Švajcarci u finalu, Ruse koštala dva izblokirana PAT-a

398

U drugom polufinalu Evropskog prvenstva C grupe, odigranom u Sent Galenu, takođe na stadionu Grundemos, oko 700 gledalaca je videlo pravi triler koji su režirali Švajcarci i Rusi. Među njima, bio je i vrh Evropske asocijacije EFAF, pa i predsednik Robert Huber. Svi su videli fudbal kakav treba da bude: brz, težak, uzbudjliv, ali i fer. Igra viđena u drugom meču, donosi veliku nadu uoči velikog finala, koje će se odigrati u nedelju u Hohenemsu, a gde će se sresti Švajcarska i Srbija.

Od samog početka bilo je jasno da će ova ugakmica biti mnogo brža nego što je to bio slučaj u prvom polufinalnom meču između Srbije i Holandije. Čak i kako je vreme odmicalo, tempo igre je ostajao visok, a intenzitet rastao kako se utakmica bližila kraju. Raningbek Švajcaraca Tino Megvajler, koji je sa Kalanda Bronkosima osvojio titulu prvaka Evrope, doneo je Švajcarcima vođstvo u prvom kvartalu. Veoma robusni i pokretni rusi, uspeli su da preko kvoterbeka Evenija Sigaeva dođu do tačdauna, ali ne i da poentiraju u pokušaju da pretvore za 1 poen. Ipak, Rusi su uspeli do kraja poluvremena da dođu do još jednog tačdauna, koji im je omogućio vođstvo 13:7.

U drugom poluvremenu, kvoterbek Švajcarske Nikalus uspeo je da na velikoj sceni uposli svoje hvatače. Upravo je performans napada i doneo pobedu Švajcarcima. Naredna dva poentiranja Švajcaraca, preko Bolera i Kena, bili su dovoljni naspram tačdauna Rusa Voronenka. Ipak, put do konačne pobede bio je vrlo uzbudljiv. Švajcarci nisu uspeli u pokušaju da napadom sami odluče pitanje pobednika, a onda su u poslednjih minut i po zaustavili pokušaj Rusa da preokrenu rezultat.

Igrači trenera Eki Tare su posle kraćeg slavlja otišli u hotel, gde je tim Švajcaraca smešten. Razumljivo, jer je u nedelju još jedan bitan duel u kome će pokušati da obezbede titulu.

Izvor: Štefan Šubert, www.football-austria.com

Švajcarska – Rusija 20:19

Kretanje rezultata:

Prva četvrtina:

3:23 T. Megvajler trčanje 2 jarde (D. Rogues PAT). – 8 akcija, 26 jardi. 7:0

Druga četvrtina:

11:02 E. Sigaev trčanje 3 jarde (E. Sigaev izblokiran PAT) – 4 akcije, 28 jardi. 7:6

6:43 P. Horošilov trčanje 5 jardi (E. Sigaev PAT) – 7 akcija, 57 jardi. 7:13

Treća četvrtina:

7:12 M. Boler hvatanje 8 jardi, pas M. Niklaus (R. Mejer PAT) – 4 akcije, 48 jardi. 14:13

3:01 B. Kin hvatanje 17 jardi, pas M. Niklaus (R. Mejer neuspešan PAT) – 4 akcije, 85 jardi. 20:13.

Četvrta četvrtina:

6:09 P. Voronenko hvatanje 13 jardi, pas E. Sigaev (E. Sigaev izblokiran PAT) – 9 akcija, 78 jardi. 20:19.