VEČITI DERBI: Sudar divova na Sušici

637

Dok su gledali finala američkog fudbala u dva razjedinjena saveza, oni slabije upućeni navijači dva najveća srpska kluba su pitali gde su i zašto ne igraju ovi drugi. Tako su se pitali navijači Veprova za Vukove, ali i obratno. Nije ni čudo, kada su ih navikli na derbije, jer upravo Kragujevčani i Beograđani do sada podelili sve trofeje u Srbiji.

Na radost svih iskrenih ljubitelja ovog sporta, posle dve sezone „praznog hoda“, ponovo se večiti rivali sastaju na stadionu FK „Sušica“ u kragujevačkom naselju Aerodrom.

Raningbek Aleksandar Ristić Alf je svojevrsna legenda Kragujevčana. Odigrao je sve dosadašnje derbije, po čemu je verovatno i jedini među aktivnim igračima.

– Prvo osećanje koje se javi pri pomisli na ovu utakmicu je iskrena radost što se sastajemo beogradskim Vukovima. To je moje prvo osećanje kada pomislim na ovu utakmicu. Posle dve godine pauze rivalitet izmedju naša dva tima će se nastaviti. Shodno tome, moja očekivanja su, kao i uvek kada je ovaj derbi u pitanju, prvenstveno vezana za to da bude lepo vreme, da bude što vise publike, naravno kvalitetan američki fudbal i da se svi lepo zabave, kako navijači na tribinama tako i igrači na terenu.

Iako jedan od najstariji, Ristić smatra da će biti zanimljivo kako će se snaći oni igrači koji nisu do sada imali puno iskustva u prethodnim derbijima. Iz tabora Kragujevčana jedino Josip Filipović neće biti u sastavu.

– Možda je i najvažnija stvar da, posle ovih godina posta naših medjusobnih susreta, mladi igrači, koji sada čine većinu u oba tima, preuzmu odgovornost i nastave na pravi način tradiciju našeg rivaliteta. Pa i da ga podignu na viši nivo, zašto da ne. Oči cele domaće javnosti američkog fudbala biće uprte u nas, tako da mislim da je ovo, kao i svaki nas sledeći susret, odlična prilika da se svima pokaže kako sve to treba da izgleda. Na terenu i van njega – rekao je Alf.

U prvom kolu je bilo evidentno da oba tima dosta polažu na pojačanja iz SAD. U Veprovima su dominirala braća Džeremi i Brendon Pejton, uz kvoterbeka Stena Bedvela, dok Vini Mirot i Brendon Mekdauel predvode Vukove.

– Timovi su jako dobri, ne još maksimalno uigrani, jer je žreb hteo da se sretnemo već u drugom kolu, sa dobrim stručnim štabovima. Uvozni igraci su izuzetni na obe stane i po mom mišljenju u proseku ekvivalentni i izjednačeni. Drugim rečima, to znači da put do trijumfa u ovom meču moraju da prokrče domaći igrači! Oni moraju biti svesni da od njih sve zavisi, a da su Amerikanci samo tu kao dobra podrška, što je i najbollja stvar za razvoj našeg američkog fudbala – istakao je Ristić.

Čopor sa Ade je takođe neporažen na ovim prostorima od 2008. godine, kada su upravo od Veprova doživeli poslednji poraz u finalu (39:33). Vukovi neće moći da računaju na lajnbekere Dimitrija Cvijovića i Luku Strahinovića (igrao i za Wild Boarse), ali i DE Miloša Barbira i hvatača Andreja Tasića. Na poziciji centra više nema Vladimira Uzelca, čije je mesto u ofanzivnoj liniji preuzeo Mladen Stojanović, koji bio učesnik događaja SAD protiv Tima sveta.

– Ova utakmica predstavlja poseban događaj za svakog igrača u obe ekipe. Pošto se ovaj duel nije igrao 2 godine, kao ekipa smo se spremili da se revanširamo Kragujevčanima za poraz u poslednjoj odigranoj utakmici. Pokušaćemo da iskoristimo mane protivnika koje smo uočili gledajući njihove utakmice, ali i u isto vreme da naše greške svedemo na minimum.

Vukovi su prošlog vikenda loše počeli protiv Pantera (0:12), ali su do kraja uspeli da se konsoliduju i ipak ubedljivo trijumfuju (28:12)

– Posle malo slabije partije protiv pančevačkih Pantera, primetan je veliki napredak i korigovanje grešaka iz te utakmice na treninzima ove nedelje na nivou cele ekipe. Iz mog ugla očekujem jednu sjajnu utakmicu u kojoj će sigurno uživati publika koja dođe u Kragujevac. Zato ovom prilikom i pozivam sve zaljubljenike u ovaj sport da dođu na stadion i time uveličaju ovaj fudbalski spektakl. Imaće šta da vide – rekao je Mladen Stojanović, centar Vukova.

Dva najveća kluba američkog fudbala u Srbiji su se susrela ukupno trinaest puta. Od ‘prvih fudbalskih koraka’ na stadionu FK Jadran, sada već davne 2003. godine, pa sve do zvaničnih utakmica prvenstva, duel ova dva kluba je predstavljao pravi praznik za sve ljubitelje fudbala. Ako uzmemo činjenicu da je ovo prvi okršaj od 2008. godine, jasno nam je da ovu utakmicu čeka cela Srbija. Baš zbog toga je nedelja, 3. april 2011. godine upisana crvenim slovom u kalendaru američkog fudbala, praznik koji nijedan ljubitelj ovog sporta ne bi smeo da propusti.

“Era” bez opreme:

– Divlji veprovi – Vukovi 15:14, (prijаteljskа, 2003).

– Vukovi – Divlji veprovi 0:24, (prvenstvo, 2004).

– Divlji veprovi – Vukovi 21:6, (finаle prvenstvа, 2004).

– Vukovi – Divlji veprovi 20:7, (finаle kupа, 2005).

“Era” sa opremom:

– Divlji veprovi – Vukovi 20:14, (SELAF, 2006).

– Vukovi – Divlji veprovi 0:14, (SELAF, 2006).

– Vukovi – Divlji veprovi 12:23 (SELAF, finаle 2006).

– Vukovi – Divlji veprovi 34:0 (SELAF, 2007).

– Divlji veprovi – Vukovi 10:41 (SELAF, 2007).

– Divlji veprovi – Vukovi 42:20 (prvenstvo, 2008).

– Divlji veprovi – Vukovi 39:33 (finаle prvenstvа, 2008).