Poraz „orlića“ u finalu

623

Francuska – Srbija 49:0 (7:0, 14:0, 21:0, 7:0)

Stadion u Pesaku. Gledalaca: 1000.

Kretanje rezultata:
7:0 Žan Lamanjer trčanje 8 jardi, Liam Vord PAT
14:0 Idris Ramki pas 20 jardi ka Lukasu Veluiru, Vord PAT
21:0 Pjer Međeber trčanje 10 jardi, Vord PAT
28:0 Žores Gok vraćanje intersepcije 70 jardi, Vord PAT
35:0 Robert Faržeon trčanje 20 jardi, Vord PAT
42:0 Maksim Rožer vraćanje intersepcije 35 jardi, Vord PAT
49:0 Markus Brukter trčanje 15 jardi, Vord PAT

Juniorska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, pošto je u finalu kvalifikacionog turnira, u Pesaku kraj Bordoa, poražena od domaće Francuske, rezultatom 49:0. „Orlići“ su do finala stigli pobedom nad selekcijom Holandije (3:0), kojom su postali jedna od šest najboljih selekcija starog kontinenta, što je svakako ogroman uspeh, ali za TOP 4 i plasman na završni turnir nisu imali snage.

U prvom posedu izabranici Blaže Bojića nisu uspeli da osvoje prvi daun, pa je napad Francuza krenuo sa polovine terena i bez većih poteškoća, posle nekoliko uspešnih akcija došao do end zone, a egzekutor je bio Žan Lamanjer, trčanjem za osam jardi – 7:0.

Napad naše reprezentacije zatim je uspostavio sjajan ritam, u jedinom dobrom drajvu na utakmici, pa se posle pasa Dimitrija Joneva ka Aleksi Stevanoviću našao na samo osam jardi od najbranjenije protivničke zone, ali su onda Francuzi presekli pas i krenuli u nove atake. Međutim, defanziva „orlića“ odigrala je odlično i primorala rivala da pantuje, ali napad zatim nije ozbiljnije pripretio.

Sa druge strane, „galski petlići“ su do poluvremena još dva puta poentirali. Prvo je Mišel Faržon osvojio polovinu terena iz dva puta, a posao je dovršio Lukas Veluir, hvatanjem dva pasa kvoterbeka Idrisa Ramkija (14:0). Zatim je Janis Koe presekao pas Joneva i vratio ga na desetak jardi od srpske end zone, omogućivši tako Pjeru Međeberu da odmah poentira za veliko vođstvo na poluvremenu – 21:0.

U nastavku susreta odbrana Srbije odlično je startovala, ali intersepcije Miroslava Simića i Filipa Petrovića nisu uspele da pokrenu napad. Kvoterbek Jonev je bacio dve intersepcije, od kojih je prvu Žores Gok vratio preko celog terena, a drugu Sulejman Karamoko u „crvenu zonu“, odakle ju je Robert Faržeon odmah pretvorio u nove poene. Ni promena vođe napada nije donela ništa novo, Aleksa Đokić je poslao loptu u ruke Maksimu Rožeru, a ovaj je uneo u end zonu – 42:0.

Gotovo čitava poslednja deonica protekla je u jednom napadu domaćina, a uprkos tome što je odbrana Srbije dobro odolevala, na kraju je šlag na tortu dodao Markus Brukter.

Za MVP-a srpskog tima proglašen je Vanja Lugonja, dok je za najboljeg u timu Francuske izglasan Lukas Velur.

Pored Francuza, na Evropskom prvenstvu naći će se Nemačka i Austrija, koje su automatski obezbedile učešće, kao i selekcija Danske, pobednik drugog turnira.