Kvadratura kruga meča Imperatori – Dukes

643

Posle pobede Divljih veprova nad Panterima u Pančevu, poznati su svi polufinalisti plej ofa, a ostala je još jedna nejasnoća – ko će sa koje pozicije krenuti u plej of. Odgovor na to pitanje dobiće se u Nišu, pred kamerama Sportkluba 3, gde će se sastati Imperatori i Novi Sad Dukesi.

Bez obzira na ishod meča u Inđiji, SBB Vukovi su neprikosnoveni i nedodirljivi na prvoj poziciji, dok je promenljiva kategorija plasman od 2. do 4. pozicije.

Najrealnija opcija, na osnovu snage rivala na papiru, je da Vojvode pobede u Nišu. U tom slučaju, stanje na tabeli bi bilo sledeće: 2. Novi Sad Dukes 6-1, 3. Kragujevac Wild Boars 5-2, 4. Niš Imperatori 4-3.

Međutim, u slučaju da Imperatori iznenade Vojvode i savladaju ih na svom terenu, ove tri ekipe imale bi isti skor 5-2, u kojem je svako svakog pobedio, pa bi konačan plasman zavisio od razlike sa kojom bi Nišllije savladale Novosađane. Do sada su odigrane utakmice Kragujevac Wild Boars – Novi Sad Dukes 27:33 i Kragujevac Wild Boars – Niš Imperatori 51:0, pa bi u tom slučaju sve tri ekipe imale jednak međusobni skor u krugu (1-1) i odlučivala bi poen razlika ostvarena u međusobnim duelima.

Dakle, u slučaju pobede Imperatora do 28 poena razlike, učinili bi uslugu Kragujevčanima, pa bi stanje na tabeli bilo bi sledeće (obračun na 28 razlike): 2. Kragujevac Wild Boars (+45), 3. Novi Sad Dukes (-22 i više), 4. Niš Imperatori (-23 i manje).

Nišlije bi mogle da profitiraju, ako pobede sa više od 29 poena razlike i u tom slučaju bi se domogli treće pozicije i izbegli Vukove u polufinalu plej ofa (obračun na 29 razlike): 2. Kragujevac Wild Boars (+45), 3. Niš Imperatori (-22 i više), 4. Novi Sad Dukes (-23 i manje).

Da bismo ispoštovali sve matematičke varijante, najnerealniji scenario, svakako je onaj po kojem bi Nišlije uspele da se domognu i druge pozicije, a za tako nešto matematički bi im bilo porebno da savladaju Vojvode sa čak 97 poena razlike. U tom slučaju, tabela bi izgledala ovako: 2. Niš Imperatori (+46 i više), 3. Kragujevac Wild Boars (+45), 4. Novi Sad Dukes (-91 i manje).