Ameri i Australijanci pojačali Indianse

556

Indianse će u novoj sezoni prvi put u istoriji predvoditi inostrani trener, Amerikanac Džejms Fajed, a sa njim je stigao i sunarodnik Čarls Bab, kao i trojica Australijanaca – Troj Vajks, Džordi Kiket i Skot Sevidž.

Fajed ima 15 godina trenerskog iskustva. Njegova biografija obiluje iskustvima u treniranju i skautiranju na jut, srednjoškolskom, poluprofesionalnom i profesionalnom nivou (CFL – Kanadska fudbalska liga, arena fudbal, Evropa i NFL).

U par navrata radio je kao gostujući trener NFL timova San Diego Chargers i Dallas Cowboys, sa gotovo svim pozicijama u napadu. Kao ofanzivni koordinator Inglewood Blackhawksa osvojio je pehar u MLF ligi 2006. godine i LCFL titulu 2010.

Evropski debi imao je u sezoni 2009, sa finskim Pori Bearsima, a zatim je u najjačoj ligi nemačke vodio Platting Black Hawkse i Muncih Cowboyse sa kojima je stigao i do plej-ofa.

Pokušaću da promenim dosadašnji način igre i razmišljanja. Nije važno sa koliko se neko pobeđuje, već način na koji se pobeđuje. Pre ću biti zadovoljniji pobedom od 3:0, nego gubitkom meča sa 45:40 recimo. Mislim da imamo dobru ofanzivnu liniju, dva brza raninbeka i vrlo, vrlo brzu napadački orijentisanu odbranu. Takođe, i pametnog, brzog kvoterbeka kojeg odlikuje i pas igra, ali i igra trčanjem, sa postepenim napredovanjem i osvajanjem jardi po zemlji. Sve to će nesumnjivo doneti dobre rezultate – smatra Fajed.

Fajed je takođe ocenio i da je znanje o američkom fudbalu i entuzajam u Srbiji na vrlo visokom nivou, te da je to bio jedan od glavnih razloga njegovog dolaska.

Srbija svakako nije glavna tačka Evrope, kada je američki fudbal u pitanju, ali je ovde entuzijazam na vrlo visokom nivou. To je nešto što me je privuklo da dođem ovde, da upoznajem nove talente i kvalitet i da pomognem u daljem napretku i učenju – rekao je Fajed.

Čarls Bab će igrati na poziciji kvoterbeka, Troj Vajks je trkač, Džordi Kiket defanzivni linijaš, a Skot Sevidž lajnbeker. Indiansi su nova pojačanja mogli da vide na delu u pripremnom meču sa Plavim zmajevima, koji su rešili u svoju korist, rezultatom 25:0.

indjija indians belgrade blue dragons 2015