VREMEPLOV: Austrijanci najteži ispit (Sportski žurnal, 12. avgust 2007.)

870

Dugo se čekalo na dan istine. Posle dugih priprema, kako organizacionih, tako i takmičarskih, reprezentacija Srbije u američkom fudbalu danas će na stadionu u Volfsbergu, malenom austrijskom gradiću odigrati prvu zvaničnu utakmicu na prvenstvima Evrope.

Protivnik nije mogao da bude teži. Domaćin prvenstva spada u krem evropskih selekcija, u C grupi je samo zato što do sada nije uzimao učešće na kontinentalnim takmičenjima nacionalnih timova. Čvrsto je rešen da osvajanjem prvog mesta krene tamo gde mu je realno i mesto.

Međutim, pita se i naš tim, jer srpski oklopnici žele slavu na svom istorijskom nastupu. Američki fudbal je u Srbiji za kratko vreme pustio duboke korene, igrači meteorskom brzinom napreduju na individualnom planu. Ozbiljno odrađene mini pripreme, ali i očigledno izgrađen timski duh, daju nadu da je iznenađenje moguće. Koliko je to realno, biće nam jasno već posle kikofa, zakazanog u 19 časova.

Na velikom iskušenju protiv favorizovane Austrije biće odbrana našeg nacionalnog tima koja je oslabljena neigranjem Miloša Todorovića, jednog od najbitnijih igrača u rotaciji lajenbekera. Defanzivni koordinator Marko Obradović je dosta problema imao sa okrnjenom defanzivnom linijom. Međutim, u vrlo kratkom periodu trener defanzivne linije Vladimir Lazić uspeo da osposobi „prvoborce“ odbrane.

– Teško je postaviti odbranu protiv selekcije koju uopšte ne poznajemo, niti smo videli njene utakmice – rekao je Obradović. – Nisu oni profesionalci, pa smatramo da im je igra trčanjem jača strana. To ćemo braniti.

Srbi se ne plaše visokog poraza, protiv Austrije jednostavno nemaju šta da izgube. Zato idu na sve ili ništa.

– Pokušaćemo da izuzetno ofanzivnom odbranom iznenadimo domaćina. Imamo vrlo kvalitetan par kornerbekova, Darka Cvetkovića i Čabu Rožnika, koji mogu da u džep stave njihove risivere. To nam ostavlja devet igrača u polju koji će vršiti veliki pritisak na kvoterbeka i trčanje protivnika – otkrio nam je delić taktike Obradović…

Ceo tekst možete pročitati na fotografiji ispod.