PLS SEVER 2013: Novi početak Vitezova

749

Posle ispadanja iz Superlige, pretrpeli su korenite promene u igračkom sastavu, pa neki novi Vitezovi u novoj sezoni iz senke vrebaju povratak u elitu.

O promenama u taboru Knights-a i planovima za novu sezonu, za zvanični sajt Srpske asocijacije američkog fudbala, govorio je prvi trener Željko Đajić.

– U timu nema dugogodišnjih vedeta, koji su sa klubom prošli sito i rešeto, kako u domaćim takmičenjima, tako i u međunarodnim, a radi se o mnogobrojnim igračima koji su igrali i za seniorsku reprezentaciju. U dresu Vitezova u narednoj sezoni neće biti: Aleksandra Frenca, Miroslava Đukića, Atile Kocora, Marka Kecmana, Dragomira Milanovića, Bojana Milanovića, Žarka Šuputa, Dragana Radišića i Dejana Janečke koji se preselio u ulogu trenera defanzivcima. Svi oni su prestali sa aktivnim igranjem, dok je Nemanja Ćurčin prešao u Plave zmajeve, a u toku predsezone jedan od naših najomiljenijih igrača, Vladimir Grbić Krzno, tragično je okončao svoj život.

Plejadu mladih igrača, među kojima je i Luka Škorić, doskorašnji kapiten juniorske reprezentacije, i dalje će predvoditi jedan od najboljih srpskih hvatača, Igor Vukoje, koji je u Vitezovima od osnivanja, kao i Darko Pavlović.

– Novi kvoterbek tima je Nikola Bogičević, momak koji iza sebe ima svega tri meseca treniranja i dve odigrane utakmice u predsezoni. Inače, njemu svoje veliko iskustvo prenosi Lazar Sporin koji trenutno boravi u Zrenjaninu i sređuje papire za nastavak profesionalne karijere u Nemačkoj. Lazar će takođe predvoti napad Vitezova na prvoj utakmici, ovoga puta kao ofanzivni koordinator.  Treba napomenuti da su ekipi Vitezova pristupila dva momka iz ekipe Sarajevo Spartansa. To su Emir Deljanin, koji će igrati na poziciji WR, i Rot Rahman, koji će igrati u odbrani na pozicijama DE i LB. Radi se o sjajnim momcima koji su izrazili veliku želju da igraju u Vitezovima, što im je klub i omogućio.

Posle velikih promena u igračkom kadru ambicije su trenutno možda nešto skromnije od dosadašnjih.

– Ove sezone pred igrače su postavljeni neki manji ciljevi, ali svejedno, opet će svi momci imati obavezu prema dresu koji su prethodne generacije sa ponosom nosile. Te obaveze su pre svega vezane za požrtvovanost, borbu za svaku jard i disciplinu, kako na terenu, tako i van njega, jer je moto kluba oduvek bio „Budi Vitez na terenu i van njega“. Kao što je rečeno tim je umnogome promenjen, podmlađen i osvežen sa mnogim mladim igračima. Svi ti novi igrači koji su došli kod nas nemaju nikakvo iskustvo u igranju fudbala tako da će nam to predstavljati hendikep u odnosu na ostale timove. No, kvalitet postoji, vredno smo trenirali celu zimu, a mislim da smo sa treninzima krenuli među prvima, već u oktobru mesecu, tako da smo na taj način pokušali kompezovati neuigranost i neiskustvo. Ambicije još nismo u potpunosti definisali dosta će zavisiti i od konkurencije sa kojom se još nismo dobro upoznali jer su koliko vidim i koliko sam upoznat sve ekipe na Severu u nekoj vrsti tranzicije.

Ko su glavni favoriti za plasman u viši rang?

– Smatram da je ekipa Inđije apsolutni favorit za ulazak u Superligu i već viđena u njoj. Ostaje pitanje druge ekipe koja će učestvovati sledeće sezone u Superligi. Moje pretpostavke su da drugog putnika u eliti treba tražiti između nekoliko ekipa: Kikinde, Čačka, Mladenovca, Vrbasa… Naravno na Severu je pogotovo kvalitet izjednačen, pa će ekipa koja osvoji pol poziciju Severne konferencije imati prednost domaćeg terena u baražu sa drugom ekipom iz Juga, u kojem pretpostavljam da će to biti ili Čačak ili Mladenovac. No, u našem sportu lopta nije čak ni okrugla, nego je jajasta, tako da su svakakva iznenađenja moguća, a mojoj ekipi možda i najmlađoj u ovoj konkurenciji prijaće uloga favorita iz senke.

Prvi protivnik Knights-ima biće Lavovi iz Vršca, tim čijih je desetak igrača branilo boje Vitezova prošle sezone. Veliki prijatelji sastali su se u predsezoni u skrimidž meču u kom su Vrščani slavili, ali su Klečani potom na utakmici u Rumuniji, protiv Temišvar 89ers-a, izgledali mnogo bolje i pobedili sa 42:2.

– Srećom po nas prvo kolo igramo sa ekipom koju sam najbolje upoznao, jer su njihovi najbolji igrači nastupali za nas prošle godine. To će nam umnogome olakšati posao za pripremu pred ovu utakmicu. Borićemo se za svaki jard, na svakom delu terena i ako disciplina bude na najvišem nivou, mislim da će to biti sasvim dovoljno da se ostvari pobeda.

Duel Vitezova i Lavova igra se u subotu, od 15 časova, na stadionu u Zrenjaninu.