DERBI: Istorijat mečeva Vukova i Wild Boarsa

491

Veliki derbi američkog fudbala, koji će cela Srbija moći da vidi uživo preko malih ekrana, odigraće se po 14 put između SBB Vukova i Mozzart Wild Boarsa. Dve ekipe koje su definitivno obeležile prvu deceniju ovog sporta u Srbiji i jedine osvajale titule prvaka, boriće se za na Adi Ciganliji posle dugo vremena, prvi put na ovom mestu od 2007. godine.

Zato ćemo vas u najavama finalnih mečeva, najpre upoznati sa onima koji su do sada odigrani i pokušati da objasnimo zašto je ovaj meč već posle 9 godina postao nešto posebno u svetu američkog fudbala.

Počećemo od početka. Nedavno je bilo 9 godina od prvog ikada odigranog meča američkog fudbala u Srbiji. Desilo se tog 22. marta da je na stadionu FK “Jadran” u Kragujevcu, sa brdašceta oko 200 zaluđenika ili slučajnih namernika pratilo premijeru, u kojoj nije izostala rezultatska neizvesnost. Veprovi su slavili sa 15:14, igralo se bez opreme, naravno, jer je ona stigla tek 2005.

Interesovanje za ovim sportom je raslo, ali su se i sami klubovi koji su tada počinjali grebali kako bi dovukli publiku na stadion. Rezultiralo je to sa 2.500 gledalaca na stadionu “Čika Dača” u Kragujevcu, koji su po blagoj kiši došli da vide začetak velikog rivalstva. Finale prve Nacionalne lige Srbije, u kojoj je učestvovalo pet timova, odigrano je 8. novembra 2004. godine. Wild Boarsi su i u ovom meču slavili, nastavili sa dominacijom, koja je rezultirala pobedom 21:6, u vrlo uzbudljivom meču koje je već tada donelo prve heroje. Imena vihornog Mladena Pavlovića, vajrisivera Kragujevčana ili Denija Gendera, vižljastog raningbeka Vukova, retko ko danas pominje. Bio je to i prvi derbi u kome su ova dva tima odlučivala o trofeju, što je kasnije postalo uobičajeno. Potsetimo, samo Vukovi i Veprovi su do sada osvajali trofeje u takmičenjima koja su imala težinu srpskih šampionata.

Dominaciju Divljih veprova, koja je trajala od njihovog prvog meča, pa do finala Kupa Srbije 2005. godine, Vukovi su uspeli da prekinu na stadionu FK “Obilić”. U jednimo do sada odigranom Kup takmičenju (takođe bez opreme), Vukovi su trijumfovali rezultatom 20:7. U tom trenutku rivalstvo je postalo ono pravo, jer su uvek zanimljivi mečevi dobili drugu dimenziju. Nije bilo nepobedivih, serija Veprova od 12 uzastopnih pobeda od osnivanja kluba bila je prekinuta, a Srbija je dobila derbi.

Ono što je bilo još važnije, stigla je i oprema u Srbiju te 2005. godine. Prvi su je nabavili Veprovi, vrlo brzo je stigla za još tri kluba, pa je od sledeće sezone, 2006. prvi put Srbija dobila šampiona američkog fudbala, baš američkog fudbala. Bilo je to u okviru tek osnovane regionalne lige Jugoistočne Evrope (danas CEFL), a posle odigranih duela u regularnom delu takmičenja (dva trijumfa Kragujevčana 20:14, 14:0), na red je došlo finale o kome se i dan danas priča. Fantastična atmosfera na stadionu na Novom Beogradu, pred oko 4.500 gledalaca, upotpunili su spektakl i pokazali koliko interesovanje postoji za ova dva kluba. Kragujevčani su posle poraza u finalu 2005. ponovo preoteli primat, trijumfom 23:12 postali prvi osvajači trofeja u kompletnoj opremi.

Usledilo je još jedna sezona u regionalnom takmičenju, u kojoj su Vukovi preuzeli dominaciju na našim prostorima. Razlog tome delimično leži i u smeni generacija u taboru Divljih veprova, zbog koje su sezonu završili bez ijedne pobede. Bilo je to mračno doba Veprova, pa su oba meča u SELAF-u Beograđani dobili vrlo ubedljivo (34:0, 41:10), osvojivši titulu i u regionalnom takmičenju, ali kasnije i u završnici domaćeg prvenstva, u kome su učestvovale ekipe koje su u međuvremenu nabavile opremu. Bila je to jedina sezona do sada, u kojoj su i jedini i drugi igrali neko takmičenje, a da se nisu sreli u finalu.

Međutim, već 2008, u okviru Nacionalne lige Srbije, odigrano je novo finale i ispisana nova stranica večitog derbija. Veprovi su slavili u uzbudljivom finalu sa 39:33 i to je ujedno bio i poslednji finalni duel ova dva tima, pre nedeljnog, jer je došlo do razjedinjenja u okviru saveza pa su do ove godine igrali različita takmičenja.

Dugo se čekao novo odmeravanje dva više od dve godine neporažena tima, u različitim asocijacijama. Minula sezona 2011. donela je nova dva meča, u kojima je skor bio izjednačen, ali su Vukovi odneli pobedu u onom bitnijem – finalu. Prvo su, pre tačno godinu dana 3. aprila 2011. godine na stadionu FK “Sušica”, Veprovi slavili pobedu 52:38. Predvođeni dvojicom sjajnih blizanaca Brajanom i Džeremijem Pejtonom, uz kvotebeka Stena Bedvela, delovali su Veprovi nepobedivo.

Međutim, Vukovi su imali svoje adute u finalu, koje se takođe igralo na stadionu FK “Sušica” 17. jula 2011, a u koje su Kragujevčani ušli bez povređenog Bedvela. Sa druge strane, silno motivisan “čopor sa Ade”, osvetu je čekao tri meseca i dočekao je. U fantastičnom Serbian Bowlu, pobedili su rezultatom 51:36. Kvoterbek Vukova Vini Mirot je igrao za desetku, Bratislav Bošnjak bio nezaustavljiv, a otpor Veprova popustio u poslednjem periodu.

Tako je poslednja do sada ispričana priča večitog derbija pripala Beograđanima, a kako će se završiti ova subotnja? Probajte da sami prognozirate, fanovi to već uveliko čine na:  link za glasanje. Rezultat je trenutno vrlo gust.

SBB Vukovi Mozzart Wild Boars
U BEOGRADU 5 2 3 66:68
U KRAGUJEVCU 8 2 6 226:235
Ukupno 13 4 9 292:303