Stručni ugao: Vuk Vučković

598

U okviru rubrike “Stručni ugao”, utiske o minulom četvrtfinalu plej ofa Juniorske lige Srbije i očekivanja o nastavku takmičenja prenosi Vuk Vučković, glavni trener juniorskog tima Kraljevo Royal Crowns i ofanzivni koordinator juniorskog tima Kraljevčana. Iskustvo i trenersko znanje je sticao kao igrač na koledžu Mesa u Arizoni, gde je i radio kao pomoćni trener Majku Džejkobsu *(nekadašnji ofanzivni coordinator i osvajač NCAA titule sa Ohio State University), zadnjih pola godine kada je zbog povrede završio uspešnu igračku karijeru u SAD.

Vuk Vučković – Osvrt na četvrtfinale Juniorske lige Srbije

Pančevo Panthers – Vrbas Hunters 17:8 (7:0, 0:8, 0:0, 9:0 )

Vrbas je tim koji od početaka juniorskih takmičenja u Srbiji ima juniorski program, te me ne čudi veoma jak otpor koji su pružili Pančevcima. Vrbas i pored dobre igre nije iskoristio presečene lopte i greške protivnika da to pretoči u pobedu. Sa druge strane od napada Pantera sam očekivao više postignutih poena i manje grešaka, koje su ih dovele do neizvesne utakmice. Ipak, Pančevci kao do sada neprikosnoveni lideri Sever divizije su pokazali dobar menatalitet tima i pobedili uprkos greškama.

Kragujevac Wild Boars – Mladenovac Forestlanders 21:7 (0:0, 7:0, 8:0, 6:7 )

I pored toga što u ovom susretu razlika nije bila preterano velika Kragujevčani su zadržali ulogu favorita za osvajanje titule. Vidi se napredak kragujevačkih mladih igrača napada u odnosu na prošlu godinu, a sigurno je i veliko pojačanje ovom timu dolazak Beograđana, mahom juniorskih reprezentativaca i selektora u stručni štab. Mladenovčani su pokazali dobar otpor na mahove, posebno bih ovde istakao odbranu koja je zadržala protivnika na veoma malom broju poena. Sa druge strane, jasno je da Mladenovački napad nije uspeo da ostvari ništa značajnije.

Novi Knežavac Grofovi – Klek Knights 0:47 (0:21, 0:20, 0:6, 0:0)

Potpuna dominacija Klečana, pojačani beogradskim kvorterbekom, je glavni utisak ovog susreta. Dugogodišnje iskustvo, iz juniorske i seniorske lige, dobrog dela juniora Vitezova je prevladalo nad timom Novog Kneževca. Povrede i plitak roster mogu biti opravdanje za Grofove, ali i to je deo fudbala i svaki tim se suočava sa tim problemima i trudi se da ih prevaziđe, za šta je ključan pripremni period. Juniorska kao razvojna liga treba da pomogne kako igračima, tako i menadžmentu klubova da dodatno razviju svoje programe i prevaziđu ovakve situacije.

Vukovi Beograd – Čačak Angel Warriors 14:8 (7:0, 0:8, 0:0, 7:0)

Veoma tvrda utakmica, sa jakom igrom oba tima. Čačani kao jedna od fizički snažnijih ekipa je i pored  prekoreta u vođstvo tokom susreta, ipak izgubila pobedu na samom kraju. Vukovi, su uspeli da svedu greške na minimum i da ostanu hladne glave do kraja i trijumfuju u finišu. U svakom slučaju jedna od zanimljivijih utakmica za gledaoce ove sezone.

Komentar predstojećeg polufinala play ofa

Vukovi Beograd – Kragujevac Wild Boars, subota 20 časova

U predstojećoj utakmici između Vukova i Verpova, prvoj nakon ujedinjenja Saveza, prednost dajem Verpovima iako igraju na gostujućem terenu, ukoliko budu igrali kao i do sada hladne glave i sigurno očekujem njihovu pobedu. Sa druge strane, ukoliko Vukovi uspeju da iskoriste određene greške protivnika i svoje svedu na minimum, kao protiv Čačana, moguće je da dođu do finala. Ova utakmica će svakako biti veoma zanimljiva za gledanje, jer tradicionalni rivalitet ova dva tima i njihov ponovni susret na terenu posle više od dve godine, kao i prolaz u finale JLS, će svakako biti odličan motiv igračima da daju sve od sebe.

Pančevo Panthers – Klek Knights, nedelja 13 časova

Panteri su već jednom pobedili Vitezove ove sezone i važe za favorite. Ukoliko kvorterbek Pantera, u spread sistemu koji već dugo igra Pančevo,  bude uspeo da izbegne greške koje je pravio u predhodnoj utakmici i bude dobro “čitao” protivničku odbranu, siguran sam da će ih odvesti do pobede i finala. Klek može biti u velikom problemu, jer njihov dosadašnji startni kvorterbek neće moći da igra u nastavku takmičenja zbog toga što je 1990. godište, opet verujem da je trener Vitezova smisleno koncipirao tim, čim su uspeli da dožu do polufinala. Juniori Kleka su prošle godine uspeli da uđu I finale I siguran sam da ni ove neće tako lako odustati od toga.

Osvrt na Juniorsku ligu Srbije 2010

Juniorska liga Srbije je odličan razvojni program za američki fudbal koji je dosta napredovao u Srbiji. Trebalo bi je još više unaprediti i podstaći sve klubove da razvijaju svoje juniorske programe. I pored teške ekonomske situacije, pada osnovnih moralnih, građanskih i ljudskih normi, američki fuidbal je jedan od sportova koji pružaju atleranativu mladima, zato verujem da svi mi radimo na mnogo većem zadatku nego što je sama igra.

Kolege treneri iz SAD prate dešavanja i na globalnoj sceni i baš su mi rekli da je veoma pohvalno što Srbija ulaže u juniore, jer kako ističu samo taj program može obezbediti trajnu održivost i stabilan razvoj fudbala u ovom delu Evrope. Ujedinjenje Saveza je bilo logično da se desi, inače bi stagnacija bila još veća, jer “metal se oštri metalom”, odnosno najbolji sa najboljima treba da igraju, jer samo tako ćemo još više napredovati i zasluženo dobiti svoje mesto na svetskoj sceni. U narednom periodu očekujem još veću ekspanziju našeg sporta u Srbiji.