Petoro Srba u različitim odborima IFAF

606

Prva vest koju prenosimo na početku 2015. godine, a koja je na sajtu IFAF osvanula uoči novogodišnje proslave, izuzetna je za američki fudbal u Srbiji. Naime, čak petoro Srba našlo je svoje mesto u različitim telima Svetske federacije američkog fudbala (IFAF). Posle izbora Gorana Nišavića na čelo evropske federacije – IFAF Evropa, ovo je novo veliko priznanje i predstavlja nastavak odličnog pozicioniranja kadrova iz Srpske asocijacije američkog fudbala u međunarodnim telima.

Na poziciju predsednika Odbora za statute i pravila, postavljen je Dejan Simić, u poslednjih nekoliko godina član Upravnog odbora SAAF, koji je ujedno i član arbitražne komisije SAAF. Ovaj advokat po profesiji je predsednik Stalne sportske arbitraže OKS u Olimpijskom komitetu Srbije u Olimpijskom ciklusu Rio 2016. godine.

Pored dužnosti predsednika IFAF Evropa, Goranu Nišaviću je zajedno sa Argentincem Ksavijerom Lepiskopom postao član tročlanog marketinškog tima, u kojem predsedava Australijanac Mihael Rajan.

U Odboru za pravila američkog fudbala mesto je našla Katarina Milojković, zajedno sa dva Britanca – Džimom Brigsom (predsednik odbora) i Martinom Kokerilom, i Piket Siti Amavatom sa Tajlanda. Očekuje se da ovo telo bude još pojačano u narednom periodu.

Bivši predsednik, a trenutno član Upravnog odbora SAAF, Vuk Dinčić, nalazi se u takođe trenutno nekompletnom Disciplinskom odboru, u kojem su trenutno još Geri Del Vekio (SAD) i Juha-Miko Hamalainen (Finska).

Predsednik SAAF Rade Rakočević takođe je našao mesto u  Komitetu koji će se baviti odnosima sa trećim licima, koji su indirektno uključeni u rad IFAF (sponzori, volonteri, roditelji…). Ovim telom predsedava Francuz Mark Anđelo Suma.

– Ovo nije samo priznanje za sve ljude koji su izabrani, već za svakog člana naše asocijacije, jer je njihov izbor potvrda zajedničkog dobrog rada u proteklom periodu u postavljanju Srbije ne samo na evropsku nego i na svetsku mapu u ovom sportu. Naravno, sa pozicije predsedavajuceg IFAF Evrope, uvek ću lobirati za što vec broj naših ljudi i Evropljana uopšte u IFAF komitetima, jer smatram da bez Evrope i njenog daljeg razvoja nema ni daljeg globalnog napretka američkog fudbala. Čestitam svim ljudima koji su izabrani i svima nama želim puno sreće u daljem radu – rekao je Goran Nišavić, predsednik IFAF Evrope.

Primetno je da su u 12 raznoraznih tela, odbora i komisija, koje je oformio IFAF, posle Sjedinjenih američkih država, kojih je ukupno šest u raznoraznim telima, ubedljivo najviše ima predstavnika Srbije (pet). Iza njih se nalaze Australijanci sa četiri, Šveđani i Britanci po tri, Japanci, Nemaci i Danci sa po dva predstavnika, dok po jednog predstavnika imaju Austija, Filipini, Češka, India, Italija, Argentina, Tajland, Finska, Španija, Kuvajt, Maroko i Francuska.

Kontinentalno gledano, među ukupno 39 članova dominiraju oni koji su delegirani iz Evrope, čak 21, slede predstavnici Azije i Severne Amerike sa po šest predstavnika, a zatim oni iz Australije (četiri), dok po jednog predstavnika imaju Afrika i Južna Amerika. Ovo nije konačan broj delegata, obzirom da je ostao još određeni broj pozicija koje će biti popunjene u narednom periodu.