Završen RC kamp

1035

Proteklog vikenda završen je treći po redu „RC kamp“ američkog fudbala, koji je okupio veliki broj igrača i trenera u Kraljevu, a zatim i u Mariboru, gde je održan drugi deo kampa.

Kraljevo Royal Crownsi i Maribor Generalsi su 10 dana bili domaćini i organizatori kampa američkog fudbala koji je vodilo čak 32 trenera i NCAA igrača sa koledža i srednjih škola iz Oklahome, Teskasa, Alabame i Džordžije.

Prvi deo kampa u Kraljevu je trajao tri dana i na njemu su američki treneri radili odvojeno po kategorijama – sa youth i juniorima, odnosno seniorima, kao i devojkama i flegovcima. Osim idnividualnog rada sa igračima, drilova, timske igre, prenosila su se i znanja iz taktike i postavljanja sistema u timovima.

Glavni trener ovogodišnjeg RC kampa, Majkl Kokrin, koji je ujedno i hed kouč koledž tima SNU (Southern Nazarene University), raspored treninga, predavanja i sastanaka postavio je po koledž sistemu, kako bi učesnici mogli da iskuse kako se radi u kolevci američkog fudbala. Pored Kokrina za napad je bio zadužen Džastin Paterson, a za odbranu Džon Alen, dok su ostali treneri radili sa igračima po pozicijama.

Veliki odziv igrača iz Srbije i zemalja Balkana: Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, pa čak i iz Rusije, doprineo je kvalitetnom timskom radu. Krune su za oba kampa omogućila besplatno učešće za svu kraljevačku decu i omladinu koja se bavi ovm sportovima, što je veliki doprinos razvoju sporta u gradu na Ibru.

Kamp je bio prilika da najtalentovaniji budu primećeni od američkih stručnjaka i eventualno dobiju sportsku stipendiju na univerzitetima u SAD, a to je za rukom pošlo Aleksandru Kenanovi, najboljem bugarskom igraču i prošlogodišnjem kapitenu Kraljevskih kruna. On je od Majkla Kokrina dobio punu stipendiju na univerzitetu SNU (NCAA D2) u Oklahomi.

– Dobiti stipendiju nije bilo lako, izgledalo je kao nemoguće, ali smo uspeli. Kada kažem uspeli mislim na sve ljude koji su me podržavali i verovali u mene. Jedna od najvažnijih stvari u mom životu je bilo učešće na RC kampu, tu sam primećen. Ovaj kamp je veoma dobro mesto da pokažete šta umete, takođe da se upoznaju novi ljudi i steknu prijatelji. Jako mnogo može da se nauči, to je mesto gde svi mi iz ovoga regiona imamo priliku da još više ispromovišemo američki fudbal – rekao je Kenanov.

Nakon dvodnevnog odmora američkih trenera kamp je nastavljen u Mariboru. Istim tempom i isto tako uspešno kao i u Kraljevu, okupio je dosta igrača iz Slovenije i okruženja. Komunikacija i saradnja dva kluba, Kraljevskih kruna i Generala traje već nekoliko godina unazad, a poznato je i da su Kraljevo i Maribor zvanično bratski gradovi, još iz vremena drugog svetskog.

I u Sloveniji i u Srbiji svako od učesnika kampa je dobio majicu kampa i loptu za američki fudbal. Američki treneri su izabrali i najbolje igrače po pozicijama, a to su: Anton Dojkov iz Sofia Bearsa, Aleksandru Krakuin iz Bucharest Rebelsa i Aleksandar Bogdanović iz Bor Golden Bearsa, koji su dobili originalne kačkete NFL tima Atlanta Falcons, dok je za uopšteno najboljeg igrača kampa izabran mladi Lazar Slavković iz Kraljevo Royal Crownsa, koji je dobio lični dres sa brojem 84 NFL zvezde Rodi Vajta sa njegovim potpisom.

rc kamp najbolji

Američke trenere, kao i predstavnike Kraljevskih kruna su primili gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić, zamenik gradonačelnika Milun Jovanović i predsednik Skupštine grada Sreten Jovanović. Tom prilikom su se čelnici grada zahvalili Amerikancima i Kraljevskim krunama na organizovanju ovog sportskog događaja u Kraljevu i čestitali fleg timu Kruna na osvojenoj tituli prvaka Srbije. Gradonačelnik je darovao prikladnim poklonima goste iz SAD i fleg tim Kruna.

Već sada je sa američkim trenerima napravljen dogovor i za sledeću 2015. godinu, kada će se održati četvrti po redu međunarodni RC kamp američkog fudbala, u Kraljevu i Mariboru.