Darko Štabler: Ogromna energija flegovaca garant budućnosti

1191

Na nedavno održanom Balkan Bowlu u Novom Sadu, reprezentacija Srbije u flegu je u svom prvom istorijskom nastupu i u konkurenciji nacionalnih timova Slovenije, Bugarske i slovenačkog tima Domžale Tigersa, ostvarila četiri pobede i bez poraza osvojila prvi trojfej u istoriji srpskog flega.

Selektor nacionalne fleg selekcije Srbije i jedan od doajena ovog sporta, Darko Štabler, istakao je najpre svoje utiske sa minulog Balkan Bowla.

– Osmeh mi ne silazi sa lica, utisci su sjajni. Višemesečni rad, uloženo vreme i energija su se vratili višestruko. Moje kolege i ja smo svakog trenutka verovali da smo na pravom putu, a za nas je pravi pokazatelj bio odnos mladih reprezentativaca prema nacionalnom timu i atmosfera koja je vladala od samog formiranja selekcije. Rezultat toga je osmeh na njihovim licima i prikazana igra, a brojke na semaforu posle svake odigrane utakmice i osvajanje prvog mesta na kraju bile su samo logičan sled svega navedenog – rekao je Štabler.

Fleg repka

U stručnom štabu Srbije, priznaju, nisi mnogo znali o protivnicima pre početka turnira.

– Nismo imali mnogo informacija o protivnicima. Za mene je veliko iskustvo bilo učesce na Pannonian Bowlu, pre nekoliko nedelja, na kojem sam sa mladim sastavom Legionara osvojio jak internacionalni turnir na kome timovi nisu bili limitirani godištem. To mi je pomoglo da steknem uopštenu sliku, ali nismo znali šta nas čeka od konkretnih rivala na Balkan Bowlu. Zato smo više razmišljali o našoj, nego o igri protivnika.  

Ova selekcija Srbije u flegu će ostati zapisana kao ona koja je ostvarila istorijski uspeh najpre prvom pobedom, a zatim i prvim trofejom?

– Igrači i stručni štab su sve vreme bili svesni da formiranje prve reprezentacije u flegu i učesće u njoj nose sa sobom atribut “istorijskog” u razvoju americkog fudbala u Srbiji. Potrudili smo se da im im to ne predstavlja opterećenje, već dodatnu motivaciju da daju sve od sebe. Kao što se moglo videti, uživali su u svakoj akciji, svakom poenu, prvoj pobedi i prvom osvojenom trofeju – prenosi zapažanja Štabler.

Treneri fleg reprezentacija

Stručni štab su, pored Štablera, činili takođe vrlo iskusni i dugogodišnji pregaoci u američkom fudbalu, Vladimir Mladenov i Viktor Todorović. Zajedno su odradili odličan posao.

– Ljubitelji američkog fudbala koji prate domaća dešavanja, nisu bili iznenadjeni sastavom stručnog štaba, jer su Vlada i Viktor treneri koji imaju veliko igračko i trenersko iskustvo u seniorskim sastavima, a poslednjih godina i zapažene rezultate u radu sa mladima. Medju nama vlada izuzetno prijateljstvo i poštovanje koje vuće korene jos iz igračkih dana.

Kada govori o tome šta je na Balkan Bowlu izdvojilo našu ekipu u odnosu na ostale, Štabler ističe:

– Slovenci i Bugari su na turniru pokazali da imaju odlične igrače, koji su se lavovski borili i pokazali visok nivo igre. Ono što je našu selekciju izdvojilo od ostalih je bratski odnos igrača i neverovatan timski duh. Svako ko je bio u prilici da gleda turnir mogao je da oseti ogromnu energiju koju ovaj tim nosi, a to se videlo na svakom koraku, bilo u igri ili u pauzama dok smo čekali na sledeći meč. Ovi mladi ratnici velikog srca su svakog sekunda davali sve od sebe, “skakali” jedan za drugoga i pri tome uživali u onom sto rade. Mislim da bi naše nacionalne selekcije u nekim drugim sportovima mogli mnogo toga da nauče od ovih mladića, prvenstveno šta znaci nositi dres sa državnim grbom.  

Fleg repka1

Što se same organizacije turnira tiče, stigle su brojne pohvale, a javnost američkog fudbala mogla je da prati i live stream, kojim je pokazano da se posebna pažnja poklanja najmlađima i popularizaciji flega?

– Većina učesnika sa kojima sam pričao potvrdili su mi da je organizacija bila na zavidnom nivou. Live stream je bio pun pogodak, jer su svi ljubitelji ovog sporta mogli da prate dešavanja u svojim domovima i da se uvere u kvalitet rada sa mladjim kategorijama, što će sigurno u narednom periodu rezultirati popularizacijom američkog fudbala na ovim prostorima. Poslednjih godina se dosta vodi racuna u radu sa mladjim kategorijama o čemu govore poznata domaća trenerska imena koja se u svojim sredinama bave edukacijom najmladjih. Raduje i činjenica da je gospodin Srdjan Ćosić postavljen za koordinatora za skolski sport, omladinske i dečije programe.

Na kraju razgovora Štabler je poručio:

– Kao selektor fleg reprezentacije, hteo bih da se zahvalim trenerima širom Srbije na pomoći pri pravljenju nacionalne selekcije. Osvajanje ovog trofeja je zajedniški uspeh svih ljudi koji su u bilo kojem obliku deo priče o američkom fudbalu na ovim prostorima za sve vreme njegovog postojanja. Gledajući iz sadašnje perspektive, budućnost izgleda sasvim dobro – zaključio je Štabler.