Pobeda nad Špancima zaostavština mlađima

746

Прва два дана после пораза од Данске и Чешке, у оквиру групног дела такмичења Европског првенства Б групе, селектор Шон Ембри није желео да оптерећује свој тим тешким тренинзима. Тако нешто било је и за очекивати, после великих напрезања, кроз која су српски оклопници прошли током првих неколико дана у Милану, дугог пута и две одигране утакмице у три дана.

После неколико релаксирајућих тренинга, данас, два дана пред утакмицу са Шпанцима, која ће одлучивати о петој позицији и опстанку у Б групи европских селекција, Ембри је појачао рад, па је поред састанака свих делова тима, данас планиран и излазак на стадион „Вигорели“, где ће бити одрађен последњи тренинг пред дуел са Шпанцима (субота, 10 часова).

Један од најискуснијих у редовима Србије, сејфти Иван Недељковић, чији је учинак у одбрани непроцењив за наш тим, налази разлоге пораза у прва два меча.

– Пре свега, утицало је наше неискуство, а затим и играње на вишем нивоу него што смо навикли. Овде су дошле репрезентација које играју фудбал тридесетак година, па и до пола века, ми смо тек у осмој години са опремом. Мало нас је и трема појела, притисак који смо сами себи поставили.  Већ против Чеха, грешке смо свели на минимум, али очигледна разлика у искуству између наша два тима, довела је до тога да на крају они изађу као победници – рекао је популарни Џими.

Смањење интензитета рада у претходним данима, по Недељковићу, прави је потез селектора Шона Ембрија.

– Битно нам је било да скренемо мисли са тих пораза. Наравно да нам је било непријатно, цела екипа је била тужна, али морамо да схватимо да није крај света. Наредни меч са Шпанцима нам је битан, као да играмо финале. Циљ нам је да останемо у Б групи, да неки други клинци, ако не ми, могу да крену од Б групе, а не као ми прошле године. То ће им бити олакшавајућа околност, наша заоставштина њима онима који ће нас наследити – надахнуто говори Недељковић.

Репрезентативци Србије имали су обавезу да у среду увече одгледају дуел одигран између Италије и Велике Британије, који су домаћини добили у сјајној, узбудљивој завршници резултатом 20:16.

– Мислим да је највећа разлика између нас и те две репрезентације дисциплина, у смислу извршавања акција онако како су замишљене и нацртане. То је опет последица искуства, дуго година су у фудбалу, али то је оно што се да научити. Дефинитивно није таленат оно што нам недостаје, већ искуство борбе са притиском. Као што сам истакао, имали смо највиша очекивања од овог турнира, а недостаје нам рутине да то и остваримо.

Сјајни сејфти, који је у дуелу са Данцима забележио једну интерепцију, којом је зауставио озбиљан напад противника испред енд зоне.

– Нико од нас у животу није играо на стадиону попут оног на коме играмо утакмице. Када смо први пут изашли на „Вигорели“, сви смо били одушевљени и импресионирани самим здањем, квалитетом подлоге. Нико није играо на бољој подлози, па мислим да је и то допринело донекле у нашим главама, као да смо на неком НФЛ мечу или светском првенству у сокеру. Сигуран сам да ћемо временом да преболимо те бољке, али то је нешто кроз шта једноставно мора да се прође – сматра Недељковић.

После освајања Европског првенства Ц групе, предстојећи дуел са Шпанцима је вероватно један од оних који ће обележити учинак ове генерације. Недељковић је већ неколико пута, што уживо, што на снимцима, гледао суботњег противника.

– Имамо два меча са овог првенства, у којем су доживели убедљиве поразе од Италије и Велике Британије. Имамо представу шта раде и како играју. Дуже играју фудбал, искуство је на њиховој страни, али за разлику од припрема за претходне мечеве са Данцима и Чесима, сада имамо конкретне и актуелне показатеље где се налазе. О претходним противницима, нисмо знали много, јер смо гледали само неке њихове раније мечеве, док је са Шпанцима други случај. Мислим да ће кључ утакмице бити у фокусираности на меч, одлучности да направимо један степеник и порастемо као екипа на евроспкој сцени. Ако савладамо препреке које сами себи стварамо, играјући на овако великом турниру, бићемо кадри да славимо – истиче Недељковић.

Шпанија је изгубила први меч од Италије резултатом 55:7, док је Велика Британија била нешто убедљивија 58:6. Џими је свестан да такав скор Шпанаца може да буде контрапродуктиван по наш тим у смислу припреме за утакмицу.

– Њихов досадашњи учинак може да код појединих играча доведе до потцењивања, али се надам да до тога неће доћи. Мислим да смо извукли поуке, у Б групи не смемо потценити никога, првенствено јер сви имају више искуства и једина смо репрезтентација која је требала да буде потцењена. Мислим да смо лекцију научили, без обзира колико тим на снимку био лош, неспреман или непрецизан .

У нашем табору већ су скениране највеће опасности, које вребају од  „црвене фурије“.

– Имају мобилног, врло покретљивог квотербека, коме није страно да изађе из џепа и користи своју брзину. То им је једна од најбољих карактеристика. Што се напада тиче, имају различите формације, што може да збуни, али нам није непознато. Доста су креативни, у свим формацијама, у свим деловима тима. Међутим, мислим да ћемо бити спремни за сва њихова тактичка изненађења и да ћемо умети да одговоримо на њих – закључио је Недељковић.