PLS JUG 2013: Prvi stranci na brodu Pirata

1076

Pretrpeli su velike promene u predsezoni, ali su po prvi put angažovali trenera i igrača „s one strane bare“. Pirati iz Zemuna najavljuju borbu za plasman u Superligu, u kojoj će ih predvoditi američki trener Tom Sadovski, koji je prethodnih sezona radio u Bugarskoj, dok bi vođa na terenu trebalo da bude kanadski RB/LB Trejs Bozart.

Sadovskom će u radu pomagati ofanzivni koordinator Mario Lugonja, ujedno i trener risivera, dok je za defanzivu zadužen Predrag Rajčić. Sa ofanzivnom linojom radiće Aleksandar Panić, a Pajazitović i Malinić sa defanzivnom.

Defanzivni koordinator i igrač Pirates Zemuna, Predrag Rajčić, popularni Rajan, govorio je za zvanični sajt Srpske asocijacije američkog fudbala o promenama u igračkom kadru i ambicijama za novu sezonu.

Kako su tekle pripreme za novu sezonu?

– Pripremni period započeli smo krajem oktobra. U prvoj fazi, koja je trajala do početka februara, usresredili smo se na sticanje fizičke spreme i kondicije. Rad se obajvljao u teretani i na terenu. Kako je UO kluba uspeo da obezbedi teren sa veštačkom travom, zimski uslovi nisu predstavljali veći problem. U drugom delu priprema posvetili smo pažnju uigravanju i tehničkim detaljima igre.

Koje promene je klub doživeo u predsezoni?

– U odnosu na prošlu godinu izvršene su velike izmene, dosta igrača nas je napustilo. Predrag Dubaić, Slobodan Glišić, Dušan Nikolić, Stefan Bukumira i sada već bivši trener odbrane, Vladimir Mladenov, otišli su u Plave Zmajeve, a bivši ofanzivni kordinator, Igor Ilić, sada je trener Vukovima. Marko Gajić i Dobrosav Manić su pojačali klub iz Vršca, a Đorđe Savić je novi član tima iz Bora. Iako je veliki broj igrača napustio klub, to neće predstavljati veći problem, jer su u Zemun došli provereni američki fudbaleri, među kojima čak šestorica Jagodinaca (Stefan Šćepanović, Uroš Petrović, Stevan Vasić, Đorđe Paunović, Darko Jevtić i Miloš Stevanović). Iz Vukova su došli Vanja Lugonja i Miloš Milovanović, iz Čačka Srđan Tanović i iz Šapca Marko Stanković. Takođe, pojavilo se dosta novajlija koji su svojim zalaganjem u pripremnom periodu zaslužili mesto u timu. Sa velikim optimizmom ulazimo u prestojeću sezonu. Smatramo da smo vrlo dobro radili do sada i da smo znatno jači nego prethodne sezone.

Koliko ste za sada zadovoljni Bozartovim angažmanom?

– Sa njim smo stupili u kontakt početkom marta i vrlo lako smo postigli dogovor o saradnji. Po do sada prikazanom, Trejs će predstavljati bitan šraf u zemunskoj mašineriji.

Šta je cilj kluba u predstojećoj PLS?

– Konačni cilj je svakako ulazak u plej-of, ali prethodno je zadatak da na svakoj utakmici pružimo maksimum i dokažemo da možemo mnogo više nego što se trenutno od nas očekuje.

Ko su favoriti za plasman u Superligu?

– Ovde je zaista teško bilo šta prognozirati, naročito u diviziji Sever gde izgleda da su timovi skoro izjednačeni. Što se divizije Jug tiče, favoriti su ekipe iz Inđije i Čačka. Indijansi dugo godina igraju u skoro nepromenjenom sastavu i sa kvalitetnim inostranim igračima, dok je snaga Ratnika iskustvo i dobra uigranost. Videćemo…

U premijernoj utakmici prvog kola Prve lige Srbije grupa Jug, Pirati gostuju Mladenovac Forestlendersima, u subotu, od 14 časova.

– Očekujemo dobru utakmicu i da bodove sa prvog gostovanja donesemo u Zemun. Prošle sezone Mladenovčani su bili bolja ekipa, ali u ovu utakmicu ulazimo optimistički i sa jakim timskim duhom. Neke naročite prednosti i mane ne bih mogao da izdvojim ni kod nas, ni kod njih. Ipak je ovo početak nove sezone.