Poseta Kancelariji za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

551

Predstavnici Srpske asocijacije američkog fudbala, predsednik Rade Rakočević, generalni sekretar Zorica Hofman i član UO Inđija Indiansa Dejan Vujanić, sastali su se sa Milomirom Mandićem, savetnikom direktorke Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijsaporom kako bi uz pomoć ovog vladinog tela sagledali mogućnosti za dalju promociju američkog fudbala, ali i povezivanje sa klubovima u kojima igraju igrači srpskog porekla.

U skladu sa tim, na zvaničnom sajtu Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, osvanuo je tekst koji vam prenosimo u celosti.

„Danas je održan sastanak sa predstavnicima Srpske Asocijacije Američkog fudbala. Sastanku su ispred Asocijacije prisutvovali Rade Rakočević predsednik Saveza i predsednik upravnog odbora, Zorice Hofman, generalna sekretarka i Dejan Vujanić iz kabineta predsednika opštine Inđija, a ispred Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom, Milomir Mandić savetnik direktorke.

Tema sastanka bila je saradnja Kancelarije i Srpske Asocijacije američkog fudbala, na koji način Vladina institucija zadužena za dijasporu može da doprinese promociji ovog sporta, svetski poznatog, a koji i u Srbiji postaje sve popularniji. Osim toga, među poznatim igračima u Americi su neki srpskog porekla, poput Aleksa Smita iz Kanzas Sitija.

Savetnik Mandić je istakao značaj povezivanja američkih klubova u kojima igraju igrači srpskog porekla i umrežavanje sa Srpskom Asocijacijom Američkog fudbala. On je takođe rekao da je jedan od prioriteta saradnje Kancelarije sa dijasporom sportsko povezivanje jer se Srbija godinama unazad upravo na ovaj način najbolje predstavljala u svetu.

Predsednik Saveza i predsednik upravnog odbora Rade Rakočević izrazio je zadovoljstvo zbog buduće saradnje i naglasio je da bi podrška iz dijaspore u vidu doniranja polovne opreme dobrodošla jer u Srbiji kupovina nove predstavlja prepreku kod novih igrača koji žele da treniraju ovaj sport.

U Srbiji postoji 28 registrovanih klubova i 5 takmičenja – seniorsko (uzrast 15+godina), juniorsko (16-19 ), fleg (10-15), bez opreme, bez kontaktni fudbal, (13-15), žene (bezkontaktni fudbal). Asocijacija ima preko 1700 registrovanih igrača u skoro svim gradovima u Srbiji, a za samo deset godina postojanja, reprezentacija Srbije u američkom fudbalu došla je do desetog mesta u svetu, što je značajan uspeh.”