Počela edukacija i licenciranje trenera

864

Radi usaglašavanja sa odredbama Zakona o sportu i drugim opštim podzakonskim aktima, sa sa ciljem unapređenje edukativno-trenažnog rada i edukacije stručnjaka američkog fudbala, Upravni odbor SAAF je doneo Pravilnik o stručnom osposobljavanju i licenciranju trenera američkog fudbala u Srbiji.

Posle potpisane saradnje Srpske asocijacije američkog fudbala i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, minulog vikenda je održana i prva zajednička akcija stručnog osposobljavanja trenera klubova

Posle ovog, polaznici osposobljavanja će još dva naredna vikenda slušati predavanja iz opštih predmeta referentnih nastavnika i naučnih randika fakulteta, predođenih prof. dr Sergejem Ostojićem i doc. dr Markom Stojanovićem, koji je za naš sajt izjavio:

– Najnovije, naučno proverene informacije iz teorije sportskog treninga, fiziologije sporta, antropomotorike, ishrane, suplementacije, sportske medicine i psihologije sporta predstavljaju temeljnu odrednicu kvalitetnog rada u sportu danas. Sigurni smo da će polaznici sa uspehom usvojiti prezentovano gradivo, steći napredna znanja i implementirati ih u svakodnevni trenažni proces.

Prvom osposobljavanju prusustvovalo je dvadesetak trenera iz klubova širom Srbije. Posle odslušanih predavanja iz opštih predmeta i polaganja ispita, drugi deo osposobljavanja, u organizaciji SAAF, biće sproveden u drugoj polovini februara u Beogradu.

Uspešnim završetkom osposobljavanja polaznici dobijaju zvanje trenera američkog fudbala, specijalista u američkom fudbalu ili operativni trener, u zavisnosti od stručnog obrazovanja polaznika. Na stručnom delu, predavači će biti Kirk Mastromateo (trener Vukova iz Beograda) i Ričard Bonds, strateg Kragujevac Wild Boarsa. Njima će 15. i 16. februara u Beogradu asistirati Aleksandar Ristić Alf iz Wild Boarsa i Igor Ilić, trener Vukova.