Mamuti preokretom preko Indijanaca

1044

Kikinda Mammoths – Inđija Indians 6:3 (0:0, 0:0, 0:0, 6:3)

Stadion: FK „ŽAK“. Gledalaca: oko 700.
Semafor:
0:3 Darko Klasan fild gol.
6:3 Branislav Fekete pas 80 jardi ka Stanislavu Almašiju, neuspešan PAT.
Više nikoga ne sme da čudi zašto se u Kikindi okuplja sasvim pristojan, a za naše prilike veliki broj gledalaca, jer osim što su Mamuti postali najveće iznenađenje dosada odigranog dela divizije Sever, trude se da svaki meč bude svojevrstan spektakl. Čirlidersice, himna uživo i još štošta, predstavljaju njihovu borbu za sve veći broj publike. A ona koju su pokazali na terenu, svakako će ih zadržati na tribinama, naročito kada se zna da su kao najmlađi klub u Srbiji, već uspeli ove sezone da bace na kolena dva znatno iskusnija i favorizovana rivala. Posle teškog meča, velike borbe dve izjednačene ekipe, pala je i Inđija, koja je u ovom meču igrala pojačana za Amerikanca Majka Moblija, koji podjednako uspešno igra na pozicijama raningbeka i vajdrisivera.
Kao što smo već najavili uoči meča, umesto bacanja novčića, tucala su se jaja. Iako su u toj igri Kikinđani bili favorizovani, kao organizatori Svetskog prvenstva u tom sportu, ekipa iz Inđije je iznenadila i pobedila.
Prva i druga četvrtina su protekle u apsolutnim dominacijama odbrana obeju ekipa. Ekipe nisu uspele ni približno da dođu u situaciju da postignu bilo kakve poene. Po igrama odbrana se videlo koliko je i jednima i drugima stalo da dođu do veoma važne pobede. Viđeno je nekoliko sjajnih teklova (hard hitova) od strane odbrambenih igrača obeju ekipa. Treba pomenuti i to da je prvo poluvreme obilovalo raznim kaznama, koje su uglavnom posledica neiskustva. Pritom, sve je bilo u duhu fer pleja među igračima na terenu.
U drugom poluvremenu je ekipa Mamuta zaigrala nešto konkretnije i iz jednog veoma lepog drajva je uspela da dođe na 1 jard od end zone protivnika. Kako to obično biva kod neiskusnih ekipa, poput kikindske, napravljen je fambl (loš snep) i ekipa Inđije je uzela posed.
Igra bez gotovo ikakvih šansi za poene je viđena i u nastavku utakmice. Tada je viđeno i nekoliko presečenih lopti na obe strane i … opet su odbrane dominirale.
Oko 8 minuta pre kraja meča Indijanci su se približili dovoljno blizu da pokušaju bar šut za 3 poena. To je bilo sa nekih 25 jardi od endzone Mamuta. Ova utakmica je bila toliko tvrda, da su mnogi pomislili da će ovo biti i jedini poeni na utakmici i da je pobednik gotovo rešen. To se naravno videlo po slavlju i radosti gostiju posle uspešno izvedenog fild gola Darka Klasana.
Igrači Mamuta su posle toga morali da igraju mnogo konkretnije u napadu i zabeležena je još jedna presečena lopta. Ovu naizgled bezizlaznu situaciju po domaćine je opet izvukla fantastična odbrana i na nekih 3 minuta do kraja je dala verovatno poslednju šansu napadu da postigne makar tri poena i odvede utakmicu u produžetak. Na dva minuta pre kraja utakmice, sa 12 jardi od svoje endzone, mladi QB Branislav Fekete je bacio fantastičan pas negde na polovinu terena, a MVP (i junak) utakmice Stanislav Almaši sjajnim hvatanjem i istrčavanjem do endzone daje povod za neverovatnu radost, kako na tribinama tako i među igračima na terenu.
Opet su veliko neiskustvo i velika radost sprečili igrače Mamuta da realizuju šut za jedan poen i rezultat na semaforu je 1:53 pre kraja utakmice glasio 6:3. Odbrana Mamuta je u poslednjem napadu gostiju odigrala najbolje i nije dozvolia protivnicima da posle četiri pokušaja osvoje ni novi prvi daun. Posle preuzimanja lopte, Mamuti su nil daun akcijama priveli utakmicu kraju i priredili nezapamćeno slavlje na stadionu, kako na tribinama tako i na terenu.
Opravdanje za nešto lošiju igru Mamuta u napadu, osim furiozne odbrane Indijanaca, može se naći i u činjenici da čak petorica od ukupno sedam hvatača nisu mogli da igraju zbog povreda, bolesti, ali i obaveza u juniorskoj reprezentaciji. Slično je bilo i u redovima Indijanaca, među kojima je takođe nedostajalo nekoliko vrlo bitnih igrača.
Mirko Jočić, trener i igrač Mamuta iz Kikinde je rekao:
– Prevazišli smo sami sebe, naročito igrom u odbrani. Znali smo da je protivnicima došao trkač iz SAD i dosta smo se koncentrisali na to da zaustavimo njegove opasne prodore. Ponosan sam na svoje igrače i neverovatno je koliko ova moja ekipa ima potencijala! Igramo utakmicu za utakmicom i mislim da je još rano pričati o šansama za plej of. Ovom velikom pobedom su nam šanse, naravno, znatno uvećane. Želim da se zahvalim i publici koja je ipak došla u velikom broju, iako je danas najveći hrišćanski praznik. Nadam se da će ih biti još toliko u našem narednom meču. Obe velike pobede kod kuće smo ostvarili upravo zahvaljujući fantastičnoj podršci mnogobrojne publike koja nas je u ključnim trenucima podržala na fantastičan način.
Aleksandar Aćimov, trkač i trener Mamuta, jer rekao:
– Ovom pobedom smo dokazali da smo ekipa koja je sazrela i koja nije slučajno ostvarila pobedu u prvom kolu protiv Grofova. Utakmica u drugom kolu protiv Vitezova nas je još više motivisala za ovaj meč gde smo pokazali da smo tim koji, iako najmlađi, želi da se domogne plej ofa. Ova pobeda nam otvara put ka vrhu divizije Sever, a velikim požrtvovanjem i zalaganjem u narednim utakmicama ćemo to pokušati i da dokažemo.