JLS: Veprićima trofej “Veljka Makojevića”

849

Kragujevac Wild Boars – Inđija Indians 19:0 (0:0, 6:0, 7:0, 6:0)

Kragujevac. Stadion Čika Dača. Gledalaca: oko 300. Kretanje rezultata: 6:0 Đorđe Petrović trčanje 24 jarde, izblokiran PAT. 13:0 Nikola Simović trčanje 1 jard, uspešan PAT. 19:0 Đorđe Petrović trčanje 7 jardi, izblokiran PAT.

Pobedom nad Inđija Indiansima, Divlji veprovi iz Kragujevca osvojili su titulu Juniorske lol.rs lige Srbije i tako u svoje vitrine vratili trofej “Veljko Makojević”, koji i nosi ime po tragično preminulom bivšem treneru i igraču tima iz srca Šumadije. U izuzetno tvrdoj utakmici, naročito u prvom poluvremenu, domaćin je na stadionu “Čika Dača” iskoristio svoje kvalitete, pre svega u vidu sjajnih Đorđa Petrovića i Nikole Simovića, ali i odlične odbrane  i na kraju savladali otpor žilavih Inđijaca.

Jedini drajv u kojem su  Inđijci bili blizu poentiranja, dogodio se krajem prvog perioda. Tada je tim iz Inđije, došao do lopte na polovini terena, zahvaljujući spretnoj reakciji odbrane koja je isforsirala fambl prilikom trčanja Nikole Simovića. Usledilo je nekoliko akcija trčanjem, posle kojih su Indiansi upšli u crvenu zonu, ali nisu uspeli da profitiraju u njoj, jer je defanzivni bedem Kragujevčana bio na visini zadatka. Imali su gosti priliku da pokušaju šutem sa tridesetak jardi da dođu do vođstva iz četvrtog pokušaja za veliki broj jardi, ali su se odlučili da fejk akcijom pokušaju da prevare specijalni tim Divljih veprova. Nisu uspeli u tome, pa je rezultat ostao 0:0.

U drugoj četvrtini Divlji veprovi su uspeli da nametnu svoju igru, koristivši individualne kvalitete, pre svih, Đorđa Petrovića na poziciji raningbeka, ali i Nikole Simovića. Njih dvojica, inače standardni članovi seniorske i juniorske reprezentacije Srbije, su uglavnom trčanjima uspevali da dođu do novih prvi daunova. Wild Boarsi su bili sve opasniji i opasniji, a kada su se približili najbranjenijoj zoni odbrane Indiansa, uspeli su i  da poentiraju. Petrović je našao rupu u sredini defanzivne postavke Indiansa, posle čega više niko nije mogao da ga zaustavi u brišućem trku dugom 24 jarde za vođstvo 6:0. Pokušaj pretvaranja za jedan poen nije spretno izveden, pa je rezultat ostao isti.

Prvi drajv na početku drugog poluvremena nagovestio je nove poene Wild Boarsa. Posle nezaustavljivih trčanja Petrovića Veprovi su ušli u crvenu zonu Indiansa. Po istom receptu, direktnim snepom ka sjajnom Petroviću, Veprovi su stigli na samo jedan jard od end zone Inđijaca, koji nisu uspeli da se odbrane u narednom napadu. Egzikutor je bio Simović, koji je napravio poslednji korak ka drugom tačdaunu na meču, uz sledujući uspešan PAT – 13:0.

Naredni drajv Indiansa završen je vrlo brzo, bez novog prvog dauna. Čim su peruzeli loptu, Kragujevčani su opet došli u poziciju da poenitiraju. Simović je dobio loptu, krenuo da trčki kroz sredinu, ali se izvukao iz šume igrača i probio po desnoj strani pretrčavši u žestokom naletu 50 jardi. Da ne poentira već tada, sprečio ga je Goran Zec, koji ga je sustigao kada je već imao brisan prostor ispred sebe uz aut liniju. U nastavku, Petrović je još jednom dominantnim trčanjem stigao do end zone za vođstvo 19:0.

Sa tim rezultatom se ušlo u poslednju deonicu. Indiansi su krenuli na sve ili ništa, ali je posle pokušaja dugog pasa odlično reagovao Darko Erić, koji je presekao pas, baš kao i u narednom drajvu gostoju, čime im je postavio rampu i stavio tačku na meč.

U kragujevačkom taboru bili su presrećni načinom na koji je osvojena titula.

Bilo je jako teško i neizvesno, kao i u svakom finalu. Presudila je dobra koncentracija i odlučnost igrača da pobede, za šta su svi pojdednako zaslužni. Za svaku pohvalu je to što smo uspeli da se odbranimo i ne primimo nijedan poen. Ovi igrači su budućnost ne samo Veprova, već i budućnost Srbije u američkom fudbalu – rekao je Marko Vujanac, glavni trener Veprova.