stadionu FK „Kabel“ u Novom Sadu, gde će domaći Dukesi pokušati da posle nekoliko godina dominacije preotmu tron aktuelnim šampionima, beogradskim Vukovima.

Zid koji će Novosađani pokušati da postave između napadača Vukova i svoje end zone, kreće od defanzivne linije, čiji je komandant Nebojša Mirković, iskusni reprezentativac i jedan od najdominantnijih defanzivnih linijaša u Srbiji. Sa velikim optimizmom očekuje novi obračun sa Vukovima:

– Očekujem pobedu! Uvek verujem u pobedu Vojvoda, a naročito posle ovako dobre sezone koju smo završili na prvom mestu bez poraza. Razlog za takvo samopouzdanje mi dodatno daje i naša odbrana, koja je u ligaškom delu već pokazala da je našla recept za napadačku igru Vukova. Ostvarili smo dobru međusobnu komunikaciju tokom utakmica ove godine, iako tu uz starije igrače ima i juniora koji su se odlično snašli na pozicijama, ali i odličnih igrača iz inostranstva. Jednostavno, mi funkcionišemo dobro – smatra Mirković.

Svestan je dugogdišnji reprezentativac Srbije i zvanično najbolji defanzivac prošlosezonske Superlige da će defanzivna linija Vojvoda ispred sebe imati verovatno i najjaču ofanzivnu liniju na koju trenutno može da naiđe.

– Uvek sam voleo da igram protiv ofanzivne linije Vukova. Baš zato što su spremni, jako udaraju, pametno igraju. Biće borba sa njima do poslednjeg minuta, za svaki centimetar terena, oni ne odustaju. Moja defanzivna linija to odlično zna, ali imamo ogroman motiv i snagu da dominiramo terenom.

Novi Sad Dukes - Vukovi Beograd
Novi Sad Dukes – Vukovi Beograd

Posle nekoliko godina, Serbian Bowl biće izmešten iz Beograda, pre svega zbog toga što su Dukesi odigrali perfektnu sezonu i u regularnom delu Sportklub Prve lige Srbije bili prvi. Domaćinstvo na stadionu FK „Kabel“ moglo bi da bude još jedan adut Novosađana.

– Igramo na našem stadionu, ali mislim da to Vukovima ne predstavlja problem, jer se radi o iskusnoj ekipi. Međutim, novosadski navijači znaju dobro da grme, da naprave atmosferu. Videćemo… Vojvode su godinama u samom vrhu američkog fudbala u Srbiji, ali uvek nam je nedostajalo nešto za poslednji stepenik, neki jard, blok, tekl. Ova sezona je pokazala da je ekipa spremna, uigrana, svesna da je titula jako blizu. U nedelju izlazimo na teren puni adrenalina i želje. Odlučivaće sitnice, promašena obaranja, neuhvaćene lopte. Nadam se tvrdoj utakmici, bez povreda – zaključio je Mirković.

Sa druge strane, ofanzivnom linijom Vukova, komandovaće reprezentativac Mladen Stojanović, koji iako mlad, već poseduje ogromno iskustvo stečeno u velikom broju odigranih mečeva na domaćoj i međunarodnoj sceni, među kojima i brojnim finalima.

– Kao i uvek, cilj naše ekipe su trofeji i sa takvim stavom ulazimo i u ovo finale. Svake godine se desi neki pad forme u toku sezone, kao na primer poraz na „Čika Dači“ prošle godine. Tada su svi počeli da nas potcenjuju, jer naravno svi vole da vide kad najbolji padnu ili kad im ne ide, pa volimo da u takvom ambijentu uđemo u borbu za titulu  – objašnjava Stojanović.

Iako su često u senci poentera, najveće bitke se po pravilu dešavaju „u rovu”, između „teškaša”, ofanzivnih i defanzivnih linija.

– Svi vide imena ljudi koji se upisuju na semafor, ali svako ko iole zna nešto više o fudbalu, zna da se svaka utakmica dobija ili gubi u rovovima, tako ni ova neće biti izuzetak. Defanzivna linija Vojvoda je fizički najveća u celoj ligi i pojedinačno su to sve dobri igrači, ali to nije ništa novo za nas, ništa sa čime se ranije nismo susretali. Verujem u moje saigrače iz ofanzivne linije, mislim da nećemo imati problema sa protivnikom ako svedemo naše greške na minimum – smatra Stojanović.

Vukovi Silverhawks

Napad Vukova u meču u regularnom delu šampionata nije mogao da isprati izazove koje je postavljao protivnički tabor, pa je „čopor sa Ade” doživeo neočekivano ubedljiv poraz (38:14).

– Utakmica u regularnom delu sezone protiv Dukesa nije prikazala pravu sliku našeg napada, što smatram da bi mogla da bude prednost u ovoj utakmici. Najveći uticaj na našu igru tada je imao broj grešaka i kazni, što je kočilo napad kao celinu. Samim tim smo i našu odbranu dugo držali na terenu, što je bio recept za propast. Zato smatram da ako smanjimo greške na minimum, nećemo imati nikakvih problema da postignemo puno poena na ovoj utakmici.

Svaka finalna utakmica nosi određenu dozu pritiska, a veliki broj osvojenih trofeja u prethodnim sezonama u tom kontekstu stavlja Vukove u nešto lagodinu poziciju, u odnosu na Novosađane koji još nisu osvajali titulu.

– Pritisak finala je definitivno na njima, bez poraza su u regularnom delu sezone, utakmica se igra u njihovom gradu, pred njihovom publikom. To za nas nije ništa novo, iskusili smo kao ekipa da osvajamo trofeje i kao favoriti, i kao autsajderi, i mislim da svake godine pokazujemo da ne postoji ekipa na ovim prostorima i šire, koja ima mentalitet da pod pritiskom, i u natežim trenucima odigra najbolje i najjače. Slično smo uradili i prethodnog vikenda, kada smo u u četvrtoj četvrtini savladali odlične Slovence.

Stojanović nema dilemu kada govori o faktoru koji može da bude presudan u ovom finalu. Ističe jedan segment igre – greške.

– Ponavljam stalno da u svakoj neizvesnoj utakmici na kraju pobedi ekipa sa manje grešaka. I jedan i drugi tim imaju odlične importe, kvalitetnu bazu domaćih igrača, trenerski kadar, zato sam siguran da će novi šampion Srbije biti tim koji u ovu utakmicu uđe hladne glave, i sa minimalnim brojem grešaka odigra sve četiri četvrtine – zaključio je Stojanović.