PLS: Legionari preuzeli vrh Severa!

566

Sirmium Legionaries – Vrbas Hunters 20:16 (6:7, 14:9, 0:0, 0:0)

Stadion: 25.maj. Gledalaca: oko 250.

6:0 Miloš Kolibar 8 jardi pas ka Stefanu Stojkoviću, neuspešan PAT. 6:7 Davor Soldo 60 jardi pas ka Slobodanu Žugiću, Nikola Skuban uspešan PAT. 6:14 Davor Soldo pas 20 jardi za Tomića, Skuban uspešan PAT. 14:14 Zoran Lončarević trčanje za 5 jardi, Kolibar-Tomić pretvaranje za 2. 20:14 Kolibar 33 jarde pas ka Nemanji Kokaru. 20:16 sejfti odbrana Hantersa.

Posle prvog kola i ubedljive pobede Lovaca, niko nije očekivao da bi moglo da dođe do ovakvog raspleta u grupi Sever. Malo ko je i verovao u mitrovački tim. Iako desetkovan povredama i odsustvima bitnih karika u igračkom kadru, pre svih Dejana Jašćura i Denisa Suvića, najstariji klub u državi je preokrenuo situaciju i pokazao da se na njih mora ozbiljno računati.

Još jednom su zeleno-beli pokazali da mogu puno kada dišu kao jedan. Ovoga puta su, u svojevrsnom vojvođanskom derbiju, na vrućem terenu u Sremskoj Mitrovici porazili Lovce iz Vrbasa, dosadašnje lidere na tabeli.

Iako im nisu davane velike šanse, Legionari su silovito krenuli. Nošeni sjajnom igrom ofanzivne linije, Mitrovčani su lako osvajali teren i brzo stigli u crvenu zonu ekipe iz Vrbasa. Tačku na taj sjajan drajv je stavio Miloš Kolibar uputivši pas ka Stefanu Stojkoviću koji je sigurnim hvatanjem postigao prve poene za Legiju na utakmici.

Lovci su, zatim, krenuli u svoj prvi napad. Nekoliko puta su uspešno zaustavljani, i delovalo je da će Mitrovčani ovoga puta lako doći do pobede. Ipak, da ovo ne bude još jedna dosadna utakmica, pobrinuo se kvoterbek Vrbasa, Davor Soldo, koji je pasom od 80 jardi ka Slobodanu Žugiću poravnao rezultat i podsetio na koji je način njegova ekipa došla do pobede u prvom kolu. Lovci su čak prešli i u prednost šutem odličnog Nikole Skubana.

Na nove poene se nije dugo čekalo. Napad Vrbasa je poentirao, ponovo kroz vazduh, ovaj put preko Tomića. Nikola Skuban je ponovo bio uspešan za jedan poen, a novi rezultat je glasio 6:14. Lovci su bili na dobrom putu da svojom igrom tremu i nervozu okrive za lošu igru u fazi odbrane sa početka utakmice.

Ovo je bio veliki izazov za Legionare. Znali su da mogu, i znali su da je ostalo još dosta vremena za igru, ali su isto tako znali i da moraju nešto da menjaju, jer ih uz ovakvu igru čeka ništa drugo do novi debakl.

Tada je na scenu stupio timski duh i zajedništvo Legionara. Karakteristika koja je nekada, u vreme Velike trojke (Beograd Vukovi, Kragujevac i Sremska Mitrovica) krasila ekipu iz Srema, koja je njome često nadoknađivalamalibroj igrača. Pokazao je mladi tim Legionara da je uspešno radio na tome, i da su svesni odgovornosti koju sa sobom nosi zeleno-beli dres.

Dva puta su poentirali, prvi put trčanjem Zorana Lončarevića, čak i uz uspešnu konverziju za dva poena, pasom Kolibara za Miloša Tomića, a onda, posle odlične igre u odbrani i dugačkim pasom za Nemanju Kokara, načinivši tako potpuni preokret i stekavši prednost od 6 poena.

Kraj prvog poluvremena je obeležio Nikola Skuban sjajnim pantom na samo jednu jardu od endzone Legionara i tako stavio zelene u nezavidan položaj. Odbrana gostiju je postigla sejfti i već tada postavila konačan rezultat, 20:16.

Drugo poluvreme su obeležile odbrane oba tima. Posebno su se istakli domaći, koji su uspeli da nekoliko puta dođu u posed lopte, uspevši čak i da uzmu loptu pred svojom endzonom, kada su svi očekivali da će napad Vrbasa postići poene.

Brojne presečene lopte i famblovi su se pobrinuli da ovo poluvreme, a posebno četvrta deonica, budu zanimljivi publici iako su nedostajali poeni koji su krasili prve dve četvrtine.

Šef stručnog štaba zeleno-belih, Darko Štabler, svestan je da je njegov tim teško došao do pobede, ali nije krio oduševljenje pristupom svojih igrača:

– Veoma tvrda utakmica, „otvorena“ do poslednjeg sudijskog zvižduka. Obe ekipe su igrale srcem, snažno i ratnički, ne štedeći ni sebe ni rivale. Bilo je dosta grešaka na obe strane, ali i lepih poteza, pa je publika mogla da uziva u surovoj borbi za svaki delić terena. Podatak da je čitavo drugo poluvreme odigrano bez poena, dovoljno govori o tome koliko je meč bio tvrd i neizvestan. Čestitam i trenerima i igračima Vrbasa na svemu prikazanom u oba naša duela, zaslužuju veliko poštovanje. Što se tiče mojih igrača, oni napreduju iz utakmice u utakmicu, a prvo mesto na tabeli je potvrda napornog rada iz pripremnog perioda. Ono što nas najviše raduje je činjenica da se dugogodišnji rad sa mlađim kategorijama vraća na najbolji način, tako da sada imamo priličan broj mladih igrača koji rame uz rame sa „starom gardom“ donose dobar rezultat.

 

Kikinda Mammoths – Novi Kneževac Grofovi 28:18 (6:2, 6:8, 8:0, 8:8)
Stadion: „ŽAK“. Gledalaca: oko 200.
Kretanje rezultata: 0:2 sejfti odbrana Grofova. 6:2 Aleksandar Aćimov trčanje 14 jardi. 6:10 Nebojša Kanižaj pas 17 jardi ka Vanji Ivoševiću, Ivan Radak pretvaranje za 2 poena. 12:10 Branislav Fekete trčanje 1 jard. 20:12 Fekete pas 5 jardi ka Rudolfu Sabu, Fekete pretvaranje za 2 poena. 20:18 N. Kanižaj trčanje 50 jardi, Aleksandar Kanižaj pretvaranje za 2 poena. 28:18 Fekete pas 65 jardi ka Sabu, Aćimov pretvaranje za 2 poena.

Veoma zanimljiv i neizvestan meč  viđen je u Kikindi. Pred oko 200 gledalaca, koji su došli uprkos lošem vremenu, domaći su ostvarili nimalo laku pobedu, drugu u sezoni. Meč  je počeo greškom domaće ekipe kada je snep prilikom pokušaja panta završio van terena, te su gosti poveli 2:0. Domaći su se prenuli i nakon uspešne odbrane, uspeli da poentiraju preko Aleksandra Aćimova i povedu sa 6:2.

Međutim Grofovi se nisu predavali i stekli su vođstvo tokom druge četvrtine pasom kvoterbeka Nebojše Kanižaja ka Vanji Ivoševiću.  Na samom kraju prvog poluvremena Mamuti su poentirali snikom Branislava Feketea i na odmor otišli sa vođstvom od 12:10.

Drugo poluvreme je počelo odličnim drajvom gostiju, koji su došli na jard od endzone Mamuta, ali u četiri pokušaja nisu uspeli da poentiraju. Kikinđani su to iskoristili i  uspeli da povećaju vođstvo pasom Feketea ka Rudolfu Sabou. Da su neugodan protivnik Grofovi su ponovo pokazali tokom poslednje četvrtine kada je kvoterbek Nebojša Kanižaj na volšeban način izbegao sek i gubitak od deset jardi i pretvorio ga u trk od pedesetak jardi završivši u endzoni domaćina.

Uz pretvaranje od dva poena, rezultat je na sredini poslednje deonice glasio 20:18 za domaće.  Posle nekoliko drajvova, domaći su uspeli da poentiraju pasom Feketea ka Sabou od 65 jardi i utakmicu reše u svoju korist.

– Kao i svaka utakmica Grofova i Mamuta i ova je bila neizvesna do samog kraja. Mislim da je utakmicu prelomila situacija sa početka drugog poluvremena kada nismo uspeli da poentiramo iako samo bili na samo nekoliko inča od endzone protivnika. Pomenuo bih korektnu i fer borbu sa obe strane – istakao je hvatač i predsednik Grofova Vanja Ivošević.