Vuk Dinčić, predsednik SAAF: Reprezentacija je prioritet!

1107

Dok se ekipe već uveliko pripremaju za narednu sezonu, pojačanja iz SAD stižu u nikad većem broju u srpske klubove, a u predstojećoj kalendarskoj godini nam predstoje veliki izazovi koji se postavljaju pred seniorsku i juinorsku reprezentaciju, pred Srpskom asocijacijom američkog fudbala je veliki izazov da odgovori na veliki broj obaveza. Kako bismo odgovorili na znatiželju javnosti, sa predsednikom Upravnog odbora SAAF Vukom Dinčićem pričali smo o do sada postignutom i onome što se može očekivati u najskorije vreme.

Za početak, gospodin Dinčić nam je preneo dobre vesti i optimistična očekivanja uoči zvanične raspodele budžetskih novčanih sredstava koja su na raspolaganju Ministarstvu omladine i sporta.

– U poslednje vreme to nam je bila glavna preokupacija, jer je bilo potrebno pregovarati sa nadležnima u vreme krize i situaciji značajno ograničenih sredstava u budžetu. Posle završenih pregovora sa Ministarstvom sporta i omladine, zahvaljujući razumevanju Ministarke Snežane Samardžić-Marković i Dragana Atanasova, pomoćnika Ministra za omladinu i sport, uspeli smo da izdejstvujemo povoljniju povoljniju poziciju u raspodeli budžeta namenjenog sportistima u ovoj godini. Ovih dana trebalo bi da potpišemo i rešenje, kada ćemo znati i tačan iznos. Prema nezvaničnim najavama, trebalo bi da nam davanja budu povećana između 20 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je fenomenalna stvar, jer prema nekim saznanjima niko drugi neće dobiti više od iznosa koji su imali prošle godine.  Sve to je jasan pokazatelj da smo dobrim radom uspeli da se skrenemo značajnu pažnju nadležnih institucija, da smo prepoznati kao pozitivna priča i da kao sport dobijamo sve veću podršku – rekao je Dinčić.

Da li to znači da ste već sklopili finansijsku konstrukciju za funkcionisanje Asocijacije u predstojećoj vrlo dinamičnoj godini?

– Naredna godina nam je izuzetno bitna, jer imamo aktivnosti i u seniorskoj i u juniorskoj reprezentaciji i svesni smo da nam je to prioritet u radu. Potsetiću, seniori igraju Evropsko prvenstvo C grupe, juniori kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i to su značajni novčani izdaci, naročito jer imamo visoke ambicije. To je veliki zalogaj za sport koji je još u povoju, poput našeg, ali sam uveren da ćemo sa tim novcem i još nekim dogovorima o donaciji i sponzorstvu omogućiti funkcionisanje pre svega ova dva, slobodno mogu reći kapitalna projekta za američki fudbal u Srbiji.

Vuk Dinčić

Da li se već naziru neki dogovori?

– U stalnom smo kontaktu i potrazi za zainteresovanima, a vrlo smo blizu da uz pomoć nekih prijatelja i zaljubljenika u američki fudbal u Asocijaciju dovedemo još finansijske pomoći. Kada kažem da smo “blizu”, to znači da je pitanje dana kada ćemo ozvaničiti dogovor sa dva sponzora, sa kojima smo već obavili određene pregovore i koji će nam značajno pomoći oko obezbeđenja uslova za pripreme reprezentacije u narednoj godini. Sigurno je da bi za njih u tom slučaju bilo mesta i u Upravnom odboru Asocijacije – smatra Dinčić.

Iako se ekipe već pripremaju za novu sezonu, učešće seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu C grupe je nešto što svi smatraju pitanjem opšteg značaja. Možete li nam nešto konkretnije reći vezano za njene aktivnosti?

– Pre svega, ne skrivamo da nam je cilj na Evropskom prvenstvu pokušamo da osvojimo C grupu i plasiramo se u rang više. Smatramo da smo sazreli da se ravnopravno upustimo u borbu za tako nešto, da je američki fudbal u Srbiji značajno napredovao i da smo igrački značajno zreliji nego što je to bio slučaj u Austriji 2007. godine.

Selektor još nije imenovan. Zbog čega se još čeka sa njegovim izborom?

– Izbor selektora nije lak posao kao što možda mnogi misle, ali privodimo kraju i taj posao. Želimo da osvojimo C grupu, pa iako smo svesni da u sportu nema garancija za rezultat, pokušali smo da postavljanjem maksimalnih uslova koje budući selektor mora da ispuni, napravimo što je moguće bolji izbor koji bi nam povećao šanse da uđemo u borbe za B grupu.

Koji su uslovi koje budući selektor mora da ispuni?

– Želim prvo da napomenem da smo se odlučili da to bude stranac, jer nesumljivo je njihovo znanje i dalje na mnogo višem nivou od naših trenera, a koji će imati zadatak da u saradnji sa drugim strancima u Srbiji napravi širi ešelon onih koji će biti priključeni reprezentaciji što kroz konkretan rad, što kroz skauting igrača. Prvi uslov koji taj trener mora da ispuni je da odradi jednu do dve trenerske klinike u toku sezone i bude generator edukacije srpskih trenera. Takođe, tražimo da prepozna značaj domaćih stručnjaka i što veći broj njih uključi u rad tokom reprezentativnih kampova, a određeni i u stručni štab reprezentacije. U saradnji sa drugim Amerikancima u Srbiji, uz naše trenere, mislim da možemo da obezbedimo maksimalne stručne uslove za rad reprezentacije. Sledeći postavljeni uslov je da bude spreman da obilazi utakmice kada bude slobodan i stiče lični uvid u kvalitete reprezentativaca. Poslednji uslov je da ima kontinuitet boravka u Srbiji, gde ne mislim više meseci, nego i više od jedne sezone.

Nikako da javnosti otkrijete ko će biti selektor?

– Ne bi bilo korektno da otkrivam ime i najavljujem, dok posao ne bude realizovan do kraja. Suština je da niko ne mora da brine, jer sam ubeđen će rešenje biti kvalitetno, najbolje moguće u ovom trenutku. Obzirom da je odluka na Upravnom odboru, planiramo da na proširenoj sednici tog tela prodiskutujemo zajedno na tu temu sa trenerskom komisijom, koju trenutno čine Aleksandar Ristić, Predrag Durlić-Vujić i Andrej Tasić, sa kojim ćemo komunicirati preko video linka, jer je trenutno u Dubajiu. Želimo da čujemo i njihovo mišljenje, da evenutalno otvorimo još neke aspekte saradnje. Otvoreno i konstruktivno ćemo pričati o eventualnim problemima, pa ako se trenerska komisija složi, tek onda ćemo izaći sa imenom – tajnovit je Dinčić.

Šta je sa planom rada seniorske reprezentacije? Postoje najave da će on biti predočen na predstojećoj Skupštini tokom februara meseca.

– Tako smo planirali i tako će i biti. Želimo da upoznamo sve klubove sa predstojećim radom, ali postoje objektivni razlozi zbog kojih se ranije nismo oglašavali po tom pitanju, što ne znači da nije rađeni ništa na tom polju. Naime, još se ne zna definitivni format takmičenja Evropskog prvenstva. Prema informacijama koje smo imali iz EFAF-a, prvobitna namera je bila da se EP održi u Švajcarskoj i da to bude turnirski tip takmičenja, slično onom u Austriji pre četiri godine. Međutim, obzirom da je kriza i da niko, pa izgleda ni Švajcarci, nisu želeli da se upuste u pustolovinu organizacije tako velikog takmičenja, vrlo lako može da se desi da se taj sistem i promeni. EFAF nam je u direktnoj komunikaciji izneo poslednju ideju koja tek treba uskoro da bude razmatrana, prema kojoj ćemo mi u prvom polufinalu biti domaćini Holanđanima i eventualni trijumf bi nas vodio u finale. Jedan četvrfinalni par bi bio onaj između Rusije i Belorusije, dok bi Švajcarci čekali pobednika tog duela u polufinalu. Obzirom da EFAF još nije utvrdio termine i nama su vezane ruke i ne možemo da krenemo sa realizacijom celog projekta, jer je neozbiljno bilo šta planirati ako nam pretpostavljena kuća nije odredila termine i rokove. U svemu je neophodno da postoji redosled poteza – rekao je Dinčić.

Kada se očekuje da EFAF odredi konačan sistem takmičenja na Evropskom prvenstvu C grupe?

– Postoje indicije da će se definitivna odluka doneti posle 15. februara, posle čega ćemo i mi organizovati Skupštinu i izneti konačan plan priprema. Osnova plana već postoji, a ostatak će biti razrađen i operacionalizovan zajedno sa selektorom i u skladu sa terminima koje EFAF odredi. Jedno je sigurno, bićemo spremni da napadnemo C grupu, bez obzira na imena rivala – zaključio je Dinčić.