Krune obeležile dan pobede Srbije u Prvom svetskom ratu

1506

Kraljevske krune zajedno sa udruženjem Kraljevina Srbija, su učestvovale u polaganju venaca na spomenik Srpskom ratniku u Kraljevu, povodom pobede Srbije u I svetskom ratu. U znak sećanja na pale ratnike i žrtve I svetskog rata položen je venac na spomenik Srpskom Ratniku u centru Kraljeva, a u manastiru Žiča su uz molitvu upaljene sveće.

Ovim je obeleženo 95 godina od pobede Srbije u prvom svetskom ratu, oslobođenja Srbije i dan stvaranja Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (1. decembar), do sada najveće države Srba i ostalih južnoslovenskih naroda.

Venac je položio Mario Majstorović, predsednik Izvršnog odbora Kraljevine Srbije, u pratnji Saše Šušića, potpredsednika IO, Vladana Pejkovića predsednika GO Kraljevo i Srđana Ćosića predsednika KAF Kraljevske krune. Nakon toga u sali Narodnog muzeja Kraljevo održan je sastanak Izvršnog odbora udruženja Kraljevina Srbija.

Udruženje Kraljevina Srbija je pod direktnim patronatom NJKV princa prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića. KAF Kraljevske krune već duži vremenski period sarađuju sa ovim udruženjem, a početkom godine najmlađi članovi i ženski tim su bili i gosti kraljevske porodice.

Aleksandar Spin Simović, mladi lajnbeker Krune ovako je komentarisao ovaj događaj:

Moji saigrači i ja smo počastvovani pozivom da učestvujemo na jednom ovakvom događaju. Veoma je važno da ne zaboravimo naše pretke koji su nam doneli slobodu i pobedu u Velikom ratu, kao i da nikada ne zaboravimo da su sve te žrtve pale za naš današnji mir i slobodu!

Kraljevske krune, poznate kao društveno odgovoran klub, koji je do sada imao veliki broj humanitarnih i drugih akcija, sada se uključio i u obeležavanje važnih datuma sa istoriju Srbije.  Krune na ovaj način su želele da podsete mlade na slavnu prošlost Kraljevine Srbije. Patriotizam, koji je kod Srba počivao na ljudskosti (čojstvu) i junaštvu, je u takvoj svoj izvornoj suštini danas zaboravljen i skrajnut, od strane interesnog rodoljublja i “podrumskog” nacionalizma. Ovim činom Krune su dale doprinos u buđenju ponosa i pravog patriotizma svih potomaka Srpskih vojnika.

Patriotizam je sastavni deo američkog fudbala i u SAD. Američki fudbal u SAD je jedna od “najameričkijih” pojava.  Pa tako iskazivanje visokog stepena patriotizma u Superbowl utakmici je odavno tradicija za Amerikance. “Star-Spangled Banner”, himnu SAD uvek izvodi neka od velikih zvezda, iza koje stoje pripadnici vojske i mornarice sa vojnim i nacionalnim stegovima, a ceo događaj uveličava prelet lovaca ratnog vazduhoplovstva SAD. U srbij je poznato da se hmna “Bože Pravde” izvodi od samih početaka ovog sporta u nas, čak i pre nego što je ponovo vraćena kao zvanična himna Srbije.