„Orlovi“ u pogonu, pridružio se Ruben Drouns

996

Veliki uspeh koji je reprezentacija Srbije ostvarila na prethodnom Prvenstvu Evrope C grupe, kada je osvajanjem turnira u Švajcarskoj i Austriji obezbedila plasman u drugu kvalitativnu grupu evropskih selekcija, nametnuo je novu, ništa manju obavezu pred Srpsku asocijaciju američkog fudbala – da se i ove godine, u višem rangu, na najbolji mogući način reprezentuje trenutna snaga našeg nacionalnog seniorskog pogona.

U tom cilju, selektor reprezentacije Šon Embri već je preduzeo određene korake. Po završetku finalnog meča Sportklub Superlige, u skladu sa mogućnostima, pokrenuo je i pripreme za ono što naš tim čeka u Milanu krajem leta. O tome referiše direktor reprezentacije Branko Vučinić.

– U Pančevu se svakog vikenda održavaju jednodnevni kondicioni treninzi. Zamisao glavnog trenera Šona Embrija je da se kroz te programe održi nivo fizičke spreme posle duge i naporne sezone, kako bi igrači zadovoljili neophodne kriterijume uoči početka glavnog dela priprema. Reprezentativci dobijaju i plan rada tokom preostalih dana sedmice, koji su dužni da sami sprovedu. Na kraju, planirano je da se izađe „na crtu“, kako bismo videli ko je sposoban da zadovolji zahtevane kriterijume, jer Emri u timu želi samo spremne igrače – rekao je Vučinić.

Posebno je zanimljivo da te treninge vodi nekadašnja NFL zvezda Ruben Drouns. Iako je zbog privatnih obaveza tokom cele sezone bio u SAD, vratio se u Srbiju kako bi pomogao u pripremama reprezentacije za predstojeće veliko takmičenje u Italiji.

– Fantastična je njegova posvećenost i želja da nam pomogne. Velika je čast da jedna takva veličina, poput Drounsa, pokazuje toliki entuzijazam za ovu našu priču i sigurno je da će njegovo prisustvo u timu biti veliki  vetar u leđa našim igračima tokom priprema. Moramo da zahvalimo našim prijateljima iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koji su nam pomogli da njegovo prisustvo bude moguće, jer su upravo oni finansirali njegov dolazak i ostanak u Srbiji – rekao je Vučinić.

Ipak, glavni deo priprema, poslednje brušenje forme uoči samog prvenstva, planirano je u periodu od 17. do 24. avgusta.

– Tada će biti organizovan kamp, na kome je planirano prisustvo 50-ak igrača, ali još nismo odlučili gde će se on i održati. Obzirom da smo već pokrenuli projekat tokom priprema prošle godine, stručni štab je odlučio da srž ekipe budu oni koji su i prošle godine osvojili Prvenstvo Evrope C grupe, koji već dobro poznaju sistem rada Embrija, ali i koji su iskusniji za jednu godinu. Naravno, biće promena, nekoliko igrača će osvežiti selekciju, obzirom da su neki najavili penzionisanje ili su to već učinili krajem prošle godine. Taj deo posla je u potpunosti u nadležnosti selektora i njegovog stručnog štaba, on će i odlučiti i objaviti konačan spisak – rekao je Vučinić.

Već sada je izvesno da će ekspedicija Srba krenuti u osvajanje Italije 29. avgusta.

– Tada polazimo, a u Milanu ćemo boraviti do 7. septembra, kada je i finalni dan Evropskog prvenstva. Nadamo se da ćemo na njemu igrati za najviši plasman. Sve strukture Srpske asocijacije američkog fudbala sada pokušavaju da obezbede što je moguće bolje uslove za naše reprezentativce, što je izuzetno teško u vreme krize. U Italiji nas očekuje jako težak posao, obzirom da sve reprezentacije dolaze silno motivisane da se izbore za plasman u A grupu evropskih selekcija. U prilog tome govori i činjenica da su danski i češki igrači, ali i članovi stručnog štaba, sami sebi finansirali troškove priprema i učešća na prvenstvu. Ne sumnjam da će i naš tim znati da odgovori na taj izazov – zaključio je Vučinić. 

„Orlovi“ će se na otvaranju Evropskog prvenstva, u okviru B grupe, sastati sa Danskom, 31. avgusta, dok ih 2. septembra očekuje duel sa selekcijom Češke. Pobednik ove grupe sastaće se sa naboljim timom grupe A, u kojoj se nalaze domaćin Italija, Velika Britanija i Španija, 7. septembra, kada se igraju i mečevi za 3. i 5. mesto.