Vukovi osvojili prvu Youth ligu Srbije

1202

Srbija je juče, na Adi Ciganliji, dobila prvog šampiona Youth lige, beogradske Vukove, koji su u finalu savladali Mladenovac Forestlanderse, rezultatom 14:0.

Ovo takmičenje, koje je u prvoj sezoni okupilo šest klubova, ima izuzetno veliki razvoj za američki fudbal u našoj zemlji, jer su se prvi put pod punom opremom takmičili dečaci uzrasta od 13 do 15 godina.

Tokom lige, u kojoj su se timovi podeljeni u dve grupe, takmičili na po tri turnira, bilo je jasno vidljivo da ovaj sport kod nas ima budućnost, što se pokazalo i na finalnom turniru.

Po dva najbolja tima iz obe grupe prikazala su pregršt dobrih poteza i sjajnih akcija, kako ofanzivnih, tako i defanzivnih timova, a neizvesnost na svim mečevima jasan je pokazatelj da se dobar fudbal igrao i na „Severu“ i na „Jugu“.

U prvom polufinalnom susretu Mladenovac Forestlandersi savladali su lidera „Juga“, Kraljevo Royal Crownse, rezultatom 6:0, a još neizvesnije bilo je u duelu lidera „Severa“, Vukova Beograd, i Čačak Angel Warriorsa – 7:6. Zanimljivo je da su Ratnici na poluvremenu vodili sa 6:0, ali je presudna bila realizacija ekstra poena posle izjednačenja Vukova.

Sa vođenjem uzbudljivih bitaka Ratnici i Krune nastavili su i u meču za treće mesto, koji je pripao Čačanima – 16:7. Prethodno su u ligaškom delu ovi rivali odigrali tri meča, dva puta su bolji bili Kraljevčani, dok su Čačani slavili jednom, i to u gradu kraj Ibra.

U finalnom okršaju Vukovi su se osvetili Forestlandersima za jedini poraz u sezoni, i to u poslednjem kolu (20:6), pa su tako posle seniorske, do titule stigli i u youth konkurenciji.

Odigravanje ove lige omogućila je donacija Internacionalne federacije američkog fudbala (IFAF) i ambasada SAD u Beogradu, koja je u velikoj meri pomogla oko transporta youth opreme, koja je podeljena srpskim klubovima.